Nie je to až taká veda:
Návod krok za krokom, ako si upiecť svoj prvý chlieb

Jarmila Horváthová, 28. júna 2023     7 minút čítania

Je pre vás pečenie chleba alchýmiou, ktorú určite nemôžete zvládnuť? Presvedčíme vás o opaku. S naším podrobným postupom to zvládne aj menej skúsený hobby pekár či pekárka.



Foto: Shutterstock

Na to, aby ste si doma urobili vlastný chlieb nepotrebujete nič zvláštne – stačí múka, voda, cukor, droždie a bežná elektrická, ale pokojne aj plynová rúra. Roky som bez problémov piekla chlieb práve v takej.

Stačí pár surovín

Na kilový bochník potrebujete len 600 g múky, 400 ml vody, 20 g čerstvého droždia, 1 a 1/2 ČL soli, štipku cukru a ak chcete korenie podľa chuti, napríklad rascu, aníz, fenikel či koriander.

Pomer 600 g múky a 400 ml vody nie je náhodný, používajú ho mnohí kuchári, presne taká istý nájdete napríklad aj v recepte na chlieb Jamieho Olivera. Ja ho mám od známeho, ktorý roky žil v emigráciii v USA a veľmi mu tam chýbal náš slovenský chlebík. Urobil asi 100 pokusov, než sa mu podaril taký, s ktorým bol spokojný a výsledkom bol tento pomer múky a vody.





ANKETA: Pečiete si doma vlastný chlieb či pečivo?

67,7%



32,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist