Nezničte si ho:
Zabudnite na mikrovlnku, toto sú 3 správne spôsoby, ako roztopiť skryštalizovaný med

Jana Klimanová, 4. októbra 2023     3 minúty čítania

Aj stuhnutý med je rovnako dobrý ako ten tekutý, akurát sa s ním v kuchyni horšie narába. Prezradíme vám, ako ho rozpustiť a zachovať pritom jeho kvalitu, aj prečo sa nesmie dávať do mikrovlnky.



Foto: Shutterstock

3. Na radiátore

Tento postup - najpriateľskejší k medu - odporúčajú samotní včelári najviac. Samozrejme vtedy, ak máte doma radiátory, na ktoré sa dá pohár s medom postaviť a ak je vykurovacia sezóna.

Zabaľte med do deky alebo utierky a nechajte ho stáť na radiátore 1 až 2 dni, kým sa kryštály nerozpustia. V polovici roztápania dobre zatvorený pohár s medom otočte.

V mikrovlnke? Určite nie!

Aj keď sa tento postup často spomína, v mikrovlnnej rúre sa rozpúšťa med nerovnomerne, a nedá sa presne odhadnúť dosiahnutá teplota. Niektoré časti medu sa pri rozpúšťaní v mikrovlnke prehrievajú a znehodnocujú. Včelári mikrovlnnú rúru preto vôbec neodporúčajú.






ANKETA: Roztápate skryštalizovaný med aj v mikrovlnke?

8,8%



91,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist