Trendy:
Neotrávte sa letom, jedzte správne!

redakcia, 16. júla 2010     8 minút čítania

Letné mesiace sú časom našej regenerácie, oddychu a nabitia sa energiou. Aby všetko fungovalo, musí byť v pohode aj naše stravovanie. Aj do fungujúceho vozidla totiž musí ísť dobré a kvalitné palivo.


Foto: www.sxc.hu/iprole

Čerstvé šaláty chutia v lete vynikajúco!


Odvrátenou stranou letného dovolenkového obdobia bývajú problémy s našou tráviacou sústavou. Bolesti brucha a problémy s črevami už dokázali znepríjemniť nejednu dovolenku a to nemám na mysli len toľko omieľanú „faraónovu pomstu“ číhajúcu na dovolenkárov v Egypte. Pohotovosti, najmä detské, sú aj v týchto dňoch plné pacientov, ktorí jedlo príliš neprijímajú a ak áno, tak po čase ide naspäť a je jedno či „zhora“ alebo „zdola“. Ak si nedáte pozor na zloženie stravy, môžete si vyrobiť riadnu šarapatu v tráviacej sústave.

Nezaťažujte svoje telo

Stravovanie v lete by malo byť odlišné, ako počas chladnejších mesiacov v roku. Do veľkej miery ho totiž ovplyvňujú vysoké teploty, nízka vlhkosť vzduchu a v teple aj tzv. rizikové potraviny medzi ktoré patrí zmrzlina či niektoré mliečne výrobky. Všetky negatívne zložky potravy zaťažujú náš tráviaci i obehový systém, preto treba siahnuť po ľahšej strave a konzumovať najmä jedlá s nižšou energetickou hodnotou a vyššou stráviteľnosťou.

Namiesto majonézových šalátov a nedostatočne tepelne upraveného mäsa radšej siahnite po ovocí, zelenine, celozrnných výrobkoch a doplňte telo esenciálnymi mastnými kyselinami, ktoré sú najmä v rybách a tukoch rastlinného pôvodu. Mastné jedlá, veľké množstvo alkoholu a výrazný príjem živočíšneho tuku nášmu telu v týchto dňoch viac škodia. Trávenie nám potom naopak môžu pomôcť upraviť rôzne kyslomliečne výrobky a strava obsahujúca probiotiká.

Nájdite zásobáreň vitamínov


Foto: www.sxc.hu/einahpets

V ovocí je veľa vitamínov, pozor však na hygienu!


Letné jedlo by malo obsahovať dostatok výživných látok, musí byť pestré a vyvážené. Jeho kvalitu udržíme aj tým, že varenie, dusenie a pečenie uprednostníme pred fritovaním a vyprážaním. Rezeň krásne vonia a jeho príprava plná syčania a bublania oleja je pastvou pre oči, nos i uši, počkajme si však na jesenné dni a radšej zahryznime do jabĺčka. Výživné a vhodné sú teraz aj ryby, hydina, zemiaky, strukoviny a rôzne nízkotučné mliečne výrobky.

Dopĺňanie minerálov a výživných látok je v lete dôležité aj preto, že slnko pri opaľovaní veľmi spotrebúva naše antioxidanty. Tie potom doplňme stravou. Vitamín A je v mrkve, paradajkách, marhuliach, rybách či masle, „céčko“ nájdeme v jahodách či černiciach, ale dá sa doplniť aj pri konzumovaní papriky, kelu či paradajok a E vitamín ukrývajú rastlinné oleje a orechy. Priam zázračne pôsobí melón, ktorý nám okrem vody doplní telo aj o antioxidant lykopén. Treba však bezpodmienečne dbať na hygienu, a ovocie a zeleninu pred skonzumovaním dôkladne opláchnuť.

Manipulácia s jedlom v teple


Foto: www.sxc.hu/dean

Chladnička je lete nenahraditeľným pomocníkom.


Je mimoriadne dôležité v lete dbať na dodržiavanie hygienických zásad a správne uskladňovanie potravín. Ako to robia v niektorých reštauráciách, radšej ani nechcem vedieť. Doma je to však výsostne naša záležitosť, preto by sme sa mali postarať, aby naše potraviny boli skladované správne. Najmä čo sa týka rizikových potravín ako sú lahôdky – obľúbené majonézové záležitosti, ktorých sa niektorí „labužníci“ nevedia vzdať ani v lete.

Napríklad nebalené salámy a údeniny treba spotrebovať do dvoch dní, v lete ich preto do zásoby radšej nekupujte. Treba ich skladovať v chladničke úplne vzadu, kde je najchladnejšie. Mäso treba hneď tepelne spracovať, alebo ihneď po príchode z obchodu dať do mrazničky. Takisto ovocie aj zeleninu by sme mali v lete skladovať v chladničke. Čo sa týka pečiva, v žiadnom prípade by nemalo zostávať v igelitovom vrecku. Najlepšou alternatívou je jeho skladovanie v ľanovom obrúsku.

Ak sa chystáte na výlety, či pikniky, určite zainvestujte do kvalitných chladiacich tašiek, alebo boxov, do ktorých sa ukladajú zmrazené vložky priamo z mrazničky. Pevne uzavreté tak určite splnia svoju úlohu a na pár hodín vaše dobroty udržia v chlade.

Piť, piť, piť

V lete denne stratíme z tela takmer tri litre vody a tú treba doplniť. Preto by sme mali vypiť aj tri litre tekutín, v prípade väčších strát tekutín pri potení je vhodné samozrejme vypiť vody viac. Tekutiny dopĺňame aj množstvom nealkoholických nápojov a dostatok ich je napríklad aj v polievkach. Vhodnejšie je piť priebežne menšie množstvo a menej studené nápoje.

Je na to dobrý trik, na začiatku dňa si na pracovný stôl položte dve fľaše nesýtenej minerálky a do konca dňa ich vyprázdnite. Sama som si odskúšala, že piť príliš veľa ovocných džúsov a nektárov nie je najlepšia voľba. Aj odborníci potvrdia, že majú príliš vysokú kalorickú hodnotu a tým aj pomáhajú z organizmu vylučovať väčšie množstvo vody, čím dosahujú celkom opačný efekt.

Jeme a chudneme, pozor však na exotiku!


Foto: www.sxc.hu/stevekrh19

Exotické pochúťky pripravené
na trhoch? Radšej nie...


Letné obdobie je výborné aj na zhadzovanie prebytočných kíl. Namiesto drastických diét sa radšej pokúsme zaradiť na zopár dní do nášho stravovacieho režimu surovú stravu. Zelenina a ovocie okrem minerálov, vitamínov a enzýmov dodávajú telu vlákninu. Tá potom pomôže vyčistiť naše tkanivá a bunky. A pri tom sa stratia aj nadbytočné kilogramy.

Priamo v dovolenkovej destinácii si však dajte pozor, aby ste to všetko na seba „nehodili“ naspäť. Rôzne fritované polotovary, vyprážané mäsá, ale aj krásne naaranžované zákusky v jedálni hotela sú silným lákadlom. Majstri kuchári ich vedia aj pekne naservírovať. Ok, nechajte jesť oči. Ale do úst radšej ryby a zeleninu a keď už zhrešíte, alebo vyskúšate nejakú miestnu vysokokalorickú špecialitku, nezabudnite na aktívny pohyb. Plávajte, behajte, oddychujte a vychutnávajte si letnú krásu.

Takisto je dôležité dávať si pozor na jedlá v exotických krajinách, na ktoré náš východoeurópsky žalúdok nie je zvyknutý. Nemusel by to totiž zvládnuť, a vy potom strávite zvyšok drahej dovolenky niekde na toalete. Táto výstraha platí obzvlášť pre príliš pikantné jedlá, a tiež jedlá pripravované trhovníkmi, úroveň hygieny na týchto miestach nebýva práve najlepšia.

A ak pri tom všetkom budete mať chvíľku času, tak nám napíšte do zážitkov, čo dobré ste na dovolenke jedli. Ak chcete vyhrať peknú cenu, nezabudnite váš dovolenkový zážitok označiť heslom "Dovolenka". Možno dáte niekomu dobrý tip na príjemný gastronomický zážitok. A možno dokonca aj niečo pekné vyhráte!



Zdroj: http://www.uvzsr.sk




Diskusia k článku

evas13
Mnohé veci už človek vekom ovláda, ale je dobre si to znovu a znovu pripomenúť, lebo to čo je tu napísané je veľmi rorozmné a dobré sa podľa toho riadiť. Možno, keby som toto čítala v mladom veku mohla som predísť mnohým zdravotným neduhom. Ďakujem Sandra za pripomenutie. Pekné leto priatela. :)))
bozulka
Opakovanie je matkou múdrosti-to platí aj pri takejto príležitosti.Ako je dobre,že nám niekto tieto dôležité zásady,na ktoré zabúdame občas pripomenie.@Sandra ,ďakujem aj ja a želám príjemné prežitie letných dní bez zdravotných problémov všetkým varecháčom...
zdezda
Sandra, dík a taktiež prajem všetkým krásne dovolenkovanie bez újmy na zdraví :-)






 



TOPlist