Navýšenie porcií:
Ako uvariť viac než je v recepte? Pozor, aby ste sa neprerátali!

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Máte recept na jednu porciu a potrebujete nakŕmiť viac hladošov? Nemusí sa to celkom podariť, aj keď budú vaše výpočty presné. Poradíme vám, na čo si pri prerátavaní množstva surovín treba dať pozor.



Foto: Shutterstock

Pri varení či pečení často nastáva situácia, keď potrebujete zvýšiť počet porcií alebo zväčšiť celkové množstvo jedla. Či už plánujete pripraviť viac jedla pre hostí, alebo si chcete pripraviť zásoby na neskôr, správne zväčšenie dávok jednotlivých surovín je kľúčové pre zachovanie jeho chuti a textúry.

Čo je na tom zložité? Poviete si. Veď stačí každú položku vynásobiť dvomi alebo tromi… Nie vždy to však funguje tak jednoducho, pretože niektoré ingrediencie potrebujú iné počty. Tu je niekoľko užitočných rád, čo pri navyšovaní množstva porcií treba zohľadniť.

Pozor na prášok do pečiva

Pri pečení je navyšovanie množstva niektorých ingrediencií, najmä tých, ktoré ovplyvňujú konzistenciu alebo textúru, opatrnosť namieste.

Najlepšie je upiecť koláč alebo zákusok z dvoch či troch samostatných dávok. Ak však nemáte toľko času, pri pečení môžete zdvojnásobiť základné suroviny ako je múka, cukor, maslo či mliečne výrobky.

Ingrediencie ako sóda bikarbóna alebo kypriaci prášok treba navyšovať opatrne, pretože ich nadmerné množstvo môže zmeniť chuť a spôsobiť, že cesto bude príliš nadýchané alebo zle nakyprené. Odporúča sa použiť ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny a 1 ¼ ČL prášku do pečiva na jednu šálku múky (250 ml).



Foto: Shutterstock

Počet vajíčok je v recepte viazané na dané množstvo tekutín a suchých ingrediencií. Pri zdvojnásobení receptu sa však niekedy lepšie osvedčí pridať o jedno vajce menej, ako priamo zdvojnásobiť ich počet.

Pečenie vyžaduje presnosť

Pri pečení ingrediencie navzájom interagujú, preto je dôležité presne dodržiavať pomery. Zväčšovanie dávok môže byť komplikovanejšie ako pri varení, pretože pri väčšom objeme cesta alebo plniek sa môžu čas pečenia a teplota líšiť.

Vyššia vrstva cesta môže vyžadovať dlhší čas pečenia, preto je dôležité cesto v rúre sledovať a pravidelne kontrolovať, či je upečené. Väčší plech alebo forma môže tiež spôsobiť, že teplota vo vnútri cesta bude iná.

Ak zväčšíte množstvo cesta alebo náplne, môže sa stať, že vnútro sa bude piecť pomalšie, zatiaľ čo vonkajšia časť je už hotová. Môžete vyskúšať pečenie na nižšej teplote o niekoľko minút dlhšie, aby sa koláč rovnomerne upiekol.

Pri varení so soľou opatrne

Základné ingrediencie ako je voda, mäso, vývar či zelenina stačí pri varení skutočne vynásobiť počtom osôb, pre ktoré jedlo pripravujete.

Pri koreninách, bylinkách, cukre, vanilkovom extrakte aj alkohole však pôvodné množstvo vynásobte zo začiatku len 1,5-krát. Nezabudnite však aj potom pokrm ochutnať a množstvo korenín upravovať dovtedy, kým nie ste s výsledkom spokojní.



Foto: Canva

Pozor treba dávať pri soli a pikantných príchutiach, ktoré môžu pokrm nenávratne pokaziť. Ak varíte z konzervy, zavárané potraviny takisto nenásobte dvoma - použite len polovičnú dávku z ďalšej konzervy.



ANKETA: Prerátavate si suroviny pri pečení koláča na väčšom plechu?

83,3%



16,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist