Nadýchaný, slaný a slovenský. Pekári zabojujú o top tradičný pagáč

P.R., 25. januára 2017     4 minúty čítania

Na veľtrhu Danubius Gastro 2017, ktorý už zajtra štartuje v bratislavskej Inchebe, budú Slováci súťažiť o to, kto upečie najchutnejší tradičný pagáč.


Foto: Danubius Gastro

Na veľtrhu Danubius Gastro budete môcť ochutnať desiatky pagáčov od pekárov z rôznych kútov Slovenska.



Komu by nechutil nadýchaný a slaný oškvarkový, syrový, alebo zemiakový pagáč? Teplý, priamo z rúry. Navnadili sme vás? Pripomeňme si spolu, kde majú tieto tradičné slané koláčiky tradíciu a upečme si ho spolu.

Pagáče nemilujú len Slováci

Tradičné slovenské pagáče majú veľmi dlhú tradíciu. Kam až však siaha ich pôvod sa dodnes presne nevie. Podľa dostupných zdrojov nie sú pagáče úplne slovenským vynálezom. Za svoje ich totiž považujú aj Maďari. História je však ešte zložitejšia. Maďari názov "pogácsa" (v preklade pagáč) prebrali od Srbov a Chorvátov, ktorý ho nazývajú pogača, čo v preklade znamená okrúhly chlieb.

Pôvod pagáčov však zrejme siaha ešte ďalej. Na naše územie ich totiž priniesli Turci. Dodnes sa u nich pečie tradičná poğaça. Turci tieto svoje „poğaçe“ plnia zeleninou, alebo ich podávajú len tak, neplnené. Maďari ich vylepšili oškvarkami a zrejme aj kapustou a zemiakmi.


Pagáče ako „street food“

U nás sa pagáčiky podávajú ako pohostenie pre návštevy k vínu či pivu. Turci ich robia väčšie a povýšili ich na pravý street food. Plnia ich rôznymi zeleninovými a mäsovými plnkami a predávajú ako rýchle občerstvenie.

Princíp tureckých, maďarských aj slovenských pagáčov je však rovnaký. Základ tvorí kysnuté cesto. Dopĺňa ho vždy slaná plnka, niekedy sa pečú aj bez plnky. Napríklad kúsky zemiakov, kapusty a oškvarkov sa miešajú priamo do cesta. Originálne turecké pagáčiky majú najčastejšie plnku zo slaného syra, špenátu a inej zeleniny.

No a Silvester či ples si nevieme predstaviť bez našich domácich oškvarkových pagáčikov.

Ak chcete ochutnať či inšpirovať sa, ako chutia pagáče od profesionálov, navštívte už zajtra, vo štvrtok 26. januára 2017, gastronomický veľtrh Danubius Gastro. Vystúpia tu desiatky slovenských pekárov, ktorí budú súťažiť o to, kto pripraví najlepší pagáč.

A ak chcete vyskúšať, či robíte lepší, tu je recept:

Čo potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
100 g masti
1 vaječný žĺtok
400 ml teplého mlieka
6 lyžičiek soli
1 kocka droždia
Na plnku:
500g mletých oškvarkov zmiešaných s 3 lyžicami masti
vajce na potretie

Postup:
Zo všetkých ingrediencií si vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme asi 30 minút kysnúť. Vyvaľkáme, potrieme oškvarkami a niekoľkokrát preložíme, aby vznikli vrstvy. Z cesta vyvaľkaného na asi 1 cm vykrajujeme pagáčiky a potrieme ich vajíčkom. Necháme ešte 20 minút podkysnúť a pečieme dozlatista vo vyhriatej rúre na 200 stupňov. Najlepšie sú ešte teplé!










 



TOPlist