Fedor Malík:
Môj figový koláč

Fedor Malík, 26. júla 2022     2 minúty čítania

V neveľkej záhrade nášho modranského rodinného domu sa darí viac ako dvadsiatke zástupcov ovocných drevín. Mediteránske prostredie malokarpatského kraja žičí rastu mandlí, jedlých gaštanov, aktinídií – kivi, mišpúľ, hurmikaki, moruší. Kráľovnou našich atraktívnych botanických krásavcov je však figa.



V Modre samotnej sú stovky fíg. Všetky sú čarovné a magnetizujúce. Pochádzajú z Prednej Ázie, kde sa pestovali už pred troma tisíckami rokov. Je ich vyše 800 druhov, tá naša európska je zaradená ako Ficus carica. Má opadavé listy a zvyčajne rodí dva razy do roka. Má bucľaté fialovo–zelenkavo–žlté súplodia (figy), ktoré omamujú vzhľadom, vôňou i chuťou...

Figa je chutná, figa aj lieči. Nezrelá figa obsahuje na enzýmy bohatý mliečny latex, ktorý hojí rany, zaháňa hnačku a odstraňuje bradavice... Figy sa maškrtia čerstvé aj sušené. Len málokedy – je ich u nás predsa len pomenej – sa využívajú v sladkej kuchyni.

Pripravme si napríklad „koláč na plech“ a zvoľme cesto polotuhé kvasené (500 g múky, po 100 g masla a cukru, dva žĺtky, 250 ml mlieka, soľ, droždie, citrónová kôra, vanilka), piškótové alebo to najjednoduchšie, cesto na „hrnčekový“ koláč. Ostrým nožom nakrájajme čerstvé figy na 2–3 mm plátky a jemným spôsobom ich zamiesme do koláčovej hmoty. Ak sa vám to na prvý raz nepodarí, pohnite rozumom. K figám pridajte do cesta za hrsť červených alebo čiernych ríbezlí.

A ak ani toto „nepadne“ na jazyk, počkajte na figy z druhej tohtoročnej úrody. Tá bude tak o mesiac–dva. A to vám už prinesiem diametrálne odlišný figový recept. Pôjde o figovo –škoricové misky z kulinárskej dielne moravských Bakchantiek...



Diskusia k článku







 



TOPlist