Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Plody dám do obalov od vajec a skladujem v chladnej a tmavej pivnici. Pár dní pred vianočnými sviatkami ich pretriedim a povyberám tie „hniličkové“. Pozri recepty na tému Vianočná hostina Tohto roku ich je dostatok, takže výlet do nášho starého pustáku v hone Folegrunt, kde rastú a plodia na kamenici, sa o rok odkladá...
Spracovanie mišpúľ, to je papračka. Z každého plodu vytlačím „kakačkovú“ dužinu a podobne ako paradajky ju prepasírujem.Mišpuľovú hmotu potom na miernom plameni zahustím na riedku kašu. Do tej pridám strúhanku z „marínakeksov“, vanilkový cukor a dve lyžičky višňovice. Prečo práve tej, dočítate sa o chvíľu...
Mišpuľovú masu uvaľkám a narobím z nej Suchoňove (nie Mozartove) guľky. Posypem ich rozomletými lieskovými orechmi a na vrch usadím kompótovú višňu. Višňa s višňovicou. Pekne si spolu rozumejú.
Pozriem sa na tanier a konštatujem: je to originálna vianočná paráda! Povečeriame, rozdávame darčeky od Ježiška a my starší si aj nalejeme. Tentoraz to môže byť výnimočne aj Alibernet. Nie však hocijaký.
Práve otváram jeho ľadovú podobu, ročník 2009, vzácny to mok od skvelého svätojurského vinára Juraja Krajčíroviča... Pokojné vianočné sviatky, priatelia!
Zahrádka už nie je, tak mi táto papračka už odpadla.
V špajzovej skrini (bývam v paneláku) ostal mi ešte 1 pohár marmelády (mišpuľa, jablkové pyré).
Ja som si zvykla ňou potierať medovníkové pláty, posypať trochu mletým kokosom, nechala som to postáť 2-3 dni, aby to pekne presiaklo, no a synovcovia a netere vždy špekulovali nad tou plnkou, ale nikdy som im to neprezradila , že je to z tých divných hniličkových hruštičiek.