Fedor Malík:
Mišpuľové guľky

Fedor Malík, 27. decembra 2011     2 minúty čítania

Zo všetkých stromov v našej záhrade už listy opadli.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Len gaštan jedlý a mišpuľa nemecká mrazom vzdorujú. Na mišpuli sú dokonca ešte aj plody. Je najvyšší čas ich obrať. Niektoré už mäknú, iné sú tvrdé ako kameň. Mišpuľový rituál sa začína.

Plody dám do obalov od vajec a skladujem v chladnej a tmavej pivnici. Pár dní pred vianočnými sviatkami ich pretriedim a povyberám tie „hniličkové“. Pozri recepty na tému Vianočná hostina Tohto roku ich je dostatok, takže výlet do nášho starého pustáku v hone Folegrunt, kde rastú a plodia na kamenici, sa o rok odkladá...

Spracovanie mišpúľ, to je papračka. Z každého plodu vytlačím „kakačkovú“ dužinu a podobne ako paradajky ju prepasírujem.Mišpuľovú hmotu potom na miernom plameni zahustím na riedku kašu. Do tej pridám strúhanku z „marínakeksov“, vanilkový cukor a dve lyžičky višňovice. Prečo práve tej, dočítate sa o chvíľu...

Mišpuľovú masu uvaľkám a narobím z nej Suchoňove (nie Mozartove) guľky. Posypem ich rozomletými lieskovými orechmi a na vrch usadím kompótovú višňu. Višňa s višňovicou. Pekne si spolu rozumejú.

Pozriem sa na tanier a konštatujem: je to originálna vianočná paráda! Povečeriame, rozdávame darčeky od Ježiška a my starší si aj nalejeme. Tentoraz to môže byť výnimočne aj Alibernet. Nie však hocijaký.

Práve otváram jeho ľadovú podobu, ročník 2009, vzácny to mok od skvelého svätojurského vinára Juraja Krajčíroviča... Pokojné vianočné sviatky, priatelia!




Diskusia k článku

hubata
Tie guľky Eugena Suchoňa z mišpule môžu byť dobré. Všetko by sa dalo zohnať okrem tej mišpule. Tá je na vymretie......
zvoncek
Spracovanie mišpúľ- veľká papračka, to je ozaj pravda.,
Zahrádka už nie je, tak mi táto papračka už odpadla.
V špajzovej skrini (bývam v paneláku) ostal mi ešte 1 pohár marmelády (mišpuľa, jablkové pyré).
Ja som si zvykla ňou potierať medovníkové pláty, posypať trochu mletým kokosom, nechala som to postáť 2-3 dni, aby to pekne presiaklo, no a synovcovia a netere vždy špekulovali nad tou plnkou, ale nikdy som im to neprezradila , že je to z tých divných hniličkových hruštičiek.
kuchticka
Nikdy v zivote som nepocula a nevidela tie MISPULE. Kde rastu? Raz za rok bych si tu robotu s nimi dala, kebych ich mala.
lidka
Ďakujem básnikovi vína, p. prof. Malíkovi a Zvoncek za typy. Ja mám mišpúľ plný strom a okolo Vianoc ich ponúkam a učím ľudí jesť zdravé mišpule s veľmi malým úspechom. Upiekla som medové pláty, natrela som ich mišpulovou hmotou, obalila kokosom a čakám, kým chute vsiaknu, zo skrojkov som urobila guľky podľa p. prof. Malíka, je to delikatesa. Pre tých,ktorí si chcú mišpulu kúpiť, predávajú ju štepenú v záhradníctve Iveta, ja ju mám vypestovanú z kôstky, rodiť začala po 6-tich rokoch. Ešte recept na medové pláty, sú oveľa lepšie ako z obchodu a rýchlo hotové: 250 g hl. môky, 100 g práškového cukru, 50 g masla, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 PL rumu, 1 ČL sódy bicarbóny, 1 PL medu. Zamiesiť, rozdeliť na 2 polovice, vyvaľkať na tento na papieri na pečenie, veľkosť papiera súhlasí s veľkosťou obráteného plechu na pečenie. Papier s rozvaľkaným cestom umiestniť na obrátenom plechu a piecť na 180 st. C, z ešte teplého upečeného cesta odstrániť papier a plniť. Dobrú chuť želám.
zvoncek
@ lidka, som veľmi rada, že som niekomu poradila ako zužitkovať mišpule a pripraviť chuťovo zaujímavý dezert.
2010
V zivote by ma nenapalo ze mam v zahrade mispule ? rozdiel je ze nasa je tz. japonska na slovensku je nemecka. Robil som z nich miesany kompot.Takze loquat je mispula.Uz viem.


babinka
@2010 , aj ja som sa az minuleho roku dozvedela, co moja dcera poctivo obziera za ovocie z kamaratovho stromu, ktore pada na zem, vcely za tym lietaju, je to sladke a male...:)) boli tu slovaci a vraj, lalaho, mispula - u nas na vychode slovenska som sa s takym stromom nestretla, takze som to nepoznala. A tiez mame tu zltu odrodu, cize japonsku - loquat.
lidka
2010, nepridáš, prosím, recept na miešaný kompót? Ďakujem.






 



TOPlist