Máme ho radi. Aj v kuchyni:
4 veci, ktoré by ste mali vedieť o varení s vínom

Jarmila Horváthová, 24. novembra 2023     5 minút čítania

Víno pozdvihne chuť jedla, lenže aké použiť a koľko ho dať a neprehnať?



Foto: Shutterstock

Máme radi víno v kuchyni. Niekedy ho používame aj do jedál. Tabuľu s týmto nápisom sme raz videli pred jednou reštauráciou. Ale žarty bokom – niektoré jedlá si bez pridania vína ani nevieme predstaviť, a o iných nevieme, že s ním budú ešte lepšie.

Použitie vína pri varení je však taká malá veda. Ak ste si na to ešte nikdy netrúfli, zodpovieme vám niekoľko základných otázok, ktoré vás v tejto súvislosti môžu trápiť.

1. Aké víno? Môže byť aj už nepitné?

Často citované pravidlo znie: "Na varenie používajte rovnaké víno, aké chcete piť k jedlu." Nie je to však celkom tak – drahé víno sa do jedla neoplatí dávať. Čo však platí je, že víno, ktoré používate na varenie, by ste mali vedieť vypiť.

Inými slovami, lacné alebo dokonca pokazené víno, ktoré ste napríklad zabudli v chladničke, ochutnáte ho a zistíte, že je nepitné, nepatrí ani do jedla. Pretože aj pri víne platí, že chutné jedlo nepripravíte z podpriemerných surovín.



Foto: Shutterstock

2. Koľko ho môže byť?

Víno má výraznú chuť, preto by sa pri varení malo používať striedmo. Aj keď ste často videli, že televízni šéfkuchári do svojich pokrmov liali víno priamo z fľaše, doma sa odporúča víno aspoň na začiatku odmerať odmerkou.



Foto: Shutterstock

Pri dávkovaní vína sa nemusíte riadiť úplne množstvom, ktoré je uvedené v recepte – pretože pre niekoho je napríklad 200 ml v omáčke veľa, pre niekoho málo. Odporúča sa, prilievať víno len v malých množstvách a pokrm radšej niekoľkokrát ochutnať. Vždy môžete pridať viac, ale ak je chuť príliš silná, je takmer nemožné ju zjemniť.

3. Kedy víno nepoužívať?

Víno má veľmi intenzívnu chuť, nemalo by sa preto kombinovať s jedlami, ktorých chuť by mala byť v popredí. Patrí sem napríklad údené mäso alebo aj zelenina. Tiež by sa nemalo používať do veľmi pikantných alebo kyslých jedál. Taktiež ak robíme pokrm, ktorý budú jesť aj deti – alkohol sa síce vyparí, ale nie úplne.

4. Ktoré víno do ktorého jedla?

Všeobecne sa hovorí, že na prípravu tmavým druhov mäsa, ako je divina či hovädzina sa odporúča používať červené víno, na prípravu bieleho mäsa a rizota zase biele. Nie je to však vždy tak. V jednom z najznámejších dusených jedál s vínom, Coq au vin, teda kohút na víne, sa kuracie, teda biele, mäso pripravuje na červenom víne.


Niektoré omáčky na cestoviny, ako napríklad bolonská, ale aj paradajková, sa dajú výborne pripraviť s bielym aj červeným vínom.

Ale v princípe si môžeme zásadu tmavé mäso – červené víno, biele mäso – biele víno, osvojiť. Suché víno je vhodné najmä na prípravu slaných jedál, zatiaľ čo víno v dezertoch môže byť sladké.

Osobitnou kapitolou je portské víno - ak chcete urobiť napríklad ku kačacím prsiam alebo k teľacine omáčku, ktorá urobí z jedla ozajstnú delikatesu, urobte ju z portského vína.

Víno namiesto dezertu

Víno môžete však podávať aj po jedle a nahradiť ním dezert. Na to sú výborné prírodne sladké vína, napríklad tokajské, slamové či ľadové vína.




ANKETA: Používate víno pri varení jedál?

84,4%



15,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist