Mali by ste vedieť:
Zabudli ste predhriať rúru? Vieme, kedy to nevadí a kedy bez predhrievania nič dobré neupečiete!

Veronika Lucáková, 24. apríla 2024     2 minúty čítania

Sú jedlá, ktorým ani studená rúra na začiatku pečenia neublíži, ale aj také, pre ktoré to môže znamenať pohromu.



Foto: Shutterstock

V každom dobrom recepte sú údaje o tom, na akú teplotu treba rúru predhriať, aby sa jedlo podarilo. Správne predhriata rúra zabezpečí, aby sa pokrm alebo koláč prepiekol rovnomerne, mal správnu konzistenciu aj požadovanú chuť.

Väčšinou sa odporúča nechať rúru predhrievať aspoň 10 minút, ale dnešné moderné rúry už majú funkcie na rýchle predhrievanie a tiež signalizujú, keď je už nahriata na zvolenú teplotu.

Tieto jedlá môžu aj do studenej rúry

Bez predhrievania rúry môžete piecť napríklad nákypy, lazane či francúzske zemiaky... Ak si chcete len zohriať už hotové jedlo, tak ho pokojne môžete tiež vložiť do studenej rúry a až potom ju zapnúť. Samozrejme, zohrievanie jedla bude tak trvať o čosi dlhšie.



Foto: Shutterstock

Najprv dobre vyhriať!

Keď pečiete koláče, predhrievanie rúry určite nevynechajte. Kysnuté, piškótové, lístkové či pľundrové cesto potrebuje mať v rúre už vhodnú teplotu, aby sa podarilo. Platí to aj pre pečenie chleba, pečiva, pizze ale aj mäsa či rýb, pretože mäso aj ryby tak stratia menej vody a nevysušia sa tak rýchlo.



Foto: Shutterstock

Rúru vypnite o trocha skôr

Dobre rozohriata rúra si teplotu vie pomerne dlho udržať, takže ak chcete trochu šetriť energiu, vypnite rúru aj 5 minút pred dopečením. Ak aj nie pri koláčoch, pri pečení mäsa, ryby, zemiakov či cestovinových nákypov to určite bez problémov môžete praktizovať.



ANKETA: Predhrievate rúru predtým, než do nej vložíte nachystaný koláč alebo cesto?

92,6%



7,4%







Diskusia k článku

sovka62
Nesuhlasim. Kysnute cesto vkladám do studenej rury a necham to tam podkysnut (20 az 50 minut, podla toho co peciem. Pri zahrievani rury cesto zväčší svoj objem ovela viac, v porovnani s vkladanim do vyhriatej rury a je lepsie.Kto vyskusal dal mi za pravdu.
1x viera1






 



TOPlist