Cviklová polievka alebo boršč nastudeno
mesačník Varecha, 2. mája 2024
Foto: Shutterstock
Najmä v lete veľmi osviežujúci spôsob, ako podávať boršč. V Lotyšsku je veľmi obľúbené podávanie nastudeno a bez mäsa, navrch sa dáva vajce. Zobraziť celý popisNajmä v lete veľmi osviežujúci spôsob, ako podávať boršč. V Lotyšsku je veľmi obľúbené podávanie nastudeno a bez mäsa, navrch sa dáva vajce. Je to niečo ako u nás guláš, každá rodina má svoj vlastný recept.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g (mladá) |
|
1/2 ČL |
|
1 ks |
|
300 ml (alebo kefír) |
|
300 g (+ na ozdobenie) |
|
4 ks |
|
1 PL čerstvý (alebo pažítka) |
|
|
Postup
-
1
Červenú repu ošúpeme a očistíme, potom nakrájame na 1 cm kocky a vhodíme do hrnca. Ochutíme cukrom a polovicou lyžičky soli, zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a pomaly varíme, kým cvikla nezmäkne, približne 30–45 minút.
- 2
Uvarenú červenú repu necháme vo vývare vychladnúť.
- 3
Uhorku ošúpeme, prekrojíme na polovicu a lyžicou odstránime semienka. Zvyšok uhorky nakrájame na kocky podobne ako červenú repu.
- 4
V miske zmiešame kyslé mlieko, kyslú smotanu, pol lyžičky soli a nasekaný kôpor. Pridáme uvarenú červenú repu aj s vývarom, nakrájanú uhorku a opäť premiešame. V prípade potreby ešte osolíme alebo okyslíme citrónovou šťavou. Necháme vychladnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
- 5
Rozdelíme do tanierov a na vrch položíme nakrájané uvarené vajce.
- 6
Posypeme čerstvým nasekaným kôprom (pažítkou) a môžeme ozdobiť kopčekom smotany.
Tiež cviklová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu