Cviklová polievka alebo boršč nastudeno
mesačník Varecha, 2. mája 2024

Foto: Shutterstock
Najmä v lete veľmi osviežujúci spôsob, ako podávať boršč. V Lotyšsku je veľmi obľúbené podávanie nastudeno a bez mäsa, navrch sa dáva vajce. Zobraziť celý popisNajmä v lete veľmi osviežujúci spôsob, ako podávať boršč. V Lotyšsku je veľmi obľúbené podávanie nastudeno a bez mäsa, navrch sa dáva vajce. Je to niečo ako u nás guláš, každá rodina má svoj vlastný recept.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 500 g (mladá) | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 300 ml (alebo kefír) | 
                                                             | 
                                                    
| 300 g (+ na ozdobenie) | 
                                                             | 
                                                    
| 4 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL čerstvý (alebo pažítka) | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Červenú repu ošúpeme a očistíme, potom nakrájame na 1 cm kocky a vhodíme do hrnca. Ochutíme cukrom a polovicou lyžičky soli, zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a pomaly varíme, kým cvikla nezmäkne, približne 30–45 minút.
- 2
 Uvarenú červenú repu necháme vo vývare vychladnúť.
- 3
 Uhorku ošúpeme, prekrojíme na polovicu a lyžicou odstránime semienka. Zvyšok uhorky nakrájame na kocky podobne ako červenú repu.
- 4
 V miske zmiešame kyslé mlieko, kyslú smotanu, pol lyžičky soli a nasekaný kôpor. Pridáme uvarenú červenú repu aj s vývarom, nakrájanú uhorku a opäť premiešame. V prípade potreby ešte osolíme alebo okyslíme citrónovou šťavou. Necháme vychladnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
- 5
 Rozdelíme do tanierov a na vrch položíme nakrájané uvarené vajce.
- 6
 Posypeme čerstvým nasekaným kôprom (pažítkou) a môžeme ozdobiť kopčekom smotany.
Tiež cviklová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu