Fedor Malík:
Lieskovcová žemľovka

Fedor Malík, 17. novembra 2020     3 minúty čítania

Vinič hroznorodý rastie na svahoch Malých Karpát už dobrých dva a pol tisíca rokov. Kelti, Rimania, Slovania, Staromaďari a Nemci. Všetky tieto národy vinič kultivovali a víno dorábali. Vinice ladili s krajinou. S lesmi, so záhradami, s príbytkami.



Takmer vysnívaný raj, plný úžitkových drevín. Jablone z ďalekých stepí, čerešne z Anatólie, gaštany, mišpule a oskoruše z krajín Blízkeho východu. A ešte orechy. Bože, takmer sme na ne zabudli. Orech vlašský (Juglans regia) a orech lieskový (Corylus avellana). Do Európy ich priniesli z Kaukazu a Turkestanu starí Gréci...

Ich plody sú zdravé, chutné a hojne využívané v kulinárstve. Len si spomeňte. Orechové zákusky, torty, záviny, kochy, puserle, pyšteky, rožteky, guľky, venčeky, tľapky, okružníky, orechové zmrzliny. A ešte čosi. Orechové rezance a orechová žemľovka. Dobroty nášho (chudobného) detstva a (uvzdychanej) staroby. Rezance si pripravte sami a recept na žemľovku vám ponúkam...

Vlašským orechom sa u nás v posledných rokoch nedarí. Naopak, lieskové oriešky rodia ako bláznivé. V mažiari rozdrvené a na platni opražené lieskovce sú naším dnešným favoritom. Musí ich byť hodne. Dobré tri–štyri hrste. A kvôli chuti našej dobroty ešte jedna zvláštnosť. Žiadne grahamové rožky, kaizerky či biele „gumové obušky“. Musia to byť „karlovarské“ rožky! Použijeme staršie, nahrubo nakrájané. V mlieku rozšľaháme vajce a zalejeme prvú vrstvu pečiva. Na ňu poukladáme tenké mesiačiky jabĺk, hojne ich posypeme kúskami orechov a potrieme drienkovým lekvárom. Napokon posledná vrstva s osladeným tvarohom. Ak je plech vysoký, pridáme ešte jedno poschodie a celkom navrch naukladáme plátky masla. Žemľovku potom zapečieme (teplota 180 °C) v rúre, po vychladnutí posypeme vanilkovým cukrom a dávkujeme na taniere.

Bude to rozvoniavať až k susedom. Deťom nalejeme „freš“ jablkovú šťavu a my dospeláci si otvoríme fľašu dvojročného barikového Chardonnay 2018. Bude z honu Ingle, od kamenice, kde sa rodia aj naše „žemľovkové“ lieskovce i jablká. Prostá filozofi a – „dénomination origine“.



Diskusia k článku







 



TOPlist