Foto: Shutterstock
5. Ako dlho to trvá a kedy poznáte, že je hotová?
Nakrájanú alebo nastrúhanú zeleninu ochutenú korením a bylinkami natlačte do pohára. Zeleninu vkladajte po vrstvách a každú dobre utlačte. Ak zelenina nepustila dostatok šťavy, do pohára prilejte trochu prevarenej a vychladenej vody.Zelenina musí byť úplne ponorená v soľnom roztoku. Inak sa k nej dostane vzduch a s najväčšou pravdepodobnosťou sa na nej vytvorí pleseň.
Nezabudnite ju zaťažiť. Môžete na to použiť menší zavárací pohár (takisto sterilizovaný), ktorý naplníte vodou či strukovinami alebo tanierik, ktorý zaťažíte kameňom. Nádobu prekryte potravinárskou fóliou. Keďže proces fermentácie sprevádza tvorba peny a bublín, pod pohár radšej dajte tanier, aby mala kam tekutina vytekať.
Zeleninu nechajte kvasiť 4 až 10 dní pri izbovej teplote (ideálna teplota je 18–22 °C). Ak sa s kvasenou zeleninou v pohári už nič nedeje, znamená to, že máte hotovo a môžete si na fermentovanej zelenine pochutnávať.
Pohár uzatvorte viečkom a premiestnite do chladničky. A nezabudnite - z pohára odoberajte fermentovanú zeleninu vždy čistou vidličkou.
Diskusia k článku