Foto: Pravda
Fedor Malík
Maškrty kvapalné a tuhé, to je už iná parketa. Parketa z cukru, čokolády, parketa smotanová, ovocná. „Parkety“ však bývajú tuhé, nikdy nie kvapalné. Kvapalných maškŕt vo svete (väčšinou) sladkostí býva však tiež nadostač. Pozri recepty na lákavé sladké dobroty V tomto prípade hlavnú rolu už nehrá len cukor, ale aj alkohol. Ich kombinácia je lákavá, ale zradná a nebezpečná. Likéry, bowle, dezertné, likérové a prírodne sladké vína... veľa cukru, veľa alkoholu. Je to vôbec maškrta?
Nežiadajte opäť odo mňa odpoveď. Bola by úprimná a vás, čo takúto zmes milujete, by rozčarovala. Ja jednoducho cukor vo víne nemusím, nerád ho tam „vidím“. Polosladkým a sladkým bielym, ružovým i červeným vínam sa vyhýbam.
Sem–tam však urobím výnimku. Občas, dva–tri razy do roka si na záver skvelého obeda či večere doprajem vínnu maškrtu. Maškrtu s menom ľadové, slamové, botrytické, tokajské, likérové. Tá maškrta musí však mať zopár „hviezdičiek“.
Musí to byť maškrta s veľkým „M“. Sauternes, Barsac, tokajská esencia, štyridsaťročné portské... Upokojím sa, duša je v kóme, žalúdok sa však bráni. Ešteže stále na cestách so sebou nosím sódu bikarbónu...
Diskusia k článku