Fedor Malík:
Kvapalné maškrty

Fedor Malík, 20. januára 2010     2 minúty čítania

Z hľadiska fyzikálneho by maškrta teoreticky mohla mať plynné, kvapalné i tuhé skupenstvo.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Lámem si hlavu už dlhší čas, ale éterickú maškrtu nepoznám. Možno preto, že vôňa, aróma vás síce môže vzrušiť, ale nikdy vás nezasýti. Ak nemám pravdu, nechám to na vás. Fantazírujte a ak na niečo prídete, napíšte mi...

Maškrty kvapalné a tuhé, to je už iná parketa. Parketa z cukru, čokolády, parketa smotanová, ovocná. „Parkety“ však bývajú tuhé, nikdy nie kvapalné. Kvapalných maškŕt vo svete (väčšinou) sladkostí býva však tiež nadostač. Pozri recepty na lákavé sladké dobroty V tomto prípade hlavnú rolu už nehrá len cukor, ale aj alkohol. Ich kombinácia je lákavá, ale zradná a nebezpečná. Likéry, bowle, dezertné, likérové a prírodne sladké vína... veľa cukru, veľa alkoholu. Je to vôbec maškrta?

Nežiadajte opäť odo mňa odpoveď. Bola by úprimná a vás, čo takúto zmes milujete, by rozčarovala. Ja jednoducho cukor vo víne nemusím, nerád ho tam „vidím“. Polosladkým a sladkým bielym, ružovým i červeným vínam sa vyhýbam.

Sem–tam však urobím výnimku. Občas, dva–tri razy do roka si na záver skvelého obeda či večere doprajem vínnu maškrtu. Maškrtu s menom ľadové, slamové, botrytické, tokajské, likérové. Tá maškrta musí však mať zopár „hviezdičiek“.

Musí to byť maškrta s veľkým „M“. Sauternes, Barsac, tokajská esencia, štyridsaťročné portské... Upokojím sa, duša je v kóme, žalúdok sa však bráni. Ešteže stále na cestách so sebou nosím sódu bikarbónu...




Diskusia k článku







 



TOPlist