Kuchynská výbava:
Hliníková, silikónová, liatinová či keramická. Aká forma na bábovku je najlepšia?

Jana Klimanová, 18. novembra 2023     5 minút čítania

Bábovka, to je klasika, ktorá patrí k našej kuchyni. Nie je však jedno, v čom ju pečiete. Formy z rôznych materiálov sa správajú inak a vyžadujú iné zaobchádzanie.



Foto: Shutterstock

Liatinová a hliníková

Toto sú materiály, ktoré sú na pečenie bábovky používané najčastejšie. Sú to formy, ktoré sú obľúbené práve pre svoju odolnosť. Veľmi dobre a rovnomerne vedú teplo.

Ak máte liatinovú formu so smaltovanou povrchovou úpravou, ušetríte aj na spotrebe elektriny. Takúto formu však nedávajte do umývačky, aby smaltovaný povrch nepopraskal.

V prípade hliníkových foriem sa nemusíte obávať - v súčasnosti sa používa na ich výrobu nezávadný liaty hliník.

Formy na bábovku sú dostupné v rôznych veľkostiach. Malé - s priemerom do 20 cm, stredné - s priemerom do 25 cm, a veľké - s priemerom do 30 cm. Čím väčšia bábovka, tým by mala byť forma pevnejšia, aby udržala objemné cesto.




ANKETA: Máte doma starú keramickú formu na bábovku, ktorá sa vo vašej rodine dedí?

43,2%



56,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist