Kráľovné jesene:
Hrušky podporujú trávenie aj pamäť. A takto ich najlepšie využijete

Jarmila Horváthová, 20. októbra 2022     9 minút čítania

Sú krásne sladké, šťavnaté, doslova sa rozplývajú na jazyku. Hrušky sú jedným z posledných ovocí v roku, ktoré si možno užiť čerstvé aj z našich záhrad. Existuje ich až 5000 druhov a každá odroda má veľa zdravotných benefitov. V kuchyni ich využijete na sladko aj na slano.



Foto: Shutterstock

Ako nám prospievajú

Hrušky majú výhodu, že sú ľahko stráviteľné, preto sú veľmi vhodné aj pre deti a ľudí s citlivým žalúdkom. Je to preto, lebo obsahujú veľmi málo ovocných kyselín. Vďaka tomu sú sladšie ako jablká, no majú aj o niečo vyšší obsah cukru. Okrem toho obsahujú aj vlákninu, takže podporujú správnu funkciu čriev. Denná dávka vlákniny by mala byť asi 30 gramov, jedna hruška obsahuje asi 6 gramov.

Kedysi sa hovorilo, že hrušky a vlašské orechy sú potravou pre mozog. Možno na tom aj niečo bude, kombinácia kyseliny kremičitej, kyseliny fosforečnej a medi v hruškách a lecitínu vo vlašských orechoch môže skutočne podporiť myslenie a pamäť. Takže jesť hrušky spolu s vlašskými orechmi sa oplatí.

Jedze ich neošúpané

Rovnako ako väčšinu ovocia, aj hrušky sa odporúča jesť neošúpané. Je to preto, že veľká časť vitamínov, polyfenolov a pektínov sa nachádza priamo pod šupkou. Samozrejme, ak nejde o domáce hrušky, chemicky neošetrené, je ich potrebné dôkladne umyť a utrieť, aby sa znížil obsah postrekových látok.

Hrušky by sa mali jesť zrelé, tie nezrelé sú nielen menej chutné, obsahujú aj menej hodnotných zložiek a navyše sú aj ťažko stráviteľné. Ak dostanete alebo kúpite nedozreté hrušky a chcete aby rýchlejšie dozreli, skladujte ich pri izbovej teplote v košíku s ovocím vedľa jabĺk, banánov alebo sliviek.

Použite ich do šalátov aj na varenie

Hrušky možno v kuchyni využiť na množstvo spôsobov. Sladké sa výborne hodia do dezertov a ovocných šalátov. Najlepšie je použiť celkom zrelé plody. Ošúpané na vzduchu podobne ako jablká rýchlo hnednú, preto je vhodné ich potrieť citrónovou šťavou. Ak chcete hrušky variť, lepšie je použiť nie celkom zrelé plody, ktoré si zachovajú svoj tvar aj pri ohrievaní. Zrelé by sa mohli počas varenia rozpadnúť. Zrelé a mäkké plody sa výborne hodia na mixovanie do smoothie alebo na prípravu detskej kaše, keďže ako sme spomínali, sú výborne stráviteľné.


Hrušky sú však také chutné, že je škoda používať ich len na sladko. Výborne sa hodia do sýtych jesenných šalátov a k slaným syrom, odporúčame najmä kozí syr. Ich ovocná chuť je vhodná k jedlám zo zveriny a tiež k mäsu s nižším obsahom tuku, ako je hydina alebo ryby. Rozpolené a naplnené brusnicami sú klasickou prílohou k divine.

Vychutnajte si jednoduchý hruškový šalát



S čím ich kombinovať

Hrušky sa dajú v dezertoch kombinovať s iným ovocím a na rôzne spôsoby. Hruškový koláč napríklad skvele dopĺňa jemná kyslosť jabĺk a malín. Podľa chuti si môžete vybrať aj iné druhy bobuľovitého alebo kôstkového ovocia. Ak máte chuť na trochu exotiky, môžete do klasického hruškového koláča pridať kokosové vločky a kokosové mlieko. Ak sa použije iba kokosové mlieko, koláč získa jemne orechovú chuť.


Pripravte hruškový sirup alebo čatní

Hrušky sa u nás zavárajú a sušia, menej známe je, že z nich môžete urobiť aj sirup, ktorý možno používať v niektorých jedlách ako zdravšiu alternatívu cukru. Dve čajové lyžičky hruškového sirupu približne zodpovedajú jednej čajovej lyžičke cukru. Ako na to? Hrušky nakrájajte a zmiešajte s citrónom. Potom odšťavte a šťavu dajte do veľkého hrnca. Šťavu varte dovtedy, kým nemá hustú konzistenciu. Z jedného litra šťavy vyjde približne 200 ml hruškového sirupu. Môžete ho naplniť do pohárov a skladovať niekoľko mesiacov.

Ďalším spôsobom ako môžete hrušky využiť, je pripraviť z nich čatní. Hodí sa ako príloha k mäsám, ale aj ako dip k syrom, odporúčame doň namáčať kúsky zeleniny. Výborné je pikantné so zázvorom a s čili alebo skombinované s tekvicou.

Vyskúšajte hruškové čatní s tekvicou, ako stvorené na jeseň



Kompóty, ktoré oceníte v zime

Obľúbeným spôsobom, ako uchovať hrušky aj v zime je, urobiť z nich kompót. Jeho výhodou je, že keďže hrušky sú dosť sladké, nemusíte použiť veľa cukru, stačí naozaj minimum. Ak chcete dodať dodať zaváraným hruškám trochu šmrncu, pridajte do každého pohára kúsok škorice a pár klinčekov.


Usušte ich podľa nášho návodu

Ďalším spôsobom, ako hrušky uchovať niekoľko mesiacov (alebo než sa zjedia) je sušenie. Sušili sa už v staroveku, navlečené na šnúry. V súčasnosti sa používajú rýchlejšie metódy – sušička alebo rúra. Pri sušení v sušičke sa uchováva najviac vitamínov, ak ju doma nemáte, postačí aj rúra. Ako na to?

1. Používajte len zrelé a dokonalé plody bez poškodených miest. Hrušky dôkladne umyte. Odstráňte jadrovník, najlepšie pomocou vykrajovača jadrovníkov. Ak chcete, môžete hrušky ošúpať. Nie je to nevyhnutné, ale odporúča sa to pri plodoch s tvrdou šupkou.

2. Ovocie nakrájajte na päť milimetrov tenké plátky, tie krátko ponorte do citrónovej šťavy, zabráni sa tak zhnednutiu ovocia. Plátky hrušiek poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.

3. Sušte ich v rúre najprv 30 minút pri teplote 50 °C. Dvierka rúry by mali byť trochu pootvorené - na to stačí medzi ne dať drevenú lyžicu. Po polhodine zvýšte teplotu na 70 °C a sušte hrušky, kým nie sú stále poddajné, ale už nie vlhké. Tento proces zvyčajne trvá približne šesť hodín, ak máte rúru s ventilátorom. Bez neho je to raz toľko. Pri sušení s cirkulujúcim vzduchom môžu zostať dvierka zatvorené, pri sušení s horným a dolným ohrevom musia byť pootvorené. Plátky niekoľkokrát otočne, aby sa usušili rovnomerne. Vyberte plech s plátkami sušených hrušiek a nechajte ich úplne vychladnúť.





Diskusia k článku







 



TOPlist