Hruškový kompót - varený fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 7. septembra 2012
Hruškový kompót - varený (fotorecept)
Foto: ancicka

Takto sa dá zavárať skoro všetko ovocie.

Suroviny

  zrelé tvrdšie
sirup:
 Na 1 l vody,250 - 300 g
troška,podľa chutí

Postup

  1. 1

    Hrušky si pekne očistíme a daváme ich do octovej vody.Pred varením ich scedíme.

    Hruškový kompót - varený (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšieho hrnca si dáme zovrieť sirup.Podľa chutí si môžte pridať rum,alebo nejakú aromu.Ja niekedy použijem aj ananasovú esenciu.Ono to nezmení chuť,len troška zavonia za ananásom. ked začne sirup vrieť,tak dáme určité množstvo očistených hrušiek a necháme variť do sklovitá.Počas varenia pár krát premiešame a ochutnáme,aby hrušky boli uvarené do polomäkká.

    Hruškový kompót - varený (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked sú hrušky uvarené,tak ich povyberáme do pripravených fliaš,bez sirupu.Sirup necháme znovu zovrieť a s vriacim zalejeme hrušky.Rýchlo zavrieme ,

    Hruškový kompót - varený (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a takto prevrátené zabalíme.Ja dávam nejaký starý koberec a pozakrývam.

    Hruškový kompót - varený (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto zakryté kobercom a dekou,necháme do druhého dňa vychladnúť./aj dlhšie/!

    Hruškový kompót - varený (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

lorain20
To je stara dobra klasika. Minule som skusala recept, kde sa ovocie uklada priamo do flasi a sterilizuje sa bez cukru, len tak na sucho. Riadna somarina, nejedle, vsetko som vykydla.
izabella929
týmto istým spôsobom zaváram almapapriku a aj baranie rohy...) je to skvelý recept.-)) ovocie som ešte neskúšala, ale verím tomu, že sú vynikajúce.-)))
margaretka28
Na tomto recepte sa mi páči hlavne to, že hrušky sa uvaria do takej mäkkosti akú si predstavujem,čo sa v pohári pri klasickej sterilizácii vždy nepodarí a niekedy sú také ako burgyňa .:-) Najbližšie, ked budem robiť hrušky (až o rok) vyskúšam podľa tvojho receptu.kk
dajanca
zavárala som takto slivky a boli super, tak skúsim aj iné ovocie... veď keď sa zaváraniny uzavierali celofánom, toto bol asi jediný spôsob a vydržali... :-)
dajanca
... len teda sa nemohli prevracať... :-D
ale pamätám sa, že sme ten celofán navlhčili vodou a on sa potom pekne po vysušení "pricucol" až bol prehnutý... :-)
ancicka
Dakujem za povšimnutie.Takýmto spôsobom sa dá závarať aj na slano zelenina.
cica2
hruškový je môj obľúbený, krásny recept :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha