
Foto: Shutterstock
Brownie je typ čokoládového koláča, ktorý nie je komplikovaný na prípravu, ľahko sa skladuje aj prenáša, takže si ho možno zobrať so sebou aj do práce či na cesty. Je sladký, hutný, ideálny teraz, keď je vonku často nevľúdne.
Správne pripravený brownie má byť na povrchu chrumkavý, ale vnútri vláčny, akoby ešte nedopečený a trošku lepkavý. Možno ste niekedy brownie pripravovali a nevydaril sa tak, ako by ste si predstavovali. Tu je niekoľko trikov, ktoré ste možno vo vašom recepte nenašli.
1. Rozhodujúca je forma
Aby sa brownie vydaril, je dôležité, v čom koláč pečiete. Vždy treba používať kovovú formu či plech, pretože kov vedie lepšie teplo ako iné materiály.Ak ich pečiete v sklenenej alebo keramickej forme, býva koláč častejšie nedopečený a uprostred sa prepadá, pričom okraje sú prepečené a suché. Vnútro má gumovitú konzistenciu, nie vláčnu.
2. Správna výška
Brownie by mal mať výšku asi 3 cm. Ak je cesto vyššie, zostane vnútri príliš lepkavé, ak je nižšie, brownie bude príliš tvrdý.3. Potrebuje čas
Nechávať surové cesto v chladničke, to sa zvyčajne nerobí, ale pri brownie sa to vyplatí – ak cesto necháte niekoľko hodín, ideálne cez noc v chladničke, chuť koláča bude oveľa výraznejšia.
Foto: Shutterstock
4. Pozor na teplotu
Brownie by sa nemal piecť pri vysokej teplote, ideálna je 170 °C. Ako spoznať že je upečený je to najdôležitejšie a je to aj otázka praxe. Brownie je hotový, keď sa jeho okraje začínajú odliepať od formy a povrch praskať, ale keď formou zatrasiete, stred je ešte mäkký, hýbe sa ako puding.Ak urobíte test špajdľou, nemala by vyjsť suchá – vtedy ste brownie už prepiekli, ale ani úplne mokrá, vtedy koláč ešte nie je hotový. Ideálne by sa na špajdľu mali nalepiť omrvinky.
Diskusia k článku