Keď príde ich čas:
Ako správne rozmrazovať potraviny, aby neohrozili naše zdravie

Jana Klimanová, 21. januára 2023     5 minút čítania

Mäso, zelenina, pečivo, to všetko mávame v zásobe v mrazničke. Poradíme vám, ako bezpečne postupovať pri ich rozmrazovaní.



Foto: Shutterstock

Do mrazničky často siahame po uložené zásoby, keď príde ich čas. Aby však potraviny pred prípravou boli v najlepšej kondícii, treba ich správne rozmraziť. Pre väčšinu potravín - či je to bravčové a hovädzie mäso, hydina, ryby alebo varené jedlo, ktoré máte odložené v mrazničke, platí to isté - nesvedčí im rozmrazovanie v horúcej vode ani pri izbovej teplote. Mrazené potraviny môžu obsahovať baktérie, ktoré sa pri vyšších teplotách pri rozmrazovaní rýchlo množia a spôsobujú tráviace problémy.

Hodiť na kosť zamrznuté mäso do vriacej vody tiež nie je šťastný nápad. Uvarí sa len po okrajoch a v strede zostane surové. Diskutabilný je aj program rozmrazovania v mikrovlnnej rúre. Pri tomto spôsobe rozmrazovania mäsa hrozí, že jeho okrajové časti sa začnú variť, čo výrazne ovplyvní kvalitu jedla. Okrem toho, že rozmrazovanie nie je rovnomerné, mäso sa pri ňom vysúša.



Foto: Shutterstock

Ako na to?

Najlepšie je vybrať potraviny z mrazničky v dostatočnom predstihu a nechať ich rozmraziť v chladničke. Pozvoľným rozmrazovaním v chlade sa v potravine nemnožia baktérie, uchovajú sa vitamíny a iné cenné látky. Pre orientáciu - pol kila mäsa potrebuje na rozmrazenie v chladničke päť hodín.

Pri rozmrazovaní potravín dbajte na to, aby boli oddelené od ostatných v chladničke. Aby ste predišli ich kontaminácii, rozmrazované jedlo dajte do nádoby alebo na podnos.

Variáciou na rozmrazovanie v chlade je studená voda. Tento postup však vyžaduje vašu pozornosť. Potravinu v obale dajte ešte do jedného igelitového vrecka a vložte do studenej vody. Vodu treba každú polhodinu vymieňať. Pol kila mäsa sa rozmrazí asi za hodinu a pol.

Ak si chcete rozmrazovanie urýchliť, myslite na to už vo chvíli, keď dávate potraviny do chladničky. Mäso nakrájané na plátky, či jednotlivé porcie vareného jedla potrebujú na rozmrazenie kratší čas. Ak ste však väčšia rodina a menej ako kilogram mäsa nikdy nevaríte, krájajte ho až po rozmrazení, bude chutnejšie a šťavnatejšie.

Čo s ovocím a so zeleninou?

Mrazené ovocie môžete rozmraziť pri izbovej teplote aj v chladničke - v oboch prípadoch však utrpí jeho kvalita, presnejšie štruktúra. Na ozdobenie dezertov sa veľmi nehodí. Lepší spôsob je použiť ho do smoothie, ovocných nápojov, jogurtov, alebo priamo do koláčov, ktoré putujú do rúry.



Foto: Shutterstock

Zeleninu, ktorú chcete pripraviť na panvici alebo vo varenom jedle, nerozmrazujte. Priamo z mrazničky ju vhoďte do horúcej vody, vareného pokrmu či na rozpálený olej. Tak si zachová svoju chuť aj výživové hodnoty.

Varené jedlo ohrievajte

Ak sa ponáhľate, mrazenú polievku môžete rozmraziť priamo v hrnci. Ak ste dali jedlo do mrazničky v uzatvorenej nádobe, uvoľnite okraje jedla od nádoby pod horúcou vodou, vložte do hrnca a ohrievajte. Pri ohrievaní môžete k pokrmu pridať trochu vody alebo vývaru.

Mäso, ryby a hotové jedlá po rozmrazení tepelne upravte a spotrebujte, nedávajte ich späť do mrazničky.

Tip: Ak pred mrazením zeleninu v polievke neuvaríte domäkka, ale al dente, pri rozmrazovaní na sporáku sa vám nerozvarí.

Chlieb a pečivo

Výrobky z múky si vyslovene pýtajú rozmrazovanie pri izbovej teplote. Nezabudnite ich vyložiť na noc z mrazničky. Ak chcete, aby chlieb a pečivo chutili ako pred chvíľou kúpené v pekárni, vložte ich na chvíľu do rúry, budú pekne chrumkavé.



Foto: Shutterstock

Do mrazničky môžete dať aj cesto, ktoré ste nepoužili pri pečení. Opäť je najlepšie nechať ho rozmraziť v chladničke cez noc. Pred pečením ho ešte nechajte postáť asi hodinu pri izbovej teplote.





ANKETA: Postupujete pri rozmrazovaní potravín podobne?

87,2%



12,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist