Katalánska kuchyňa:
Keď sa večera začína v noci o desiatej

Autor hlavného textu: Kucharka, spracovala: Andrea Červenková, 19. januára 2017     11 minút čítania

Poďte s nami do slnečného Katalánska a vďaka našej Varecháčke Kucharke si prečítajte o tom, ako a kedy sa v tomto severovýchodnom cípe Španielska stretávajú pri jedle a čo im najviac chutí. Veríme, že sa necháte inšpirovať a vynikajúce recepty zo španielskej kuchyne si vyskúšate aj doma.

Doteraz ste si mohli prečítať:


V mojom rozprávaní o katalánskej kuchyni dnes pokračujem o tamojších stravovacích zvykoch, ako ich poznám ja:

RAŇAJKY

Raňajky sú jednoduchá záležitosť: silná káva s troškou teplého mlieka, nejaký ten croissant alebo sladké pečivo z lístkového cesta. Sendviče sú väčšinou so syrom alebo so šunkou, málokedy obidvoje. Je celkom normálne, že ľudia raňajkujú v bare blízko domu alebo po ceste do práce.


Foto: Kucharka


PA AMB TOMAQUET

Chlieb s rajčinou. Keď si v hocijakom španielskom bare vypýtate chlieb s rajčinou, donesú vám chlieb s rajčinou. V Katalánsku vám donesú chlieb (niekedy toast) pomazaný šťavou z čerstvej prerezanej rajčiny, posolený a pokvapkaný olivovým olejom. Tento chlieb sa je vždy a ku všetkému – na raňajky, k obedu či k večeri. Natretý chlieb s maslom som tu ešte asi ani nevidela.

Takto si dávame chlieb doma:


Foto: Kucharka


Priznám sa, ja si dávam aj chlieb s maslom a často. Tiež milujem chlieb s oškvarkovou masťou. Naši španielski známi si myslia, že si tým píšem žiadosť o infarkt!!

OBED

Zamestnaní ľudia veľmi často obedujú v reštauráciách. Cez pracovný týždeň má veľa reštaurácii tzv. denné menu, ktoré pozostáva z dvoch chodov, kávy a dezertu a niekedy aj z poháriku vína. Ceny sú ako-tak dostupné, za 10 – 13 eur sa môžete celkom slušne najesť.

Deti sa tiež často stravujú v školských jedálňach. Majú totižto školu od 9. – 13. hodiny a potom ešte od 15. – 17. hodiny. Školské obedy sú chutné, zdravé a čerstvé. Jeden školský obed stojí okolo 7 – 8 eur.

Ľudia, ktorí obedujú doma, väčšinou majú niečo rýchle: grilované mäso so zeleninou, nejaké cestoviny so šalátom, rizoto. Tak ako deti, aj oni sa ešte väčšinou musia vrátiť po obede do práce.

Strukoviny sa jedia minimálne dvakrát do týždňa. Za ľahkým obedom si dajú nejaké to ovocie alebo ovocný šalát ako dezert.

My sme napríklad dnes mali za obedom toto:


Foto: Kucharka


Granátové jablko s pomarančom. Niekedy to ešte trošičku posypem cukrom muscovado (prírodný trstinový cukor).


Foto: Kucharka


Cez víkend je obed oveľa dôležitejší.

Môže sa začať okolo dvanástej aperitívom. To znamená, že po krátkej prechádzke si ľudia sadnú do baru, väčšinou vonku (aj v zime sa okolo obeda dá sedieť vonku a keď nie, sú tam “kachle”, teda ohrievače) a začnú si na niečom pochutnávať, aby dostali chuť k obedu. Môže to byť miska čipsov (niekedy pokvapkaná octom a čiernym korením alebo tabascom), olivy alebo na kúsky nakrájaný suchý syr. Obľúbené sú aj PATATAS BRAVAS – opečené zemiaky s majonézou a červenou pikantnou omáčkou.

A samozrejme JAMON. Na obrázku je šunka na špeciálnom stojane, ktorý ho pridržiava, aby sa lepšie krájal. Šunka musí byť nakrájaná na tenučko.


Foto: Kucharka


Káva sa zásadne s aperitívom nepije (mne to dovolia, lebo ja som zo zahraničia). Ľudia pijú Vermuth, pivo, Colu alebo CLARA – pivo s Fantou alebo Spritom.

Potom sa všetci pomaly presunú do reštaurácie. A začne sa:

Prvý chod. Šaláty, krokety, morské mušle, kalamáre, CHIPIRONES (opečené mini kalamáre ), ančovičky (sardely), grilované sardinky,... Je potrebná pevná vôľa už pri prvom chode!

Druhý chod. Tu sa fantázii medze nekladú. Ryby, morské príšery, kraby a langusty, grilované a pečené mäsá, cestoviny, paella a FIDEUA, …


Foto: Kucharka


Na fotke je FIDEUA, ako ju robím ja. Je to jedlo starých rybárov. Osmažené slížiky na troške olivového oleja a strúčiku cesnaku, zaliate rybacím vývarom a dopečené v rúre. Mňam.

Keď sa ma prvý raz opýtali, či by som si dala kávu, zajasala som od radosti a pokývala hlavou. Doniesli mi ale pohár perlivého vína. CAVA je perlivé víno (nemôže sa volať šampanské, a tak mu dali meno po pivnici, kde sa skladuje víno, Cava – pivnica na víno). K obedu je neodmysliteľná fľaška vína alebo už spomínané CAVA. Katalánci sú hrdí na svoje perlivé vína. Vlastne sú hrdí na všetky svoje vína. A majú ich veľa. A dobrých!

Hovorí sa, že vo Francúzsku majú najlepšie šampanské na svete, ale musíte byť bohatý, aby ste si ich mohli kúpiť. V Katalánsku sa dajú kúpiť výborné perlivé vína za celkom dostupnú cenu. Asi je to pravda, ešte som tu zlé perlivé nepila.

Ktoré je dobré a ktoré je zlé perlivé víno sa trošku líši od dobrého a zlého u nás na Slovensku. Na Slovensku skoro všetkým mojim známym a rodine chutí polosladké. Tu sa pije suché a veľmi chladené. A pri každej príležitosti. Keď k vám príde návšteva, ponúknete ju pohárikom perlivého a nejakým sladkým koláčom.

VEČERA

Môj jediný problém s večerou je čas. Pre mňa je to veľmi neskoro. To, že sa má ísť spať s prázdnym žalúdkom, tu nepoznajú. Je celkom normálne, že si v rodine sadnú k večeri okolo 21. –22. hodiny. Cez víkend, ešte aj neskôr. Blízko nás je reštaurácia, ktorá na večeru otvára o pol desiatej. Keď chcú ísť priatelia niekde na večeru, môže sa stať, že o desiatej sa ešte len stretnú. Ja si pamätám, že som si raz po dlhej večeri objednávala dezert o pol druhej v noci!

Minulý víkend sme boli v reštaurácii na obed, a tak mi napadlo, že by som vám pofotila všetko, čo sme jedli.

Samozrejme, PA AMB TOMAQUET.


Foto: Kucharka


ESCUDELLA. Silný mäsový vývar zo špikovej kosti. Je v nej kopec dobrých vecí: v tejto boli slížiky, mrkva, cícer a údená šunka.


Foto: Kucharka


HABAS. Zelené horkasté fazuľky, varené spolu s jaterničkou, klobáskou a slaninou. Populárne jedlo hlavne v zime. Typické jedlo z MASIA. Masiais sú tradičné reštaurácie, niečo ako naše salaše alebo koliby.


Foto: Kucharka


CONILL ESTOFAT AMB CARGOLS. Králik so slimákmi. Tiež veľmi tradičné jedlo dedinských reštaurácií.


Foto: Kucharka



Foto: Kucharka


CALÇOTS. Na ohni pečené cibule. Keď som to videla prvý krát, myslela som si, že to je pór. Sú to ale mladé cibule, ktoré hneď na začiatku, ako začnú vyháňať, vytiahnu zo zeme, presadia a potom ich CAÇAR – prikrývajú hlinou, aby nerástli do šírky a guľatosti, ale do výšky. Sú fantastické. Pred jedením sa ošúpe vrchná ohorená šupa a namáčajú sa do červenej omáčky, ktorá sa vyrába z mandlí, lieskových orieškov, rajčín, cesnaku, olivového oleja a NYORA – sušenej papriky. V reštauráciách vám k tomuto jedlu dávajú podbradníky, aby ste sa “nezaprckali”.


Foto: Kucharka



Foto: Kucharka


A toto všetko sme zakončili s CREMA CATALANA. Je to vlastne crème brûlée.


Foto: Kucharka


Za dezertom je skoro povinnosťou dať si CAFÉ SOL, maličké čierne espreso. Ja si ale dávam CORTADO. Cortado je malá silná káva s trošičkou mlieka. Tiež musím čašníkov presviedčať, aby mi doniesli moje cortado zarovno s dezertom, nie je zvykom dať si dezert s kávou naraz.

Mohla by som písať a písať, toľko dobrých jedál tu majú. Samozrejme, že veľkej popularite sa tešia aj pizze, cestoviny, hamburgery a pod., ale ja som vám chcela priblížiť a ukázať tie, čo na Slovensku tak veľmi nepoznáme alebo sú pre nás neobvyklé. Tých morských príšeriek a slimákov sa neľakajte. Aj moja slovenská rodina, keď sem prišla prvýkrát, tak híkala a teraz sa zalizujú až za ušami.

Pekný deň a dobrú chuť vám prajem.


Viac o rôznych svetových kuchyniach si dočítate tu:







Inšpirujte sa španielskymi receptami:







Diskusia k článku

katerin
Gratulujem ti k clanku,krasne si to napisala a tie fotky fakt pomozu tym co to nepoznaju.
Ja byvam od Barcelony 200km nadol,presne na hranici Cataluña/Pais Valencia.
Prajem krasny den,
s pozdravom Katerin.
kucharka
Jeej, tak to sme skoro susedy..:-)))
Ďakujem za komentár, potešil. Pekný večer.

( Teraz som si pozerala tvoje recepty, máš tam aj Leche frita, ešte nikdy som to doma nerobila ale to milujem, tak asi to podľa teba čoskoro skúsim. Ak áno, dám vedieť ako to dopadlo. )
stanci11
krása :) slinky sa mi zbiehajú :D a plne súhlasím, vždy keď som na juhu tak ma zabíja to nočné (pre mňa) stolovanie...krátkodobo to vydržím vždy ale inak si to neviem predstaviť fungovať tak stále :) ale asi je to o zvyku však?
kucharka
Ďakujem za pekný komentár. Teda neviem, ale ja si asi nezvyknem nikdy... u nás doma sa snažím urobiť kompromis a trošku posúvať čas večere na takú normálnejšiu hodinu... ale samozrejme keď ideme do reštaurácie alebo k priateľom, tak sú to neskoré hodiny ... a to už viem, že nebudem celú noc spať ale sa len tak prevaľovať na posteli!!! Ufffff...
kucharka
Dnes sme mali na obed celkom zaujímavé, typické katalánske ( španielske ) veci... a tak ma napadlo, že to odfotím, možno vás tieto príšerky budú zaujímať... :-))

1. Tallarines - malé podlhovasté mušličky, robila som ich s troškou oleja, cesnaku, petržlenovej vňate a bieleho vína.


kucharka
2. Navajas - podlhovasté mušle v tvare nožíka, preto aj ich meno Navaja - vreckový nožík. Len som ich rýchlo opiekla, posolila a pokorenila.


kucharka
3. Pulpitos - malé chobotnice. Varila som ich v olivovom oleji, vode a bielom víne asi hodinu. Pridala cesnak, petržlenovú vňať a posolila.


kucharka
Jedna z katalánskych pochútiek, niečo na špeciálne príležitosti, ako napríklad na Veľkonočný obed.
Opekaný homár - teda aspom si myslím, že sa to po slovensky tak povie.
( Po španielsky je to “cigalas” a po katalánsky “escamarlanes” . )
Položia sa na horúcu panvicu s troškou olivového oleja a soli. A za pár minút je lahôdka na stole.



tiginko
jaaaj, ale toto je pre mňa neprijateľné jedlo. Ja neviem zjesť niečo, čo na tanieri vyzerá ako zvieratko, veď to vyzerá ako živé... a toto teda vyzerá riadne živo, chúďamoje. Som mäsožravá, ale rezeň je aspoň poriadne zamaskované prasiatko. Ale je fakt, že závidím všetkým, ktorí také problémy nemajú, ja takto prichádzam o skvelé chuťové zážitky.
Čo sa týka režimu dňa v Španielsku: pred pár rokmi pracoval manžel na projekte v sklárniach v Tudele, čo je mesto vo vnútrozemí, niekde pod Pyrenejami. Bol nešťastný z toho, že keď po celodennej šichte vyhladovaní prišli do mesta, nedostali sa k jedlu skôr než o deviatej večer. Ale bol unesený z toho, čo sa potom dialo v uliciach mesta: mesto celé ožilo, ľudia sa bavili a hodovali aj na uliciach, všade bolo počuť spev, hru na hudobné nástroje, smiech a vidieť tancujúcich ľudí. O polnoci všetko stíchlo a všetok ten neporiadok, na ktorý si Španieli fakt potrpia :-) okamžite začala riešiť čata upratovačov a smetiarov, aby sa ráno celé mesto opäť ligotalo a všetko bolo perfektne upratané. V tapas baroch majú jeden pre nás zvláštny zvyk: čím lepší tapas bar, tým viac neporiadku pod nohami. Oni totiž všetky odpadky, servítky a pod. hádžu na zem. Podľa množstva odpadkov na zemi sa vraj pozná dobrý bar. Naši slušne vychovaní ľudia všetko zhŕňali na kôpky na bare, a barman to šmahom ruky podchvíľou zmietol na zem :-)
kucharka
@Tiginko , tvoje rozprávanie o Tudele je zaujímavé. V Tudele som bola len raz a už veľmi dávno, ale je to tak skoro v každom mestečku. Taký ten každodenný život je príjemný a aj keď možno nieje, ale aspom sa zdá jednoduchší.
Pri dobrom jedle a pohárku vína sa zabudne na starosti.
Príjemné veľkonočné sviatky.






 



TOPlist