Keď som bola o niečo mladšia, mojím najväčším koníčkom bolo cestovanie. Žila som v Anglicku a Singapure, pobudla som nejaký čas v Japonsku a Indii a spoznávala krajiny, ľudí a ich zvyky… Mám stovky fotiek. Tiež mám aj desiatky kuchárskych kníh a receptov z týchto oblastí. Už vtedy mi “chutilo”.
Život sa mi trošku zmenil, s tým cestovaním už to nie je také jednoduché, ale chuť do jedla mi zostala. Chutí mi skoro všetko, vždy a všade. Jedenie, varenie a pečenie sa rokmi stalo mojím hobby. A tak sa mi zdá, že som konečne našla tú správnu krajinu: Španielsko. Teda vlastne Katalánsko. Všetko sa točí okolo jedla. A to je pre mňa!
Foto: Kucharka
Najdôležitejšie miesto v každom meste je námestie. Tu sa konajú všetky kultúrne stretnutia (a nie je ich málo), sem chodia mamy s deťmi po škole, aby sa deti pohrali a mamy porozprávali, tu si dávajú kamaráti stretnutia.
A takéto je hlavné námestie u nás v meste :
Foto: Kucharka
V tržnici sa dá kúpiť skoro všetko, okrem bežných vecí: ako je ovocie a zelenina, mäso a ryby, tam chodíme nakupovať aj syry, salámy, sušené ovocie a orechy. Tiež sú tam stánky s polotovarmi. Všetko vám ale pripravujú pred očami: varia tam strukoviny a cestoviny, obaľujú rezne a melú mäso a ak chcete aj vám naplnia mäsové rolády – čím len chcete. Náš zákazník náš pán.
Toto všetko sa dá kúpiť v našej miestnej tržnici:
RYBY a MORSKÉ PRÍŠERKY
Foto: Kucharka
Foto: Kucharka
Foto: Kucharka
Foto: Kucharka
Foto: Kucharka
Sušená treska. Pred použitím sa namáča na pár dní do vody, ktorá sa musí pravidelne meniť. Potom sa surová treska potrhá na jemné kúsky a používa sa do šalátov alebo sa griluje a pečie. Je z toho veľmi chutný obed.
Foto: Kucharka
Tie nesmú chýbať ani v šalátoch ani pri aperitíve. Veľké, malé, zelené, čierne, plnené ančovičkami (sardelami) alebo cesnakom. Ja mám rada všetky.
Foto: Kucharka
Foto: Kucharka
Sušená slaná šunka. Neviem presne koľko kíl ročne zjedia Španieli tejto šunky, ale určite veľa. Obľúbená je hlavne PATA NEGRA – čierna noha. Prasiatka, z ktorých sa robí táto šunka, žijú voľne a jedia iba bukvice. Z toho majú potom čierne kopýtka a šunku vynikajúcej chuti. Cena týchto šuniek môže vyjsť aj na niekoľko stoviek eur. Najkvalitnejšie šunky pochádzajú zo španielskych oblastí. A tak kolujú vtipy o tom, že keď sa raz Katalánsko oddelí od Španielska a stane sa nezávislou krajinou, Katalánci si stále budú s radosťou pochutnávať na španielskej šunke a Španieli na katalánskom perlivom víne...
Foto: Kucharka
Foto: Kucharka
Už zajtra si budete môcť prečítať o stravovacích zvykoch v Katalánsku, ako ich poznám ja.
Ďakujem za komentáre.
Pripomenula si mi Barcelonu , kde som minuly rok v lete s dcérou a vnuckami prezila krasny tyzden . História a vyborne jedlo , trhy plne krásnej čerstvej zeleniny ,ovocia , plodov mora , ich tradičnej šunky , korenia od výmyslu sveta a mili Španieli . Tapas si odvtedy príležitostne robíme doma a
zapijame ich sangriou:-).
super článok a krásne fotky k nemu!
Áno, Rambla je výborná vec, je skoro v každom meste a dá sa na nej stráviť aj celý deň : z baru do baru, tapas, kávičky .... a len tak sedieť a pozerať na okoloidúcich... a pekný deň je za nami :-))))