Katalánsky krém (Créme Catalane)

timara - fotkatimara, 28. apríla 2015
Katalánsky krém (Créme Catalane)
Foto: timara

Vanilkovú chuť Créme Bruleé s chrumkavou cukrovou krustou na vrchu pozná asi veľa z vás. Ale, keď som natrafila vo francúzskej kulinárskej príručke na Zobraziť celý popisVanilkovú chuť Créme Bruleé s chrumkavou cukrovou krustou na vrchu pozná asi veľa z vás. Ale, keď som natrafila vo francúzskej kulinárskej príručke na citrusovú verziu, neodolala som. Tá nesklamala a nám chutila viac ako vanilková klasika.

2-3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

160 ml
170 ml
5 ks
1 ks chemicky neošetrené
1 ks chemicky neošetrené
 kúsok
40 g
1 PL (alebo mandľové mlieko)
Na krustu:




Postup

  1. 1

    V hrnci zahrievame smotanu, mlieko, škoricu a kôru z celého pomaranča aj citróna. Tesne pred bodom varu vypneme.

  2. 2

    Žĺtky s cukrom vymiešame do hustejšej peny. Pridáme lyžicu mandľového mlieka (ja som mandľové mlieko z originálneho receptu vynechala. Chcela som do krému dostať viac citrusovej chute, tak som ho nahradila lyžicou pomarančovej šťavy a pár kvapkami citrónu).

  3. 3

    Smotanovú zmes precedíme a spojíme so žĺtkovou penou. Všetko spolu šľaháme metličkou nad parou, kým nám nevznikne hustejší krém (pripomínajúci puding).

  4. 4

    Krém odstavíme a často premiešavame až do vychladnutia. Nalejeme do misiek a dáme na pár hodín vychladiť (najlepšie do druhého dňa). Pred podávaním posypeme cukrom a pomocou flambovacej pištole (alebo pod grilom v rúre) vytvoríme krustu.

Diskusia k receptu

jamarlen
hriešne nezdravé, tát tvoja krásna kreácia...ale aspoň bez múky:)
kukulienka71
ešte dojedám keksíky s lemon curdovou náplňou, takže chuť tvojho krému si viem živo predstaviť. Pekný recept s nádhernou fotkou, mňa si presvedčila k uloženiu:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia