Kanadská kuchyňa:
Sviatky v znamení skvelého jedla

Spracovala: Andrea Červenková, 27. septembra 2013     15 minút čítania

Ďalšia časť pútavého rozprávania nášho stáleho Varecháča Kecemis o tom, ako sa stravujú Kanaďania.

Predchádzajúca časť seriálu SVETOVÉ KUCHYNE: Kanadská kuchyňa: Od javorového sirupu až po trdelník

V predošlej časti ste sa od pána Miroslava Šimečka, alias Kecemis dozvedeli niečo o histórii Kanady, typických jedlách a fast foodoch. Dnes si prečítate niečo o kanadských reštauráciách, potravinových obchodoch a sviatkoch, ktoré sú nerozlučne späté jedlom.

Reštaurácie

Reštauračné zariadenia sú veľmi populárne a často navštevované. Samozrejme sú reštaurácie vyšších cenových relácií, ktoré sú aj veľmi kvalitné, no a potom sú tu reštaurácie s prijateľnou cenou a dobrou kvalitou. Určite každý vyznávač dobrého jedla si príde na svoje. Bez preháňania: v Kanade nájdete reštaurácie z krajín celého sveta.


Foto: Kecemis

Pohľad do mexickej reštaurácie.


Francúzska a talianska kuchyňa patrí samozrejme k tým najkvalitnejším, to však neznamená, že čínska, japonská, indická alebo mexická je menej kvalitná. Mnoho čínskych reštaurácii sa venuje tzv. bufetovému predaju. Zákazník sa stravuje formou švédskych stolov, pričom platí len raz – za vstup do reštaurácie. Tieto druhy reštaurácií tak isto ponúkajú všelijaké zľavy: cez obedy, aby pritiahli zákazníkov pracujúcich v okolí na obed alebo vykryli menej frekventovaný čas. Reštaurácie s kanadskou kuchyňou ponúkajú hlavne rôzne upravené hovädzie mäso, či už vo forme steakov alebo vo forme burgerov.

K veľmi obľúbeným reštauráciám patria puby (krčmy). Tieto reštaurácie nie sú zamerané na stravovanie, i keď ponúkajú možnosť stravovania, a to hlavne poutine, hamburgery, kuracie krídelká a obľúbené nachos.

Nachos je populárne predjedlo alebo doplnok ku pivu. Sú to kukuričné čipsy podávané so zeleninovou salsou, poliate roztopeným syrom a posypané olivami. Ako doplnok sa k nachos jedáva avokádo a kyslá smotana.


Foto: Kecemis

Nachos.


Obľúbené sú aj kuracie krídelká – fritované mäso sa namáča do rôznych príchutí.


Foto: Kecemis

Vpravo sú krídelká s príchuťou sweet chilli, vľavo Jamaican jerk sauce s dipom z plesňového syra.


V celom pube sú rozmiestnené televízory, na ktorých po celý čas bežia športové prenosy.


Foto: Kecemis

Obľúbené miesto v čase NHL zápasov.


Kde kupujeme potraviny

Samozrejme, ako v celej Severnej Amerike, aj v Kanade prevládajú pri nákupe potravín obchody rôznych potravinových reťazcov. V týchto obchodoch dostanete takmer všetky základné a niektoré zahraničné potraviny, ku ktorým patria hlavne potraviny z Indie, Mexika a Číny.


Foto: Kecemis

Jeden z potravinových reťazcov.


Ponúkajú aj široký sortiment čerstvej zeleniny, čerstvých a mrazených rýb alebo morských plodov, ako aj mäsa a výrobkov z mäsa, polotovarov a pripravených jedál, ktoré treba len prihriať. Väčšina z týchto obchodov má svoju vlastnú pekáreň, kde sa pripravuje denne čerstvý chlieb, pečivo a bagety rôzneho druhu. Okrem toho mávajú tieto veľké obchody tiež cukrárenskú výrobu, v ktorej sa dajú kúpiť alebo objednať rôzne torty a zákusky.


Foto: Kecemis

Pohľad na sekciu zeleniny a ovocia.


Často navštevované sú trhy. Tu je dostať skutočne čerstvé veci ako zeleninu, mäso a ryby. Hlavne v sezóne bývajú tieto trhy preplnené ľuďmi.


Foto: Kecemis

Tržnica Farmers Market.


Okrem toho, že sa na trhu dajú nakúpiť rôzne potraviny, je možné sa tu tiež dobre najesť. Na každom trhovisku sú miesta, kde sa dá sadnúť a zajesť si z niektorých dobrôt, ktoré tu ponúkajú. Na malom priestore tak môžete vyskúšať kanadskú kuchyňu – hamburger, ako aj čínsku – ryžu alebo sweet and sour, ukrajinské alebo poľské klobásy, pierogi alebo holúbky (kapustové listy).


Foto: Kecemis

Miesto v tržnici, kde je možné si sadnúť a najesť sa.


Ďalším zdrojom nákupu potravín, resp. surovín, sú hlavne počas neskorého leta a na jeseň farmy. Existujú rôzne farmy, od jablkových, jahodových, cez kukuričné, až po – v neskorej jeseni využívané – tekvicové.


Foto: Kecemis

Vstup na kukuričnú farmu. Okrem kukurice je tu možné počas leta zbierať čierne ríbezle a čučoriedky.


Ľudia si sem chodia nazbierať koľko potrebujú alebo koľko chcú. Okrem zberu plodín farmy ponúkajú rôzne formy zábavy pre deti a aj pre dospelých, ako aj rôzne druhy občerstvenia.


Foto: Kecemis

Na tejto farme ponúkajú čerstvo upečenú pizzu priamo v peci.


Ako posledný, ale nie nepodstatný zdroj potravín, by som ešte rád spomenul malých nezávislých predajcov. Zväčša sa jedná o menšie komunitné obchody. V týchto obchodoch sa dajú kúpiť aj národné jedlá, či suroviny. Napr. Chorváti majú svoj obchod, ale zároveň v ňom predávajú aj potraviny z Poľska, Maďarska, Čiech, ale aj zo Slovenska.


Foto: Kecemis

Chorvátsky obchod s potravinami a mäsom.



Foto: Kecemis

Sem chodievam na bryndzu.


Predaj alkoholu

Alkohol sa môže predávať len v predajniach (liquor store) so zvláštnym povolením od vlády. Musí sa predávať v samostatnej predajni oddelenej od ostatných priestorov, ako sú napr. potraviny. V závislosti od provincie, majiteľom je buď provincia, napr. Ontário, alebo – ako v Calgary – majiteľom môže byť súkromná osoba alebo organizácia, zvyčajne veľké obchodné reťazce. V Kanade je veľmi obľúbené pivo, tak niet divu, že patrí medzi najväčších spotrebiteľov piva.


Foto: Kecemis

Predajňa piva a alkoholu.


Sviatky a spoločenské udalosti

V Kanade máme pomerne mnoho štátnych sviatkov (11). Počas týchto dní, hlavne v lete a na jeseň, sa stretávajú rodinní príslušníci a trávia tieto sviatky spolu.

K najvýznamnejším sviatkom patrí 1.7. Canada Day – oslava vzniku štátu Kanada. V tento deň sa schádzajú všetci: rodina, prípadne známi, priatelia a hlavná činnosť je opekanie – barbeque (BBQ). Grilovanie je v Kanade veľmi obľúbené a griluje sa od skorej jari až do neskorej jesene. Kanaďania tak milujú BBQ, že sú ochotní si grilovať vždy hneď, ako je to možné – aj v zime, keď je teplota pod mínus desať.


Foto: Kecemis

Tu grilujeme kukuricu, kuracinu a plnené zemiaky s vajcom a syrom.


Pripravujú sa steaky, ale aj hamburgery, kuracina, zelenina a nesmie chýbať samozrejme ani niečo sladké, t.j. najčastejšie pie – koláč, či už jablkový alebo z iného ovocia. Za priaznivého počasia sa známi stretávajú aj niekde mimo mesta, kde trávia spolu príjemný čas. Mnoho Kanaďanov využíva rôzne parky alebo mimomestské prírodné priestory na oddych a stretnutia. Tieto priestory sú v mnohých prípadoch vybavené grilom alebo ohniskom pre návštevníkov, prípadne si ľudia nosia svoje malé, prenosné grily.

Ďalším významným sviatkom je Thanksgiving Day. Je to niečo ako oslava úrody – naše dožinky. Vtedy sa znovu stretávajú rodiny a priatelia a oslavujú spolu tento sviatok. Deň vďakyvzdania sa oslavuje zvyčajne druhý pondelok v mesiaci október. Jedlo, ktoré sa pripravuje na tento deň, je viac honosné a zodpovedá sviatku oslavy zberu plodín. Pripravuje sa pečený moriak naplnený zelerom, cibuľou, chlebom, šalviou a klobásou, nemôže chýbať omáčka – gravy.


Foto: Shutterstock

Sviatočný stôl na deň vďakyvzdania.


Ako predjedlo sa servíruje pečená šunka s fľaškou piva (pivo máme prevažne 3 dcl). Tiež sa pripravuje brusnicová omáčka. Tá sa pripraví jednoducho uvarením 2,5 pohára brusníc, 0,5 pohára cukru, 2 PL pomarančovej kôry a 0,5 pohára pomarančovej šťavy. Varí sa pri nízkej teplote približne 4 – 6 minút. Ako príloha sa podáva zemiaková kaša. Ako ďalšia príloha sa často servíruje kaša urobená z kvaky, sladkých zemiakov a primiešaným hráškom a karotkou. Navrch sa niekde používajú farebné cukríky marshmallows. Kyslá príloha býva vo forme zaváranej cvikle, uhoriek a cibule. Pripravuje sa aj Ambrosia salad, ktorý je zložený z bielych mini marshmallows, ananásu, kokosu a pochúťkovej smotany. A nesmie chýbať kukurica a hlavne pumpkin pie – tekvicový koláč a zmrzlina. Skoro ku všetkému sa konzumuje čerstvý chlieb alebo žemle.

Vianočné menu sa pripravuje podobne: moriak s tou istou plnkou a šunkou ako na deň vďakyvzdania, Ambrosia salad atď. Ako zákusok sa servíruje Nanaimo bar, muffiny a ovocné zákusky. Počas oboch sviatkov sa morka často pečie celú noc a ráno celý dom krásne rozvoniava.

Calgary Stampede

Ako najväčšia spoločenská udalosť sa tu považuje Calgary Stampede. Je to rodeo a výstava dobytku, úžitkových zvierat a techniky, ale aj festival občerstvenia. Koná sa pravidelne každý rok v júli. Trvá desať dní a označuje sa ako najväčšia show na otvorenom priestranstve na Zemi priťahujúca viac ako milión ľudí ročne.


Foto: Kecemis

Vstupná brána na Stampede.


Každý deň sa konajú Stampede breakfast – raňajky, ktoré sa podávajú zadarmo, zvyčajne do desiatej alebo jedenástej. Trvajú až do skončenia Stampedu.


Foto: Kecemis

O podávanie Stampede raňajok sa väčšinou starajú dobrovoľníci.


Na raňajky sa pripravujú zvyčajne pancakes (lievance). Samozrejme nesmú chýbať vajcia, opečená slanina, prípadne šunka. Stampede raňajky sú organizované rôznymi reštauráciami, náboženskými organizáciami, prípadne politikmi robiacimi si kampaň. Vo väčšine prípadov sa o priebeh akcie starajú dobrovoľníci.


Foto: Kecemis

Dobrovoľník pri príprave pancakes (lievancov).


Stampede sa po prvýkrát konal v roku 1886, postupne sa zväčšoval a pribúdali nové súťaže, ako napr. Chuckwagon preteky, najväčšie svojho druhu v Severnej Amerike, ak nie na svete.


Foto: Kecemis

Preteky vozov (chuckwagons).


Je to špeciálny pretek konských záprahov a kovbojov na koňoch, ktorí tieto wagons (vozy) sprevádzajú. Okrem týchto pretekov, sú tu aj iné typické súťaže, napríklad súťaž o najlepšieho cowboya a cowgirl.


Foto: Kecemis

Opražená slanina namočená v čokoláde a vyprážané fazuľové struky.


Ale nie je to všetko len o pretekoch. Je tu – obrazne povedané – milión stánkov, ktoré ponúkajú rôzne druhy občerstvenia, od hamburgerov po špeciálne upravené rebrá na grile, stehná z hydiny, hranolčeky, marsmallows, až po mini donutky.


Foto: Kecemis

Zemiakové špirály, či už samotné alebo s párkom.


Dajú sa tu nájsť naozaj rôzne špeciality. Na poslednom Stampede sa malo dokonca objaviť fritované maslo. Zaujala ma táto absurdita a chcel som to nájsť a odfotiť, žiaľ nepodarilo sa mi to, takže sa s ním nemôžem s vami podeliť.

K Stampedu patria neodmysliteľne Indiáni


Foto: Kecemis

Indiánske stany, v ktorých bývajú počas Stampedu náčelníci jednotlivých kmeňov.



Foto: Kecemis

Indiánska žena pripravuje jerky – mäso z čerstvo uloveného bizóna.


Mäso sa krája na tenké pásiky, ktoré sa potom sušia a údia.


Foto: Kecemis

A tu sa už mäso suší a údi nad ohňom.


Dnes je možné kúpiť rôzne druhy jerky s rôznou chuťou. Tieto sa marinujú 24 hodín pred zaúdením.

Alkohol a pivo sa tu nesmie predávať voľne v stánkoch. Sú na to určené a ohradené miesta a reštaurácie, ktoré majú povolenie na predaj alkoholu alebo piva.



Bolo mi potešením vás aspoň trochu oboznámiť so stravovacími zvykmi v Kanade. Prešli sme spolu v krátkosti od histórie až po súčasnosť. Dúfam, že vám v prípade návštevy Kanady aspoň trochu pomôže môj krátky výklad. V Kanade je možnosť kvalitného stravovania, ale aj mnoho príležitostí vidieť veľa krásnych prírodných oblastí. Každý si tu nájde to, čo ho zaujme.

* * *

Kanadské recepty nájdete aj v rubrike Severoamerická kuchyňa na Vareche: Severoamerická kuchyňa - recepty



Diskusia k článku

tetulka
Posielam srdečný pozdrav a mám prozbu. Mohli by ste prosím napísať adresu na ktorej nájdem ten Chorvátsky obchod? Dakujem...
kecemis
Ale samozrejme. Paradoxne sa vola Hungarian Deli, predchadzajuci majitel bol madar, a adresa je
4008-26th Street SE, T2B 2Y4.
babav
Pekne clanky z historie aj kulinarskej kultury nasich severnych susedov.
Mna osobne zaujala najviacej historia , jedlo je velmi podobne americkemu(pre zaujimavost porovnaj moj prispevok do serialu svetovych kuchyn ....z Pennsylvanie a Philadelphie).
Kanadu som navstivila davnejsie (Montreal, Niagarske vodopady,Otawu, Toronto).Je to krasna krajina !Vdaka za zaujimave citanie;-).
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vďaka za zaujímavosti.
marianne
..tak som sa dockala aj Stampedu, ale poviem Ti Mirko nastrah na liniu tam mate strasne cosi:-)) veru neviem,asi by som odolala.Zaujala ma ta slanina v cokolade,mam strasne rada slaninu,ale v cokolade,hmm,chuti to tak sladko-slano asi...Dakujem Ti,ze si si dal tu namahu a takto nam to priblizil a priniesol kus Kanady k nam.Nepochybujem o tom,ze je to kraaasna krajina,hlavne co sa prirodneho potencialu tyka,je to jeden z mojich cestovatelskych snov a cielov.
mariamka
nadherny clanok @kecemis cita sa to lepsie ako detektivka :) dakujem za krasne vtiahnutie do deja, uzila som si to, krasna plejada chuti, voni, atrakcii, zvazujem ci tam ist a osobne vsetko otestovat, mam obavu ze by som musela kupovat spiatocnu letenku na dve sedadla, :) inak tie zemiakove spiralky uz stihli dorazit aj na Slovensko, su chutne a hlavne kaloricke,, a sledovanie hokeja v pubovom osiali ma aj u nas svoje caro :)
palokuchki
Velmi pekne a zaujimavo si to vsetko popisal. Dobre citanie prave na nedelne popoludnie. Este raz vdaka. Tak ta oprazena slanina namocena v cokolade ma prekvapila. Tiez tie ranajky zadarmo pocas Stampede. U nas je kazdy raz na Novy rok rodeo, ale tam vyberaju peniaze vsade, kde len mozu.
danda3
@nadia56 Ďakujem Ti veľmi pekne za info.♥
@kecemis Ešte raz ďakujem za pútavé čítanie, som rada, že stihnem aspoň jeden sviatok, teším sa hlavne na syna, nevidela som ho rok, ale aj na novú krajinu, nové zážitky, nové chute, nových ľudí. Ozvem sa určite.☺
kecemis
Dadukem Vam za mile a prijemne zhodnotenie. @babav samozrejme nez som zacal som si so zaujmom precital tvoj clanok, ako aj od @palokuchki a tie mi tiez pomohli, naco sa zamerat. Slanina v cokolade - je to chut sladkej cokolady so slanou, zaudenou slaninou. A je dvakrat chrumkava. Cokolada a potom slanina. Je to celkom prijemna chut. Na jazyku zacinate citit slanu chut slaniny, ale v ustach mate stale sladku chut cokolady. Je to tazke takto popisat. Treba vyskusat.
Dakujem tiez pani Andrei, ktora dala mojmu clanku to spravne usporiadanie.
andreac
Hlavná vďaka patrí Vám, pán Miroslav, za perfektnú spoluprácu. Ešte raz ďakujeme.
jerica
Konečne som si po ťažkom dni sadla a hltala Tvoje priblíženie života v Kanade, aj keď čo to som sa dozvedala o živote za veľkou mlákou od našej milej varecháčky @honestka ktorá žije v Calgary .
Vďaka za krásne a obohacujúce čítanie, je to priam elaborát, určite pre tých ktorí sa chystajú navštíviť krásnu krajinu s bohatsvom rôznych kultúr a zároveň históriou života prisťahovalcov, aj zo Slovenska.

Ešte raz : ďakujem , ďakujem za milé a pútavé čítanie :-)
irenaw
tiež sa prihováram za tretí diel, aj tento druhý sa výborne čítal :-)
babinka
veru, prijemne citanie a ja tak v duchu porovnavam to, co som uz spoznala tu, kde prave zijem a vravim si: toto viem, ako vyzera, chuti. Dakujem za tolko informacii a krasne fotky






 



TOPlist