Kamila Magálová:
Doma mám tri plné chladničky, takže ma nič nezaskočí

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 10. apríla 2023     19 minút čítania

Kamila Magálová je nielen skvelá herečka, ale aj výnimočná kuchárka, ktorá jedenásť rokov excelovala v šou Tajomstvo mojej kuchyne. Porozprávali sme sa s ňou o receptoch, humore, ale aj o ťažkých životných chvíľach či neúprosnom starnutí.



Foto: Milan Krupčík

A čo pamäť, musíte si ju cibriť viac ako kedysi?

Najviac sa bojím toho, že budem v divadle a kolegovia o mne začnú hovoriť, že mi prestáva slúžiť pamäť a zabúdam texty. To nechcem... Hneď, ako to budem cítiť, chcem to nechať a nebyť pre kolegov záťažou. Určite nechcem zomrieť na javisku.

Stále hráte, dokonca v predstavení Slovenského národného divadla Čaj a apokalypsa s úžasnými dámami Emíliou Vášáryovou, Božidarou Turzonovovou, Annou Javorkovou. Všetky už máte odohraté na doskách, ktoré znamenajú svet, desiatky rokov.

Je to ťažké predstavenie, jedna v ňom povie niečo, druhá aj tretia niečo úplne iné, až štvrtá odpovie tej prvej. Vždy sa všetky stretávame hodinu a pol pred predstavením a zopakujeme si texty. Na toto predsta­venie musí prísť divák, ktorý o ňom vie, že je náročné. Prvé dva monológy sú skutočne brutálne a dlhé. A všimli sme si, že po nich niekedy zo štyria diváci aj odídu. Inak je sála absolútne plná a na záver všetci tlieskajú a hovoria, že sa im to páčilo.

Na ktorú divadelnú rolu, ktorú hráte, sa tešíte najviac?

Jedenásť rokov hrám Florence v predstavení Sloven­ského národného divadla Je úžasná! Najnovšie sme premiérovali hru Kým prídu Stouni, kde hrám diabla a zaspievam si aj veľmi náročnú pieseň, tieto predsta­venia mám veľmi rada. Aj v Štúdiu S hrám dva tituly Dve staré dámy a Tri grácie z umakartu. Nedá sa však hrať v divadle rolu, ktorú nemáte rada. To nejde. Je však pravda, že nie vždy sa mi chce ísť do divadla. Predstavte si, že je príjemná nedeľa, rodina sa u mňa zišla na obed, oni odídu a ja musím ísť do práce. Ne­ môžem povedať - prepáčte, dnes nie som vo forme a nechce sa mi hrať, pretože mám v žalúdku kačicu, aj s kapustou a knedľou. Divák si predsa zaplatil, toto je moje povolanie, a tak pracujem. Vždy však keď vstúpim na javisko, všetko je poriadku. V tomto mi veľmi pomohol môj pán učiteľ Zachar.

Porozprávate o tom, prosím?

V prvom ročníku na herectve som mala mať o dva dni semestrálne skúšky, no zomrela mi maminka. Pri­šla som teda povedať pánovi Zacharovi, že nemôžem na skúškach hrať, pretože som bola úplne hotová. On si ma posadil vedľa seba a opýtal sa - chceš byť hereč­kou? A ja mu hovorím, že by som veľmi chcela byť he­rečkou. Odpovedal mi: Som presvedčený, že na to máš a bola by si dobrá herečka. Ale herec musí hrať v akej­ koľvek situácii, divák nesmie vidieť, že má psychické či fyzické zážitky, ktoré mu robia v ten večer, keď má predstavenie, problém. To diváka vôbec nezaujíma, na javisku musíš hrať a potom, keď z neho odídeš, môžeš sa vyplakať. Ak tie skúšky teraz neurobíš, nebudeš môcť pokračovať ďalej, a to by bola škoda. A nezabud­ni, že keď budeš mať akékoľvek problémy, aj smrť v ro­dine ešte určite zažiješ, musíš sa na javisko postaviť, pretože to je tvoje poslanie. Vtedy mi to takto vysvet­lil a skutočne som v živote mala aj veľmi zlé obdobie, aj sa raz stalo v jednom monológu, že mi vyhŕkla slza, no musela som sa zmobilizovať. V takých chvíľach máte totiž len dve možnosti, môžete odísť z javiska alebo to preklenúť a hrať ďalej. Aj v tom je toto povola­nie náročné. Keď na mňa príde ťažká chvíľa, spomí­nam si na túto radu a hovorím si, že to musím preko­nať, lebo toto povolanie je pre mňa poslanie, nie je to obyčajná robota.

Pripravte si londýnske rezy podľa Kamily Magálovej:







Diskusia k článku






 



TOPlist