Jemná a krémová:
Prečo nerozklepávať vajíčka rovno na panvicu a ďalšie tipy, ako pripraviť najlepšiu praženicu

Jana Klimanová, 27. decembra 2023     4 minúty čítania

Suchá a drobivá, áno aj praženica sa dá pokaziť. Vďaka týmto tipom bude konečne aj tá vaša perfektne vláčna.



Foto: Shutterstock

Praženica je jedno z prvých jedál, ktoré sa naučíme pripravovať na večeru či raňajky a tiež istota, ktorá nás zasýti, keď máme v chladničke len vajcia. Ale nie vždy je lahodne jemná a perfektne krémová. Ako to dosiahnuť a čomu sa pri jej príprave oblúkom vyhnúť?

Pridajte smotanu

Krémovú konzistenciu a jemnejšiu chuť praženici dodá sladká smotana. Vajíčka (na praženicu pre jednu osobu potrebujete 2 až 3) rozklepnite do misky, pridajte 1 PL 30 % smotany na šľahanie a tiež štipku soli. Smotanu môžete nahradiť aj perlivou vodou, ktorá praženicu prevzdušní. Potom metličkou alebo vidličkou dobre prešľahajte.



Foto: Shutterstock

Ako praženicu miešať

Na miernom ohreve rozpáľte panvicu, pridajte kúsok masla a podľa chuti aj nakrájanú šalotku. Keď je maslo spenené, vlejte do panvice vymiešané vajcia. Zmes zľahka miešajte pohybom v tvare číslice 8 alebo ju zhŕňajte od krajov panvice do stredu.

Kedy praženicu odstaviť

Praženicu odstavte vo chvíli, keď sú vajcia lesklé a mierne nedovarené. Neprestávajte miešať, vajcia sa nakumulovaným teplom stále varia. Do hotovej praženice pridajte trochu studeného masla, osoľte a podľa chuti pridajte mleté čierne korenie.

Čo určite nerobiť

  • 1. Vajcia nerozklepnite priamo do panvice, aby ste sa vyhli tomu, že miesto nadýchanej praženice budete mať na tanieri tvrdé zrazené kúsky vajec. Najskôr ich preto v miske rozšľahajte vidličkou alebo metličkou.
  • 2. Maslo na panvici nezohrievajte pridlho, aby nezhnedlo a nepokazilo chuť praženice.
  • 3. Praženicu nepripravujte na silnom ohreve (plameni), potrebuje nízku teplotu a stále miešanie.
  • 4. Praženicu nenechávajte na sporáku do úplného stuhnutia.
  • 5. Praženicu servírujte ihneď, nenechajte ju vychladnúť.


  • Bez tuku nad parou

    Tí, ktorí si strážia líniu, alebo sa zo zdravotných dôvodov vyhýbajú tuku, si môžu praženicu pripraviť dokonca aj úplne bez neho a to v hrnci nad parou.

    "Samotná príprava, kým vajíčka zhustnú trvá o nejaké dve minútky viac ako bežná príprava na priamom ohni na panvici, ale výsledok stojí za to. Mne chutili vajíčka omnoho viac, praženica bola lahodnejšia a jemnejšia," píše vo svojom fotorecepte @rous5. Ak by ste ju chceli vyskúšať, tu je jeho recept.


    So slaninkou aj reďkovkou

    Do praženice môžete pridať aj cibuľku a anglickú slaninu, ktoré opečiete pred pridaním vajec. Pre vegetariánov sa hodí verzia s čerstvými hubami, špenátom, šampiňónmi, hráškom, pórom, brokolicou, cherry paradajkami či s reďkovkou, ktoré takisto najskôr popražíme na cibuľke a potom pridáme vajcia.

    Trochu nezvyčajnou alternatívnou môže byť praženica so sardinkami či s údeným lososom alebo droždím. Nebojte sa experimentovať s bylinkami - pažítka, majorán, tymian, rozmarín, bazalka, v jarnej sezóne medvedí cesnak alebo žihľava - tie všetky si s praženicou budú rozumieť.



    Foto: Shutterstock

    Kombinácia so syrmi je ďalšou alternatívou tohto skvelého jednoduchého pokrmu. Tavený syr rozpustite na začiatku na masle, cream cheese a bryndzu pridajte vo chvíli, keď vajcia začnú hustnúť. Nastrúhaný tvrdý syr môžete pridať do rozšľahaných vajíčok alebo až do hotovej praženice.



    ANKETA: Rozklepávate vajíčka na praženicu rovno do panvice?

    31,6%



    68,4%







    Diskusia k článku

    elixir
    Niektoré zo spomenutých bodov v postupe robím rovnako, dnes som na raňajky robila syrovú praženicu a dodržala som i ostatné body, ktoré tu radíte. Bola výborná, vďaka za tipy.






     



    TOPlist