Trendy:
Jedzme zdravo, nech môžeme darovať krv!

redakcia, 16. septembra 2011     10 minút čítania

Ak chceme darovať krv, musíme byť zdraví. A strava nám k tomu môže pomôcť.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

MUDr. Enikő Radi


Darovať krv je nielen ušľachtilé, ale aj mimoriadne dôležité. Nikdy neviete, kedy vaša darovaná krv môže pomôcť inému človeku, alebo kedy ju budete potrebovať práve vy.

Osveta je preto mimoriadne významná, nie je ani tak dôležité poznať svoju krvnú skupinu, tú vám kedykoľvek v prípade potreby zistia za pár minút. Dôležité je stravovať sa čo najzdravšie, aby sme boli vhodní ako potenciálni darcovia.

Záujem najmä mladých ľudí na sociálnych sieťach o takýto záslužný čin podnietil Slovenský Červený kríž a poisťovňu Dôvera usporiadať podujatia vo viacerých slovenských mestách, kde si záujemcovia budú môcť dať bezplatne zistiť krvnú skupinu a svojou malou čiastkou tak podporiť tento projekt prostredníctvom Slovenského Červeného kríža. Prípadne ak chcete podporiť darovanie krvi a dostávať výzvy o jej potrebe po celom Slovensku, pozrite si stránku www.mojakrvnaskupina.sk .

O tom, ako sa formou stravovania a životosprávy pripraviť na darovanie krvi, ale aj ako sa stravovať v prípade ochorení krvi sme sa porozprávali s MUDr. Enikő Radi - sekundárnou lekárkou Hematologicko – transfúzneho oddelenia (HTO).





Ak chce ísť človek darovať krv, ako sa má pripraviť, čo sa týka vhodnej stravy?

Určite by sa mal aktívne pripravovať na darovanie krvi už deň pred tým. Mal by mať dostatočný odpočinok, preto určite nie je napríklad vhodné chodiť darovať krv po nočnej zmene. Potrebný je dobrý spánok, dostatok tekutín, deň pred darovaním by sa malo vypiť dva až tri litre tekutín, a ráno pred darovaním minimálne tých 500 ml napríklad nejakého čaju.

Foto: Shutterstock

Čučoriedky čistia krv a dodávajú telu dôležitý
minerál železo.


Inak všetky transfúzne stanice sú zabezpečené nejakým občerstvením, takže aj pred darovaním aj po ňom darca dostáva čaj aj kávu a nejaké ľahké občerstvenie. Určite je vhodné už doma si dať nejaké ľahké raňajky. Deň pred odberom nie je vhodné konzumovať nič tučné, mastné a ťažké jedlá by sa jesť nemali. Takisto alkohol a fajčenie je potrebné vylúčiť.

Čo ak berieme nejaké lieky, napríklad na alergiu, treba ich tiež vysadiť?

Pri alergii sú tam určite kontraindikácie, keby alergia bola sezónna a človek by mal v určitú sezónu problémy a vtedy musí užívať tieto lieky, samozrejme antihistaminiká a kortikoidy, nemal by krv darovať v tej sezóne. Pokiaľ však ide o celoročnú alergiu, a celý rok užíva nejaké lieky, nemal by krv darovať vôbec.

Nakoľko môže strava ovplyvniť našu krv, aby bola v dobrej kondícii?

Zdravé stravovanie určite vplýva na celý organizmus, a na naše zdravie. Ak ľudia konzumujú väčšie množstvo mastných jedál, tak sa to odzrkadľuje aj na ich pečeni a metabolizme. Vieme vyšetriť takzvané ALT pečeňové testy , a pri nich dokážeme zistiť aj napríklad, že nie je vhodné darovať krv. Takáto krv, ak je plná tukov, sa vyraďuje z procesu darovania krvi. Krv je kvalitnejšia u ľudí, ktorí sa pestro stravujú, a snažia sa vylúčiť nezdravé potraviny, rôzne umelé sladidlá a podobne.

Ako rýchlo sa prejaví, keď napríklad večer zjem mastný rezeň?

Tak to by ste sa čudovali - veľmi rýchlo sa to prejaví (smiech)! Už po pár hodinách je to zistiteľné, preto sa odporúča pred darovaním jesť len ľahké jedlá a dodržiavať určitý diétnejší režim. Aj alkohol, niekedy si neuvedomíte, že ste si dali len dve pivá, alebo ste si zapálili cigaretu, ale vždy sa to tam v tej krvi nájde. Treba vždy myslieť na to, že tú vašu krv môže dostať napríklad novorodenec. A taká nálož pre to dieťatko by bola príliš, darcovia by mali preto dodržiavať spomínané diétne zásady.

Čo sa týka fajčenia, ak je človek tuhý fajčiar, naozaj pomôže,ak nebude jeden deň pred darovaním fajčiť?

Určite, veď ak nefajčíte, potom máte v krvi oveľa viacej kyslíku. Krv je hodnotnejšia a kvalitnejšia, ak vydržíte zopár hodín predtým nefajčiť.

Existujú nejaké suroviny, ktoré sú vhodné pre určité krvné skupiny?

O tomto nemám vedomosti, že by konkrétne pri určitých krvných skupinách bolo niečo vhodnejšie. Viem, že existujú diéty, ktoré sa odporúčajú pre jednotlivé krvné skupiny, osobne si skôr myslím, že vo všeobecnosti zdravá strava – veľa ovocia a zeleniny, a mäsko radšej nejaké chudšie, to určite bude mať svoje pozitívne vplyvy. A nejesť extrémne množstvo mastných jedál.

Na vašom oddelení často liečite ľudí s ochorením krvi - anémiou. Ľudia si pri tomto ochorení pomáhajú rôznymi domáci receptami a liečivami, tieto „babské“ rady sa dedia z generácie na generáciu. Skúsme si povedať teda konkrétne pri anémii, ktoré jedlá alebo suroviny sú vhodné konzumovať.


Foto: Shutterstock

Pri anémii je dôležité, aby sme konzumovali
napríklad aj mäso.


V prvom rade tu ide o chudokrvnosť – teda nedostatok železa. Pri týchto problémoch sa odporúča jesť viacej živočíšnych bielkovín, a nemusí to byť len červené mäso, ktoré nie každému chutí. Ide hlavne o to, aby človek konzumoval viac bielkovín. Môže to byť aj kuracie alebo morčacie mäso, prípadne ryby, skrátka všetky mäsité stravy obsahujú viac železa. Určite aj v rôznych druhoch zeleniny je veľké množstvo železa, tam sa odporúča napríklad brokolica a špenát, ale hlavne treba konzumovať mäso. Napríklad u vegetariánov sa pozoruje častá anémia v súvislosti s tým, že mäso nekonzumujú.

A čo napríklad čučoriedky, alebo červená repa? Bolo by zaujímavé vedieť, či si zachovajú svoj podiel vhodných minerálov napríklad aj po sterilizovaní, alebo je vhodnejšie konzumovať ich surové?

Určite obsahujú väčšie množstvo železa, ale nie viac ako mäso. Čo sa týka ich sterilizovania, určite sa zachovajú potrebné látky, toho sa netreba báť, ale vhodnejšie je samozrejme konzumovať ich v surovom stave.

Poďme teraz k závažnejšiemu ochoreniu krvi – k rakovine. Existujú liečitelia, ktorí tvrdia, že správnou stravou sa dá vyliečiť táto choroba aj bez chemoterapie, prípadne zmierniť príznaky choroby, aký na to máte názor?

Existuje veľa takýchto liečiteľov, ale ja nemám túto skúsenosť a tak to nemôžem ani potvrdiť. Že by sa niekto vyliečil z rakoviny iba nejakou diétou, v tomto smere som dosť skeptická. Určite, že sa dejú nejaké zázračné vyliečenia, ale osobne som sa s tým nestretla.

Akú odporúčate stravu, ak je človek takýmto spôsobom chorý?


Foto: Shutterstock

Brokolica je tiež vynikajúcim zdrojom
železa potrebného pre zdravú krv.


Určite čo najmenej konzumovať rôzne chemikálie, prídavných látok, či konzervanty, ktoré obsahujú potravinárske produkty, to by som sa určite snažila vylúčiť zo stravy. Ďalej treba konzumovať strašne veľa surovej zeleniny a ovocia, je potrebné dodať telu veľa vitamínov a antioxidantov. Ale žiaľ, je ťažké zistiť, či to, čo kupujete v obchode, je naozaj zdravé.

Na záver si povedzme, prečo je také dôležité poznať svoju krvnú skupinu?

Ľudia sa boja, že keď nepoznajú svoju krvnú skupinu, môže prísť k vážnej situácii. Ale zase treba povedať, že keby sa už niečo vážne stalo, tá krvná skupina sa v každom prípade veľmi jednoducho a rýchlo vyšetrí. Myslím, že sa netreba obávať aj keď niekto nepozná svoju krvnú skupinu. Je dobré to vedieť, ak napríklad príbuzný potrebuje súrne krv, či môžete byť práve vy darca. Aj preto robíme takéto akcie v spolupráci so Slovenským Červeným krížom, aby ľudia o sebe vedeli, a vedeli si pomôcť ak treba.

Ja som počula, že je veľmi dôležité robiť takéto kampane na darovanie, a získať tak prvodarcov. Prvotný pocit z darovania krvi vraj totiž býva veľmi euforický a motivuje človeka prísť znova...

Podľa mňa treba túto osvetu robiť neustále. Stáli darcovia starnú, vekom sa pridružujú nejaké tie ochorenia, ktoré ich potom ako darcov vylučujú. Najvhodnejší vek na darovanie je od tých 18 rokov – veku mladého človeka. Pokiaľ sa to podarí, mladý človek príde, daruje krv a zistí, že to nie je nič bolestivé, ani nejako extrémne náročné, určite zažije ten euforický pocit, že niekomu jeho krv možno zachráni život a títo darcovia sa potom aj vracajú a krv opätovne darujú.




Diskusia k článku







 



TOPlist