Jednoduchšie, rýchlejšie, zdravšie:
10 možností, z čoho pripraviť cesto na pizzu

Veronika Lucáková, 16. septembra 2024     9 minút čítania

Nedostatok času, málo skúseností, snaha schudnúť či stravovať sa výživnejšie. To všetko môžu byť dôvody, pre ktoré sa nepúšťate do prípravy klasickej pizze. Ak hľadáte novú cestu k alternatívnemu cestu, ste tu správne.



Foto: Shutterstock

Pizza je jedným z najobľúbenejších jedál na celom svete. Nie každý má však čas alebo chuť pracovať s klasickým kysnutým cestom, prípadne sa cestu a múke ako takej z rôznych dôvodov vyhýba. Pre tých, ktorí hľadajú jednoduchšie, rýchlejšie či zdravšie alternatívy existuje viacero možností, z čoho pripraviť cesto na pizzu.

Niektoré alternatívne cestá na pizzu, ktoré vám predstavíme, sú ideálne pre ľudí s intoleranciou na lepok, iné zaujmú tých, ktorí chcú znížiť príjem sacharidov alebo pridať do svojej stravy viac bielkovín či vlákniny v podobe strukovín, mliečnych produktov alebo zeleniny.

1. Jogurtové cesto

Je to skvelá možnosť pre tých, ktorí chcú pripraviť rýchlu a chutnú pizzu bez klasického droždia a s extra dávkou bielkovín vďaka použitému gréckemu jogurtu. Toto cesto je mäkké a vláčne, pričom jogurt mu dodáva jemne kyslastú chuť, ktorá sa výborne hodí k rôznemu obloženiu navrchu pizze.



Foto: Shutterstock

Suroviny: 125 g hladkej múky, 220 g bieleho gréckeho jogurtu, 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli
Postup: V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Potom pridajte grécky jogurt a vymieste cesto. Ak je príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky. Cesto vyvaľkajte na tenkú placku, pridajte obľúbené obloženie a pečte na 220 °C približne 10 -15 minút.

2. S kypriacim práškom

Ak nemáte doma čerstvé či sušené droždie, alebo chcete urýchliť proces prípravy pizze, cesto s kypriacim práškom je dobrou alternatívou. Hoci je trochu hustejšie ako klasické cesto, stále je to výborný základ na pizzu.

Suroviny: 250 g hladkej múky, 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva, 1/2 šálky vody, 2 PL olivového oleja, štipka soli
Postup: Všetko zmiešajte a vymieste hladké cesto. Rozvaľkajte ho na tenkú placku, pridajte omáčku, obložte a pečte na 220 °C asi 12-15 minút.

3. Karfiolové cesto (bezlepkové)

Je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku alebo chcú znížiť množstvo sacharidov vo svojej strave. Karfiol sa po uvarení a nasekaní zmieša s vajíčkom a nastrúhaným syrom, čím vytvorí pevnú, ale ľahkú základňu pre pizzu.



Foto: Shutterstock

Suroviny: 1 menší karfiol (asi 500 g), 1 vajce, 220 g syra (napr. mozzarella), 1/2 šálky bezlepkovej strúhanky, štipka soli a oregana
Postup: Karfiol rozdrvte v mixéri na drobné kúsky a uvarte ho asi 5 minút v mikrovlnke alebo nad parou. Po ochladení vytlačte prebytočnú vodu cez utierku. V mise zmiešajte karfiol, vajce, nastrúhaný syr, strúhanku a koreniny. Vytvarujte cesto na plech s papierom na pečenie a pečte na 200 °C asi 15 minút. Potom pridajte omáčku, obloženie a pečte ďalších 10 minút.

4. Z cícera

Cícer je bohatý na bielkoviny a vlákninu, a preto je ideálnym základom pre alternatívne cesto na pizzu. Toto cesto má jemne orieškovú chuť a je veľmi sýte, čo z neho robí výbornú voľbu pre tých, ktorí hľadajú zdravú a výživnú pizzu.



Foto: Shutterstock

Suroviny: 125 g cícerovej múky, 1/2 šálky vody, 2 PL olivového oleja, štipka soli
Postup: Všetko spolu zmiešajte a cesto nechajte odležať asi 10 -15 minút, aby cícerová múka nasiakla tekutinu. Cesto dajte na plech s papierom na pečenie a pečte na 200 °C asi 15 -20 minút, pridajte obľúbené obloženie a pečte ďalších 10 minút.

5. Z batatov

Bataty (sladké zemiaky) sú bohaté na vitamíny a vlákninu. Ich využitie ako základ pre cesto na pizzu pridáva sladkastú chuť a výživnú hodnotu.

Suroviny: 1 väčší batat, 125 g hladkej múky (môže byť aj bezlepková), 1 vajce, štipka soli
Postup: Uvarený a batat roztlačte na hladké pyré. Zmiešajte s múkou, vajcom a so štipkou soli, kým nevznikne mäkké cesto. Vyvaľkajte ho na tenkú placku a pečte na 200 °C asi 15 minút, kým cesto nie je zlatisté. Potom obložte a pečte ďalších 10 minút.

6. Cesto z quinoy

Quinoa je bezlepková pseudoobilnina bohatá na bielkoviny, ktorá sa tiež dá použiť ako základ pre zdravú a chutnú pizzu.



Foto: Shutterstock

Suroviny: 1 šálka uvarenej quinoy, 1 vajce, 50 g parmezánu (voliteľné), štipka soli a mletého čierneho korenia
Postup: Uvarenú quinou zmiešajte s vajcom, nastrúhaným parmezánom, soľou a korením. Vytvorte zmes a rozprestrite ju na plech s papierom na pečenie. Pečte na 200 °C asi 15 minút, kým cesto nebude chrumkavé. Pridajte obľúbené obloženie a pečte ďalších 10 minút.

7. Nízkosacharidové cesto z mandľovej múky

Mandľová múka je populárna medzi tými, ktorí dodržiavajú keto alebo nízkosacharidovú diétu. Toto cesto má jemnú orieškovú chuť a je veľmi sýte.

Suroviny: 130 g mandľovej múky, 1 vajce, 55 g syra (napr. mozzarella), štipka soli
Postup: V mise zmiešajte mandľovú múku, vajce, nastrúhaný syr a soľ, kým nevznikne pevné cesto. Vytvarujte ho na plech a pečte na 180 °C asi 12-15 minút, obložte a pečte ďalších 10 minút.

8. Z ovsených vločiek

Ovsené vločky sú skvelým zdrojom vlákniny a môžu sa tiež premeniť na chutné cesto.



Foto: Shutterstock

Suroviny: 1 šálka ovsených vločiek, 1/2 šálky vody, 1 vajce, 3 PL olivového oleja, štipka soli
Postup: Ovsené vločky rozmixujte na jemnú múku. Zmiešajte ich s vodou, vajcom, olejom a so soľou, aby vzniklo mäkké cesto. Vyvaľkajte ho a pečte na 200 °C asi 15 minút, pridajte obľúbené obloženie a pečte ďalších 10 minút.

9. Z tvarohu či syra cottage

Oboje tieto ingrediencie majú vysoký obsah bielkovín, čo robí cesto sýtym a výživným. Je to skvelá alternatíva pre tých, ktorí hľadajú zdravší alebo nízkosacharidový variant pizzového cesta. Ani toto cesto nevyžaduje kysnutie, takže ho tiež môžete pripraviť oveľa rýchlejšie než to klasické.

Suroviny: 1 šálka hladkej múky (môže byť aj celozrnná alebo bezlepková), 1 šálka jemného tvarohu alebo syra cottage, 1 vajce, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli
Postup: V miske zmiešajte tvaroh alebo rozmixovaný syr cottage, vajce a soľ, kým nevznikne hladká zmes. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujte cesto. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať trochu viac múky. Cesto vyvaľkajte na tenkú placku alebo ho jednoducho vytvarujte rukami na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 10-15 minút, kým sa cesto nezačne jemne zafarbovať. Pridajte obloženie a dopečte ďalších 10-15 minút.

10. Pizza aj bez cesta

Namiesto klasického cesta stačí nastrúhať zemiaky či cuketu, dochutiť a zahustiť trochou múky. Môžete vyliať na plech, obložiť a dať upiecť.



Foto: Shutterstock

Tip na záver: Trasená (shaken) pizza

Pretože samotné cesto a obľúbené ingrediencie na oblohu sú zmiešané, viac sa ponáša na slaný koláč než na klasickú pizzu, ale chutí skvelo a príprava je rýchla a jednoduchá, takže sa vám možno tento záverečný tip hodí. Všetko sa zmieša v jednej mise, naleje na plech a upečie. Netreba čakať na vykysnutie ani pizzu obkladať.

Suroviny: 200 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 3 vajcia, 200 g nakrájanej šunky alebo šunkovej salámy, 250 g strúhaného syra, 1 nadrobno nakrájaná cibuľa, 2 na kocky nakrájané červené papriky, soľ, mleté čierne korenie, sušené oregano
Postup:V mise zmiešame všetky suroviny alebo misu uzavrieme a dobre ňou zatrasieme (od toho jej názov), aby sa všetko dobre premiešalo. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (alebo plech vymastíme olejom) a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 30 minút.





ANKETA: Skúšate rôzne alternatívne možnosti, z čoho pripraviť cesto na pizzu?

34,1%



65,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist