Jednoduché riešenia:
Presolená, štipľavá či bez chuti? Nezúfajte, poradíme vám, ako pokazenú polievku zachrániť

Jarmila Horváthová, 23. novembra 2023     4 minúty čítania

Ušla vám ruka so soľou či s korením, alebo naopak, nech robíte čokoľvek, chuťovo to stále nie je ono? Prezradíme vám, ako nevydarenú polievku ratovať.



Foto: Shutterstock

Hovorí sa, že polievka je grunt a niekto si bez nej nevie predstaviť deň. Občas nás však aj obyčajná polievka môže pri príprave potrápiť. Ako si poradiť s galibami typu presolená, prekorenená, zrazená či bez chuti?

Ak je presolená

Tu gazdinky často používajú overený trik so zemiakom. Očistený celý surový zemiak vložia do vriacej polievky a nechajú ho variť asi 15 minút. Zemiak počas varenia do seba natiahne časť soli. Keď zemiak odvedie svoju prácu, nezabudnite ho z polievky vybrať.

Ak ide o polievku, do ktorej sa pridáva smotana, vtedy je riešenie pomerne jednoduché – pridajte do nej viac smotany, prípadne, ak sa hodí, jogurt.



Foto: Shutterstock

Ak je príliš kyslá

Do niektorých polievok patrí troška octu či citrónovej šťavy. Čo však v prípade, že ste ich dali viac, než vám chutí? Okamžitým opatrením na záchranu kyslej polievky je jedna alebo dve štipky jedlej sódy. Samozrejme aj tu treba postupovať s dávkovaním opatrne.

Ak zistíte, že vaša polievka je nielen kyslá, ale aj málo slaná, najprv ju osoľte a uvidíte, ako sa vyvinie jej chuť. Soľ totiž môže tiež zmierniť kyslosť.



Foto: Shutterstock

Osvedčeným prostriedkom proti kyslosti je aj med, treba ho však dávkovať veľmi opatrne, aby polievka nakoniec nebola prisladká.

Ak je príliš pikantná

Trochu čierneho korenia nezaškodí, ale ak je ho príliš, tak sa polievka môže stať nejedlou. Aj táto sa dá zachrániť – nakrájate do nej dve jablká, trochu ich povarte a potom vyberte.

Ďalší spôsob ako znížiť pikantnosť je pridať biely vínny ocot – na celý hrniec polievky sa dávajú 1-3 lyžice. Opäť treba chutnať, aby ste to s ním neprehnali.

Ak máte k dispozícii vývar, prípadne bujón, z ktorého ho môžete pripraviť, môžete polievku zriediť vývarom bez korenia, tým sa chuť vyrovná. Do smotanových polievok môžete na zmiernenie štipľavosti pridať ďalšiu smotanu alebo jogurt.

Ak je bez chuti

Na to je jednoduché riešenie, dochuťte ju. Lenže niekedy máte pocit , že ste do nej dali všetko možné a aj tak to nie je ono? Možno stačí vtedy dať ochutnať polievku spolustravníkom, či majú rovnaký názor. Ak sa aj im zdá polievka bez chuti, môžete okrem ďalšej soli a korenia skúsiť do nej pridať štipku cukru, ten chuť zvýrazňuje.

V prípade, že máte radi pikantné, pridajte do nej čili alebo tabasco. Pomôžu aj čerstvo nasekané bylinky.

Ak sa vám zdá, že bez chuti je vývar, tak ho trochu zredukujte – silným varom zmenšite jeho objem, chuť sa stane výraznejšia.



Foto: Shutterstock

Ak sa v nej zrazí smotana

Do krémovej polievky patrí smotana. Lenže čo ak sa v nej zrazí? Súste do polievky pridať štipku jedlej sódy, malo by to pomôcť. Ak to nevyjde, ešte stále môžete polievku rozmixovať dohladka ponorným mixérom.



ANKETA: Patríte k tým, ktorí si obed bez polievky nevedia predstaviť?

72,3%



27,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist