Trendy:
Jarná zelenina a ovocie v našich kuchyniach

redakcia, 11. mája 2012     9 minút čítania

Tiež ste fanúšikmi jarnej zeleniny a ovocia?


Foto: Shutterstock

Čerstvej zeleniny a ovocia sú na jar plné trhy.


V tom prípade asi patrí jar medzi vaše najobľúbenejšie ročné obdobia. Čerstvej zeleniny a ovocia sú plné trhy, aj naše záhrady. Nič nám preto nebráni využiť to najlepšie, čo nám toto obdobie ponúka.

A čo treba využiť práve teraz? Napríklad špargľu, ktorá má sezónu v našich zemepisných podmienkach len tri mesiace. Medzi varecháčmi mimoriadne obľúbená zelenina nás určite aj tento rok vyburcuje k zaujímavým experimentom v kuchyni.

Medzi prvú zeleninu, ktorú nám ponúkajú naše záhradky na jar, je aj reďkovka, ktorá najlepšie chutí surová. Nuž a na koláče treba využiť sezónu jahôd a rebarbory. Najmä jahody, tie z našich záhrad sa totiž nedajú porovnať s tými, ktoré často kúpime v obchode, či na trhu.

Ak sa obávate dusičnanov, mnohokrát prítomných v „rýchlenej“ jarnej zelenine, treba sa spoľahnúť na plody vlastnej záhradky. Alebo si na trhovisku môžete nájsť spriazneného predajcu, ktorému môžete dôverovať a kupovať u neho zeleninu pravidelne.



Špargľové šialenstvo


Foto: Shutterstock

Špargľa je liečivý zázrak.


Sezóna špargle sa snáď inak ani nazvať nedá. Milovníci špargle majú totiž na to, aby si ju vychutnali, len približne tri jarné mesiace v roku. Na začiatku apríla sa špargľa začne nenápadne objavovať v obchodoch. Vtedy treba začať experimentovať a okrem klasiky – uvarenej špargle s holandskou omáčkou a prosciuttom vyskúšať aj zatiaľ neoverené dobroty.

Ak ste náhodou tento priam liečivý zázrak ešte neochutnali, je najvyšší čas tak urobiť. Okrem veľkého množstva vlákniny je vhodná aj na odvodnenie a liečenie močových infekcií. Obsahuje vitamíny C, B, A a E a minerálne látky ako železo, vápnik, fosfor, či zinok a tiež kyselinu listovú. Znižuje krvný tlak a posilňuje srdce, je tiež nápomocná pri akné a kožných problémoch

Labužníci si môžu vybrať spomedzi troch druhov, bielej, zelenej a fialovej. Biela sa pestuje pod zemou v tme, fialová získava svoje sfarbenie vďaka slnku a zelená sa pestuje v záhonoch. Konzumuje sa zväčša ošúpaná a uvarená vo vode s trochou cukru, následne sa schladí v ľadovej vode a upravuje ďalej. Končeky špargle bývajú drevnaté, preto sa pri konci ulomia. Aj tieto kúsky sa však dajú využiť do polievky, či na vývar. Inšpirácie na jej prípravu nájdete na Vareche naozaj dosť.

Recepty s bielou špargľou
Recepty so zelenou špargľou

Mnoho reštaurácií každý rok zareaguje na sezónu špargle a v tomto období ponúkajú špeciálne špargľové menu, kde môžete ochutnať najrôznejšie špeciality z nej. Aj v bratislavskom Starom meste pri Primaciálnom námestí v týchto dňoch ponúkajú jedlá zo špargle od výmyslu sveta. Kuchári tam od rána až do večera pripravujú dobroty z tejto suroviny, tak ak máte čas a chuť, nechajte sa zlákať na nové chute a načerpajte inšpiráciu.

Rebarborové koláče už rozvoniavajú


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Rebarborový krém je lahôdka.


To, že má rebarbora sezónu, sa dá veľmi ľahko zistiť podľa vašich pribúdajúcich receptov s touto surovinou. A treba ju využiť čo najviac práve v tomto období, najlepšia je totiž približne do polovice júna. Takmer zabudnutá rebarbora bola kedysi pevnou súčasťou kuchýň našich babičiek. Rebarborové koláče piekli často, rástla totiž v takmer každej záhradke. Je nenáročná na pestovanie, treba ju však chrániť pre mrazmi.

Rebarbora obsahuje množstvo vitamínu C, skupinu vitamínov B a minerály ako napríklad horčík, mangán a draslík. Dá sa povedať, že sa jedná skôr o ovocie, ako o zeleninu. Z rastliny sa využívajú dužinaté stopky, ktoré sú schopné vyrásť do výšky 50 až 70 centimetrov. Tie majú buď zelené, alebo červené sfarbenie, červené sfarbenie má aj jemnejšiu chuť.

Jej využitie v kuchyni je naozaj rôznorodé. Pred použitím treba stonky olúpať, a potom upraviť podľa chuti. Výborne sa hodí do koláčov, chutí však aj v omáčkach, či zaváraninách. Pikantná marmeláda z rebarbory je vynikajúca do buchiet a koláčov. Rebarboru je možné aj mraziť a to v surovom, ale aj tepelne upravenom stave.

Reďkovka chutí najlepšie na chlebíku

Reďkovka patrí medzi druhy zeleniny, ktorých prítomnosť na trhovisku zaručene hlási príchod jari. Patrí medzi prvé semienka, ktoré sadíme na záhradkách a najskôr aj vyrastie. Pri reďkovke platí vyššie spomenuté, často ich predajcovia hnoja príliš, aby skôr vyrástli a mali väčšie a krajšie plody.


Foto: Shutterstock

Reďkovka obsahuje veľa vlákniny.


Pri nákupe preto treba kupovať skôr menšie plody a nie príliš lákavého vzhľadu, ten môže byť totiž viac na škodu. Plody treba doma poriadne vyumývať, prípadne vydrhnúť kefkou a čo najskôr skonzumovať, nedržať ich doma príliš dlho. Čím sú staršie, tým majú menej vitamínov aj minerálov a samozrejme aj menej chutia.

A môžete veriť, že ide o naozaj zdravú zeleninu. Napríklad to, že vás po zahryznutí do nej trochu páli, spôsobujú jej antibakteriálne účinky. Obsahuje kyselinu listovú a vitamín C, jej konzumáciou môžeme napomôcť zlepšeniu imunity, pomáha rozpúšťať hlieny a znižuje cholesterol. Obsahuje tiež veľa vlákniny a tým napomáha správnej činnosti čriev a tráveniu.

A ako ju konzumovať? Nuž, každému podľa chuti, najlepšie však chutí na chlebíku s maslom alebo masťou, prípadne v šalátoch, samozrejme v surovom stave. Vyskúšať môžete aj rôzne nátierky, hodí sa tiež na dozdobenie chuťoviek pre návštevy, alebo na vyrezávanie rôznych ozdôb na sviatočný stôl k dobrotám od výmyslu sveta.

Jahodový raj

V tomto období netreba zabúdať na jahody, chutné sladučké plody, ktoré treba jesť v tomto období čo najčastejšie, kým trvá ich sezóna. V obchode ich kúpite počas celého roku, ale len v tomto období chutia naozaj tak, ako majú – ako jahody.


Foto: Shutterstock

Jahody majú výrazné antioxidačné účinky.


Pre obsah fruktózy sú dokonca v niektorých prípadoch vhodné aj pre diabetikov. Obsahujú tiež vitamín C a majú výrazné antioxidačné účinky. Sú známe tiež tým, že chránia mozog a sú nápomocné aj pri liečení zápalov. Výborne vplývajú na tráviaci systém, a napomáhajú pri vstrebávaní železa.

A ako ich využiť? Umyté, čerstvé plody chutia úplne najlepšie posypané cukrom alebo poliate medom, pôžitkári si ich vychutnávajú so šampanským. Vynikajúce sú najmä v akýchkoľvek koláčoch – od bublanín, tvarohových koláčov, až po torty a záviny. Obľúbenou pochúťkou sú tiež jahody vymiešané s tvarohom, vynikajúco však chutia aj v jarných šalátoch.

Pre vysoký obsah pektínu sa hodia na prípravu džemov, ak sa ich nechceme vzdať ani v zimných mesiacoch, dajú sa aj sterilizovať. Skvelo chutia v čerstvých zmrzlinách, ale aj vyšľahané do peny z bielkov. Keďže jahody patria medzi alergény, ak ich podávame deťom po prvý krát, treba ich konzumovať v malom množstve a vyčkať na prípadnú alergickú reakciu.

Ako je to s vami, milí Varecháči? Užívate si jarné plody zeleniny a ovocia, kým sú k dispozícii? Ktoré jarné zeleniny a ovocie vám chutí najviac?






Zdroj: wikipedia.




Diskusia k článku

hanach
mám v záhradke reďkovečky, konzumujeme hlavne surové a teším sa na jahôdky vyzerá že ich bude dosť. Ďakujem za vynikajúce recepty, ešte sa musím naučiť pestovať rebarboru, susedia ju v záhradkách majú.
hanach
zabudla som, špargľu som robila už trikrát aj polievočku chutí
hubata
@hanach - teraz ti nedajú susedia, lebo by vykynožili svoju. Na jeseň treba odkopnúť ostrým rýľom aj so zemou a zakopať vo svojej zahrádke.
dobreazdravo
Málokto si uvedomuje, že napríklad na raňajky k chlebu si dať reďkovku alebo uhorku či papriku pomôže odnaučiť sa zapíjať jedlo. Nehovoriac o enzýmoch, ktoré pomôžu lepšie stráviť toto jedlo.
hubata
A prečo by sa nemal maslový chlieb s reďkovkou zapíjať napríklad kakaom?






 



TOPlist