Trendy:
Holé slíže tanier nevzrušia

Bohuš Lenický - Pravda, 17. augusta 2009     2 minúty čítania

Cestoviny vraj tak celkom Taliani nevymysleli. To ich údajne len Marco Polo pri potulkách Čínou „čmajzol“ a priviezol na Apeninský polostrov. Nech je to už tak či onak, cestoviny robia báječné aj Taliani, aj Číňania, ba Aziati všeobecne.


Foto: Pravda: Robert Hüttner


Aj naše staré matere vedeli z hrncov vyčarovať cestovinové kúzla, ktoré dodnes opantávajú chuťové poháriky. A veru často ich mávala Slovač na tanieroch, častejšie ako vzácne mäsko. S makom, orechmi, lekvárom, kapustou a tvarohom, naslano alebo nasladko... A nechýbali ani holé, len tak uvarené v osolenej vode, šmrncnuté omastkom, aby sa do gágora lepšie šmýkali.

Po niekoľkých rokoch nemilosti, keď rezance, fliačky či iné čudá ustúpili blahobytnému mäsovému prebytku, sa vrátili na kulinársku scénu ako veľké hviezdy. Špagety si zasadli takmer za vrch stola, po pravici majú tagliatteli, po ľavici lasagne. Slovenské jazýčky ich majstrovsky ovládajú, ani jazykový zákon im chuť nepokazí. Dnešná zbierka receptov na prípravu cestovín má len obohatiť a rozšíriť kuchársky arzenál čitateľov. Aby už pri najbližšej večeri premýšľali, ako ju zlepšiť a inovovať. Pozri recepty na netradičné cestoviny Sú ľudia, ktorí tvrdia, že špagety sú dobré len s kečupom a syrom, ale ak ochutnajú jednu z omáčok, ktoré uverejňujeme, svojho predsudku sa možno rýchlo zbavia. Pri príprave cestovín je dôležitá jedna zásada – vždy sú chutnejšie čerstvo pripravené, ako tie sušené zo supermarketu. Chce to však čas a chuť ich pripraviť. Výsledok však stojí za námahu. Takto pripravené cestoviny si vás omotajú okolo prsta a omáčku k nim pripravíte len tak. Pre potešenie.




Diskusia k článku







 



TOPlist