Hodí sa aj do vianočných koláčikov:
Dulce de leche, to je slasť. Že vám to nič nehovorí? Možno ste ho už aj robili, len o tom neviete...

Jarmila Horváthová, 1. decembra 2023     5 minút čítania

Čo sa skrýva za neznámym názvom? Lahodný karamelový krém, ktorým môžete plniť aj vianočné koláčiky.



Foto: Shutterstock

Dulce de leche v doslovnom preklade znamená sladké mlieko, v podstate ide o mliečny karamel. Tento krém pochádza z Argentíny a je veľmi obľúbený v celej Latinskej Amerike, kde je súčasťou mnohých dezertov, používa sa aj ako nátierka na pečivo, či na palacinky.

Existuje niekoľko rôznych spôsobov prípravy dulce de leche a hlavný rozdiel medzi nimi je v tom, ako dlho príprava trvá. Tradične sa vyrába len z dvoch základných surovín – z mlieka (môže byť aj s prídavkom smotany) a cukru, ktoré sa spolu dlho varia, až kým cukor skaramelizuje a krém zhustne. Do dulce de leche sa môže navyše pridať vanilka, pretože dokonale dopĺňa chuť skaramelizovaného cukru.

Uvedený postup je časovo i na časté miešanie veľmi náročný, no dobrý dulce de leche si dá pripraviť aj s použitím istých skratiek. Mnohé recepty napríklad používajú pri príprave aj troška sódy bikarbóny, pretože tá skracuje čas varenia.

Originálny recept na dulce de leche

Potrebujeme naň 200 g cukru, 250 ml mlieka, 150 ml smotany na šľahanie a 1 vanilkový struk. Polovicu cukru nasypeme do hrnca (najlepšie s nepriľnavým dnom). Cukor necháme na miernom ohni skaramelizovať. Potom pridáme zvyšný cukor a smotanu. Miešame na miernom ohni približne 10 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom znížime teplotu na najnižší stupeň.



Foto: Shutterstock

Teraz pridáme mlieko a premiešame. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a vyškrabeme semienka a vmiešame ich do zmesi. Všetko necháme na najnižšom ohreve variť asi 60 minút. Krém musíme pravidelne miešať, aby sa nepripálil.

Asi po 45 minútach skontrolujeme konzistenciu - malou lyžičkou trochu krému odoberieme, dáme ho na tanier, ktorý vložíme do chladničky alebo mrazničky. Dulce de leche je hotové, keď je krémové a viskózne.

Pripravený krém dáme vychladiť a môžeme buď ihneď použiť, alebo dať do uzatváracích pohárov, uložiť do chladničky a použiť o pár dní.

Keď sa vám nechce miešať

Existujú však aj iné spôsoby, ako sa dostať (schválne nepíšeme pripraviť) k dulce de leche. Nasledovný spôsob síce nie je juhoamerický, ale je podstatne jednoduchší. Krém veľmi podobný dulce de leche možno pripraviť zo Salka, teda sladeného kondenzovaného mlieka.

Do hrnca s vodou vložíme neotvorenú plechovku sladeného kondenzovaného mlieka. Do hrnca nalejeme koľko vody, aby bola plechovka úplne ponorená. Na dno hrnca môžeme dať utierku, aby plechovka počas varu neklepala o dno. Prikryté varíme dve až tri hodiny, pričom v polovici varenia obrátime plechovku hore dnom. Ak je to potrebné, doplníme vodu. Pred otvorením necháme plechovku úplne vychladnúť. Jednoduchá variácia na dulce de leche je hotová.

Pozrite si naše video, ako doma uvariť kondenzované mlieko




Keď sa vám nechce nič!

Tretí spôsob je aj jednoduchý aj superrýchly – použijeme karamelové kondenzované mlieko z obchodu :)

Na čo sa dulce de leche hodí

V Latinskej Amerike dulce de leche používajú do mnohých dezertov, ale aj ako nátierku na chlieb, pečivo, palacinky, waffle, croissanty a taktiež sa podáva k populárnym churros.



Foto: Shutterstock

Môžete z neho urobiť aj cheesecake - na plnku zmiešate časť dulce de leche s krémovým syrom alebo s tvarohom a časť použijete ako polevu.

Dulce de leche sa dá použiť ako plnka do toriet a koláčov. Môžete ho aj vyšľahať s troškou masla a použiť ho ako krém na zdobenie. Alebo ho pridať do smotany či jogurtu, vyšľahať a pripraviť karamelovú zmrzlinu. Ďalšia možnosť je použiť ho ako jednu z vrstiev trifle - pohárov s ovocím a rôznymi krémami.

Takisto ním môžete plniť sušienky z krehkého alebo lineckého cesta. Tak sa pripravujú aj tradičné juhoamerické sušienky alfajores a my sme pre vás našli na Vareche recept na ne.





ANKETA: Robíte si doma karamelové kondenzované mlieko zo Salka?

78,9%



21,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist