Hlavne nevysušiť:
8 tipov, vďaka ktorým bude vaša bravčová panenka pekne šťavnatá

Jarmila Horváthová, včera 06:00     4 minúty čítania

V strede krásne ružová, mäkučká, šťavnatá – taká má byť správne pripravená bravčová panenka. Ako si takú doma urobiť nám prezradil šéfkuchár Peter Ďurčo.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

1. Na veľkosti záleží

Ak kupujeme bravčovú panenku, treba mať na pamäti, že musí byť z mladého zvieraťa. Zo starších je mäso tuhé a šťavnatú panenku z neho už neurobíte. Ako to spoznáte? Panenka sa kupuje vcelku a nemala by vážiť viac ako 250– 300 gramov. Ak majú len väčšie kusy, ak ju chcete pripraviť naozaj šťavnato, radšej takú nekupujte.

2. Dôkladne očistiť

Pred prípravou panenku dôkladne očistite, najmä od blán, tie totiž spôsobia, že sa pri tepelnej úprave môže panenka skrútiť a nedá sa pekne nakrájať.

3. Korenie? To najklasickejšie

Na bravčovú panenku sa používa klasické korenie a pochutiny, ktoré sa hodia aj k ostatnému bravčovému mäsu – teda soľ, čierne korenie, rasca, cesnak...



Foto: Shutterstock

4. Pozor na teplotu a čas

Najdôležitejšie pri príprave šťavnatej panenky je okrem toho, že má byť z mladého zvieraťa, sledovať čas prípravy a teplotu, aby sme ju nevysušili. Šéfkuchári majú na spôsob úpravy jednotný názor – najradšej ju pripravujú metódou sous–vide. Vtedy ju robia pri teplote 60,5 °C 30 minút, vyberú a sprudka opečú na panvici. Panenka sa vždy robí vcelku a až potom sa nakrája.

5. Alternatíva k sous–vide

Hoci prístroje na sous–vide bežne dostať už aj na domáce použitie, väčšina domácich kuchýň nimi vybavená nie je. Existuje však alternatívna príprava. Panenka sa najprv sprudka opečie na panvici, potom sa dá do ohňovzdornej nádoby, ktorá sa dá dobre uzatvoriť a dá sa do rúry vyhriatej na 200 °C. V momente, keď dáme mäso do rúry, ju vypneme a počkáme 10 minút, až potom vyberieme z rúry. Po niekoľkých minútach ju nakrájame a servírujeme.

6. Niečo špeciálne

Ak chceme urobiť panenku výnimočnou, môžeme ju naplniť a až potom tepelne upraviť. Odkrojíme obidva konce (špičku a palec), kde je mäso najjemnejšie, ale sa aj najrýchlejšie vysuší. Urobíme z neho plnku - odkrojené mäso pomelieme, osolíme a okoreníme a zmesou panenku naplníme. Robí sa to tak, že sa do nej vytvorí nožom z jednej aj druhej strany otvor a zmes sa doň natlačí.

7. Najlepšie prílohy

K panenke sa výborne hodia gratinované zemiaky alebo ragú zo zeleniny. Napríklad z cukety, tekvice, paradajok, papriky.


8. Nebojte sa omáčky

K panenke sa výborne hodia aj krémové omáčky, napríklad s hubami, so zeleným korením, syrová alebo bryndzová.





ANKETA: Viete pripraviť bravčovú panenku tak, aby bola vo vnútri pekne šťavnatá?

52,8%



47,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist