Foto: nazarboncuk
Šťavnaté a krémové. A moje obľúbené.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do hlbšieho hrnca vlejeme mlieko a smotanu. Pridáme bylinky (sušené alebo čerstvé), na plátky nakrájaný cesnak a na miernom plameni zohrievame takmer k varu. Nevaríme!
-
2
Medzitým ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na tenké plátky (asi 2-3 mm). Zapekaciu nádobu vytrieme maslom. Vrstvíme zemiaky, každú vrstvu ochutíme soľou, čiernym korením a mletým muškátovým orieškom. Nakoniec na pripravené zemiaky nalejeme precedené zohriate bylinkové mlieko. Posypeme strúhaným syrom (použila som pecorino) a poukladáme kúsky masla. Prikryjeme pokrývkou alebo alobalom a vložíme do rúry.
-
3
Pečieme zakryté asi 30-40 minút, potom odokryjeme a dopečiem ešte 20 minút. Mne sa tá smotana s mliekom v rúre stále "búri" a vyteká von z pekáča, takže odporúčam na dno rúry položiť alobal, alebo nejako inak ochrániť pred tečúcou smotanovou lávou :D prípadne použiť vyššiu nádobu.
@afataga daj pokojne, ja som tak tiež robila ale zemiaky sa mi potom zdali dosť cesnakové a aromatické. takto zostanú len tak "líznuté"