Bylinkové gratinované zemiaky

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 11. januára 2012

Šťavnaté a krémové. A moje obľúbené.

2-3
porcie
20 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
100 ml
150 ml
2-3 strúčiky
 strúhaný




Postup

  1. 1

    Do hlbšieho hrnca vlejeme mlieko a smotanu. Pridáme bylinky (sušené alebo čerstvé), na plátky nakrájaný cesnak a na miernom plameni zohrievame takmer k varu. Nevaríme!

    Bylinkové gratinované zemiaky - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na tenké plátky (asi 2-3 mm). Zapekaciu nádobu vytrieme maslom. Vrstvíme zemiaky, každú vrstvu ochutíme soľou, čiernym korením a mletým muškátovým orieškom. Nakoniec na pripravené zemiaky nalejeme precedené zohriate bylinkové mlieko. Posypeme strúhaným syrom (použila som pecorino) a poukladáme kúsky masla. Prikryjeme pokrývkou alebo alobalom a vložíme do rúry.

    Bylinkové gratinované zemiaky - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme zakryté asi 30-40 minút, potom odokryjeme a dopečiem ešte 20 minút. Mne sa tá smotana s mliekom v rúre stále "búri" a vyteká von z pekáča, takže odporúčam na dno rúry položiť alobal, alebo nejako inak ochrániť pred tečúcou smotanovou lávou :D prípadne použiť vyššiu nádobu.

    Bylinkové gratinované zemiaky - obrázok 3

Diskusia k receptu

letisia
Vyzerá to úžasne. V sobotu vyskúšam. Ja skúsim každú vrstvu zemiakov poliať bylinkovým mliekom.
afataga
pouzila si moje oblubene bylinky tak asi vyskusam, len neviem ci to budem cedit, podla mna by tam mohli zostat
zuzliak
Takýto graten sa u nás zapekava v maličkých hrncoch "en cocote" a podáva sa ako gratin k masku aj zeleninovym,či rybacim rcp. Mliam. Máš to krásne. Bylinky su moja obľúbená zábavka :)
jody
Milujem zemiaky a toto určite vyskúšam!!!
anaska
@Nazarboncuk , keď som videla záverečnú fotku aj ja som dostala na ne chuť. Píšeš že sú Tvoje obľúbené - nenapadlo Ťa niečo vymyslieť aby si zabránila vytekaniu tekutiny z nádoby? Nepomohlo by napr. nahradiť časť mlieka vodou, alebo predvariť zemiaky v tej bylinkovej tekutine, či piecť vo vyššej nádobe?
maartina
Sú na zjedenie :) ...vyskúšam ich takto najbližšie spraviť.
používateľ nemá avatar
foo
foo
vyzerajú perfektne, určite vyskúšam :)
nazarboncuk
ďakujem baby, @anaska tieto som supla do sklenenej zapekacej misy a zakryla vrchnákom tak to bolo v pohode, keď si všimneš na fotke sú stopy kam až sa smotana dostala :)) a keď som ich potom zapekala, tak už to nebolo také búrlivé. len som chcela upozorniť, že bacha! :))
@afataga daj pokojne, ja som tak tiež robila ale zemiaky sa mi potom zdali dosť cesnakové a aromatické. takto zostanú len tak "líznuté"
mamatata2
Už len pri pohľade na foto mi slinky začali tiecť. Určite vyskúšam.
kimika
nádherná fotka a určite aj fantastická chuť! ukladám do KK
sneica
perfektne zemiaky, urcite skvelej chuti...:)
zirafninka1
Jaj mnam.. niekedy som podobne robievala.. A nevedela som ich prestat jest. Strasna dobrota.
mardo
Prst hore! S grilovanou rybou, nebiiicko!!!