Gurmánske cesty:
Ako chutí rakúsky Burgenland

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 22. apríla 2023     6 minút čítania

Ťahákom tejto časti Rakúska je výborná domáca kuchyňa, skvelé víno a pokojné prostredie, v ktorom sa dá krásne relaxovať.



Foto: Shutterstock

Asi k nijakému z rakúskych regiónov nemajú Slováci tak blízko ako k Burgenlandu. Aspoň tí z juhozápadu. Veď Kittsee už sami domáci označujú ako predmestie, či lepšie povedané „preddedinu“ Bratislavy. Do Parndorfu sa chodí za ná­kupmi a Neziderské jazero s okolitými cyklocestami, vi­nohradmi a pivničkami je aj pre Bratislavčanov a okolie obľúbeným miestom na víkendové výlety.

Slovensko bolo s touto časťou Rakúska prepojené aj historicky, pretože Burgenland bol stáročia tiež súčasťou Uhorska a neskôr Rakúsko-Uhorska. Aj najbohatší šľach­tický rod v Burgenlande, Esterházyiovci, po ktorých je pomenovaný krásny palác v hlavnom meste Eistenstadte, pochádzal z územia dnešného Slovenska, z Galanty. Nový hotel, ktorý oproti palácu postavili, dostal podľa nášho mesta aj meno, aj keď trochu ponemčené – Galantha.

Víno a domáce jedlo ako ťahák

Burgenland si vás získa pokojným prostredím, oddýchnete si od ruchu miest. Užijete si prechádzky a bicyklovanie medzi vinohradmi a po mierne zvlnenej krajine. Kto chce mať počas pobytu úplné súkromie a nie je priaznivcom hotelov, bývať môže v domčekoch priamo vo viniciach.

K oddychu patrí, samozrejme, aj dobré víno, a červené ví­no z Burgenlandu si získalo uznanie už po celom svete. Ďal­ším ťahákom je domáca kuchyňa, ktorú nájdeme na mno­hých miestach. Ak sú vám všetky pokrmy na jedálnom líst­ku s typickými regionálnymi jedlami známe, áno, je to tak. Varí sa tu tak ako u nás na západe a juhu Slovenska, pretože spoločná história nepustí. Takže aj tu nájdete v ponukách pečenú hus a husaciu pečeň, kura na paprike, sladkovodné ryby, zemiakovú a kapustovú štrúdľu, pľúcka na smotane, lekvárové pirohy či oškvarkové pagáče.

Zaujímavé je, že do vinohradov južného Burgenlandu s ubytovaním priamo tam alebo v blízkosti chodia náv­števníci na dlhšie pobyty ako do štvorhviezdičkových wellness hotelov v kúpeľných mestečkách, ako je Bad Tatzmannsdorf či Bad Stegersbach. Kým wellness pobyty sú väčšinou výsadou predĺžených víkendov, do domčekov sa chodí minimálne na týždeň.

Bez Uhudlera ani na krok



Miestnu špecialitu Uhudler objavíte ako víno, likér, ale aj v marmeláde či v bonbónoch.
Foto: Burgenland Tourism


Ak prídete do Burgenlandu, nie je možné, aby ste nena­trafili na miestnu špecialitu so zvláštnym názvom – Uhudler. Uhudler ako víno, ako šumivé víno, ako likér či šnaps, ako súčasť jedál, ako marmeláda, ako plnená čoko­láda a bonbóny. Keď sa tohto vína niekde napijete, hneď vám niečo pripomína. Aha... spomeniete si... ak ste mali starých rodičov na dedine, alebo ste na vidieku žili. Tá chuť lesných jahôd... čo to je?

Odpoveď je jednoduchá – Uhudler je víno, ktoré sa robí zo „samoroďáku“, teda z hrozna, ktoré rástlo a možno ešte aj rastie v dedinských dvoroch a chutí trochu aj po lesných jahodách. Keďže „samoroďák“ je odolný proti chorobám a netreba ho chemicky ošetrovať, Uhudler tu ponúkajú ako prírodný produkt, ktorý sa dokonca stal súčasťou chrá­neného kultúrneho dedičstva Burgenlandu.

Prečo má tento druh vína taký zvláštny názov? Uhu je nemecké označenie pre sovu (výra), takže Uhudler vlast­ne znamená sovie víno. Miestni spomínajú, že názov vznikol v minulosti, keď chlapi z dedín chodili na oberač­ky a vo vinohradoch, kde hrozno spracúvali, aj spávali. A, samozrejme, koštovali. Keď po dvoch týždňoch prišli domov, ich ženy im povedali, že pozerajú a vyzerajú ako sovy... narážali tak asi na tmavé kruhy pod očami.

Kone, ktoré sa majú dobre

Na kočoch ťahaných koňmi sa aj tu jazdilo odjakživa, ale tu narazíte na jedinečnú atrakciu – e-koč, ktorý síce ťa­hajú kone, no je aj na elektrický pohon. Ešte ste o ňom nepočuli? Nemali ste kde, pretože to je prvý taký koč v Rakúsku a vraj aj v Európe.



Foto: Burgenland Tourism

Aby hostia nedajbože počas jazdy nevysmädli, vo vnútri koča sú okrem lavíc aj minichladničky s nápojmi. Keďže sme absolvovali už niekoľko ochutnávok Uhudle­ra, dobre nám padol cieľ, kam nás „elektrokoč“ odviezol – do miestneho remeselného pivovaru v Heugrabene. Tu nás majiteľ Patrick Kramme, ktorý ho vybudoval z hos­podárskej budovy na farme svojich starých rodičov pre­svedčil, že nielen Uhudlerom je južný Burgenland živý. Na svoje si tu môžu prísť aj priaznivci dobrého piva.

Cyklotrasy trochu inak

Burgenland tvorí najmä nížina a mierne pahorky, najvyšší bod, kopec Geschriebenstein, má necelých 900 metrov. To však miestnym nadšencom horskej cyklistiky stačilo na to, aby tu, medzi mestečkami Lockenhaus a Rechnitz, vybudovali centrum horskej cyklistiky – Burgenland Trails so 40 kilometrami cyklotrás pre horské bicykle. Sú pre tých, ktorí si ich chcú užiť v pokoji a v pohode.



Cyklotrasy v Burgenlande sa dajú využívať celoročne.
Foto: Burgenland Tourism


Hoci v častiach Rakúska s „ozajstnými“ kopcami nad týmto projektom mnohí zdvíhali obočie, v južnom Burgenlande vedia svoje. Kým v horách sú bike parky a trasy pre horské bicykle otvorené len pár mesiacov v roku, pretože zamrznú, nasneží na ne, alebo idú cez zjazdovky, na juhu Burgenlandu s jeho 300 slnečnými dňami v roku sa dajú trasy využívať celoročne.





ANKETA: Už ste navštívili Burgenland?

55,6%



44,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist