Gurmánske cesty:
Ako chutí Madeira

Jarmila Horváthová, 12. mája 2024     8 minút čítania

Nemá oslňujúce pláže s bielym pieskom ani priezračné more s tridsaťstupňovou vodou a predsa ju všetci, čo ju poznajú, milujú. Madeira, portugalský ostrovček v Atlantickom oceáne, vzdialený štyri hodiny letu, je známy nielen tým, ktorí sem niekedy zavítali, ale aj odborníkom z turistickej brandže. Tí jej už niekoľkokrát po sebe udelili turistického Oscara, vyhlásili ju za najlepšiu ostrovnú destináciu na svete. Prekonala aj Havaj, Maledivy či Seychely.



Foto: Shutterstock

Ostrov večnej jari

Madeira je nazývaná ostrovom večnej jari – a oprávnene. V lete sa sem môžete ukryť pred horúčavami, na jeseň a v zime pred pľušťami a mrazmi. V lete sa zvyčajne neoteplí na viac ako 26 až 28 stupňov a v zime teploty sotva klesnú pod 20 stupňov. Nie sú tu nijaké obdobia dažďov ani monzúny, aj keď v zime prší častejšie. Do mora môžete skočiť tiež kedykoľvek počas roka, teplota vody sa pohybuje od 17 do 23 stupňov, takže plávanie je tu pre otužilejších.

Ak plávanie v oceáne nie je nič pre vás, môžete sa počľapkať v prírodných bazénoch s morskou vodou v Porto Moniz. Tieto bazény sú vulkanického pôvodu – vznikali po tisícročia chladnutím lávy – a ich prirodzený tvar umožňuje neustály prítok morskej vody. Plocha na kúpanie je 3 800 m2, pričom voda je hlboká maximálne dva metre, čo robí z prírodných bazénov Porto Moniz ideálne miesto pre celú rodinu. Ale vylehávanie na plážach nie je to, kvôli čomu Madeiru všetci zbožňujú.

Ideálna pre milovníkov výhľadov a turistiky

Celoročné mierne podnebie totiž robí z Madeiry raj pre milovníkov turistiky, cyklistiky, vodných aj adrenalínových športov. Absolútnou špecialitou, ktorú nikde inde na svete nenájdete, je turistika po tzv. levádach. Sú to zavlažovacie kanály, pozdĺž ktorých vedú najpozoruhodnejšie turistické trasy ostrova a pretínajú ho ako pavučina.

Celkom je na ostrove 2 000 km turistických trás a každý si môže vybrať podľa náročnosti a svojich schopností. Madeira má aj nádherné „miradouros“, teda miesta s najlepšími výhľadmi na drsné útesy, more a jedinečné údolia v strede ostrova. Samozrejme, výhľady si možno vychutnať, len keď to dovolí počasie... V zime totiž býva vo vyšších nadmorských výškach občas hmla, takže vidíte akurát tak nabližší kopec.

Kvetinový raj

Madeira sa preslávila aj mimoriadne bujnou flórou. Hoci ste leteli len štyri hodiny zo stredu Európy, pripadáte si, akoby ste vystúpili na tropickom území – všade totiž rastú banánovníky, papáje, mangovníky.



Foto: Shutterstock

Rastliny, ktorým sa u nás darí v kvetináčoch ako izbovým druhom, tu majú veľkosť stromov. Všade tu môžete vidieť aj eukalyptové stromy a druhy kvetov, ktoré my poznáme len z kvetinárstiev – strelície, ľalie, kaly, hortenzie a mnohé ďalšie.

Na ostrove nájdete napríklad aj vavrínový les „Laurissilva“, ktorý pokrýva celkovo 20 % ostrova a má vyše 15 miliónov rokov. Od roku 1999 je zapísaný na zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Ak si chcete užiť flóru Madeiry k plnej kráse, treba sem prísť na jar alebo v lete.

Ak počítame k prírode aj botanické záhrady, tak v tom je Madeira tiež výnimočná, na nijakom inom ostrove ich nie je toľko. Najznámejšou z nich je botanická záhrada vo Funchale, ktorá bola otvorená v roku 1960. Na ploche približne 35 000 m2 tu rastie viac ako 2 000 druhov rastlín, okrem toho je odtiaľ nádherný výhľad na Funchal. Krásne sú aj ďalšie záhrady, napríklad Monte Palace, terasovitá záhrada v ázijskom štýle s množstvom fontán a vodných tokov, ktorá je hneď v susedstve.

S kvetinami je spojený aj veľký festival, ktorý sa koná každoročne vo Funchale. Volá sa Festa de Flor a trvá skoro mesiac, od konca apríla do konca mája. Funchal sa stáva vtedy hlavným svetovým mestom kvetov, je tu množstvo podujatí a hlavnou atrakciou je kvetinový sprievod s alegorickými vozmi.

Vynikajúce jedlo aj víno, navyše aj lacné

Na Madeire si prídu na svoje aj milovníci kulinárskych zážitkov. Kto má rád mäso, ten si určite pochutí na klasike madeirskej kuchyne, espetade. Ide o hovädzí špíz, pri ktorom sa mäso napichuje na vavrínovú vetvičku a griluje na drevenom uhlí.



Foto: Shutterstock

Na svoje si však prídu aj milovníci rýb. Špecialitou je espada, hlbokomorská ryba s pevným bielym mäsom, ktorá sa tradične podáva s pečenými banánmi a s marakujou. Táto ryba sa vyskytuje len vo vodách okolo tohto ostrova a v malej oblasti v blízkosti Japonska. No a, samozrejme, všade prítomná je portugalská národná ryba, sardinka. Ak máte len malý hlad, v pouličných stánkoch si môžete kúpiť bolo do caco, čo sú teplé žemličky podlhovastého tvaru s maslom a cesnakom, ale aj s inými plnkami.

Dostanete tu aj také exotické ovocie, o ktorom ste nikdy nepočuli ani ho nevideli, napríklad zelené šúľky, ktoré chutia ako niečo medzi ananásom a banánom. Tiež ste určite v našich končinách neochutnali citrónovú či paradajkovú marakuju. Ak si chcete urobiť predstavu, čo všetko na Madeire rastie a kvitne, vyberte sa na trh Mercado dos Lavradores v hlavnom meste Funchal.

A, samozrejme, nemôžeme zabudnúť na slávne víno madeira, ktoré sa pije ako aperitív alebo dezertné víno. Hrozno sa zvyčajne zbiera od konca augusta do septembra. Vtedy sa koná aj tradičný festival vína vyrobeného na Madeire. čo je na madeirskom jedle a pití tiež veľmi príjemné, sú ceny – pobyt vás rozhodne nezruinuje, je a pije sa tu lacnejšie ako u nás.

Sneh tu nie je, sane áno

Centrom ostrova je hlavné mesto Funchal s pekným starým mestom a s kľukatými uličkami. Okrem historických budov tu nájdete aj zaujímavé veci, napríklad umelecký projekt „Portas Pintadas“ (Maľované dvere).



Foto: Shutterstock

V rámci tejto iniciatívy miestni umelci pomaľovali dvere a fasády domov a premenili ulice na galériu umenia pod holým nebom. Vo Funchale môžete zažiť aj trochu adrenalínu, doslova jazdu „v lete na saniach“. Lanovka vás vyvezie do štvrte Monte, kde vás v blízkosti botanickej záhrady čakajú takzvaní „Carreiros do Monte“.

Stačí nastúpiť do prúteného koša na lyžinách a dvaja muži v tradičnom oblečení vás po kľukatých uličkách zvezú až dolu do centra Funchalu. Voľakedy to bol rýchly spôsob prepravy osôb a tovaru, teraz je to turistická atrakcia, ktorú nikde inde vo svete nenájdete.

Špecialitou Funchalu tiež je, že ak nebývate priamo pri mori, stále chodíte do kopca alebo z kopca. Niekto to považuje za nevýhodu, iný za kondičný tréning aj na dovolenke. Tak si vyberte...





ANKETA: Túžite navštíviť Madeiru?

92,9%



7,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist