Fotogaléria s receptami:
Sviatky sa bez orechov nezaobídu. V akých dobrotách sú nenahraditeľné?

Jana Klimanová, 6. decembra 2022     10 minút čítania

Vlašské orechy, lieskovce a mandle zahviezdia vo vianočných koláčikoch, so slanými arašidmi či pistáciami zasa nepokazíte žiadnu silvestrovskú oslavu. Druhov orechov je však oveľa viac a keďže všetky sú doslova nabité zdraviu prospešnými látkami, miesto v jedálničku im patrí po celý rok. Pozrite sa, do akých receptov sa hodia.

Mandle




Foto: Shutterstock

Lúpané pražené mandle ochutené soľou sú obľúbenou pochúťkou k vínu, tak silvestrovská noc je na ne ten správny čas. V zdravšej verzii sa hodia na raňajkové kaše, či do šalátov. Sú lahodné v sladkých krémoch, výborné na posýpku, sú základnou surovinou na výrobu marcipánu. Veľmi chutný je mandľový olej, ktorý sa môže pridať do majonézy a pomazánok. Mandľové mlieko je alternatívou ku kravskému, pri intolerancii lepku je skvelá mandľová múka. Mandle obsahujú viac vápnika, než ostatné orechy, sú bohaté na vlákninu a vitamín E, ktorý je významným antioxidantom.

Náš recept na mandľový marcipán, ktorý využijete na prípravu vianočných cukroviniek:




Diskusia k článku







 



TOPlist