Fotogaléria s receptami:
Sviatky sa bez orechov nezaobídu. V akých dobrotách sú nenahraditeľné?

Jana Klimanová, 6. decembra 2022     10 minút čítania

Vlašské orechy, lieskovce a mandle zahviezdia vo vianočných koláčikoch, so slanými arašidmi či pistáciami zasa nepokazíte žiadnu silvestrovskú oslavu. Druhov orechov je však oveľa viac a keďže všetky sú doslova nabité zdraviu prospešnými látkami, miesto v jedálničku im patrí po celý rok. Pozrite sa, do akých receptov sa hodia.

Vlašské orechy



Foto: Shutterstock

V našich končinách najznámejšie a najpoužívanejšie orechy. Môžete ich jesť samostatne ako snack, pridať do šalátov, raňajkových kaší či jogurtu, alebo si z nich pripraviť likér. Výborne chutia v kombinácii s aromatickými syrmi alebo naložené v mede. V kombinácii s jablkami sú vďačnou surovinou pri pečení, ale nezaobídu sa bez nich ani mnohé vianočné koláčiky. Olej z vlašských orechov sa používa v kuchyni aj v kozmetike. Už ich tvar napovedá, že sú potravinou pre mozog a navyše vďaka vysokému obsahu kyseliny alfa-linolenovej pôsobí blahodarne na srdcovú arytmiu.

Náš tip na drobné vianočné pečivo z vlašských orechov:




Diskusia k článku







 



TOPlist