Foto: Robert Hüttner
1. Aké mäso použiť
Najčastejšie sa na rolády používa bravčové krkovička či pliecko, využiť však možno aj vykostené kurča, ale aj jahňacinu či divinu – napríklad panenku z diviaka. Odporúča sa počítať 150 g mäsa na porciu. Mäso je vhodné aj namarinovať, môžeme na to použiť paradajkový pretlak, worcesterskú omáčku, olej a vínny ocot, cesnak či strúhanú cibuľu.2. Správny hrniec
Keď pripravujete plát mäsa, ktorý budete plniť, zohľadnite priemer panvice alebo hrnca, v ktorom ho budete opekať a potom tepelne upravovať. Ak nemáte veľký hrniec, alebo je roláda väčšia ako hrniec, ktorý máte, treba ju mierne zahnúť. Teplom sa roláda zmrští, takže sa zmestí do hrnca. Prípadné zakrivenie nemá na chuť najmenší vplyv.3. Zelenina v plnke
Rolády možno plniť prakticky hocičím, vhodnou plnkou, ak má byť roláda ľahšie stráviteľná, je zelenina. Použiť môžete v podstate všetky druhy. Ak chcete plnku farebnejšiu, použite farebnú papriku a mrkvu. Obľúbenou súčasťou plnky sú aj huby.4. Slanina na zvýraznenie chuti
Ak chcete, aby mala roláda výraznejšiu chuť, dosiahnete ju, keď použijete napríklad údenú slaninu. Buď natenko nakrájané plátky rozložíte na mäso a na ne dáte plnku, alebo nadrobno nakrájanú slaninu primiešate priamo do plnky.Foto: Shutterstock
5. Pozor na vlákna
Keď chcete naplnenú roládu zrolovať, mali by ste venovať pozornosť smeru vlákien mäsa: vždy ho treba zvinúť tak, aby ste mohli hotovú roládu nakrájať naprieč vláknami. Kus mäsa položte pred seba tak, aby vlákna mäsa smerovali zľava doprava, nie zhora dole. Teraz môžete naplnený plát mäsa zrolovať spredu dozadu, teda smerom od seba. Pri krájaní hotovej rolády sa vlákna rozrežú, mäso sa lepšie konzumuje a je jemnejšie.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku