Foto: Shutterstock
Na jar je telo nastavené na čistenie a detoxikáciu, aby mohlo po dlhom zimnom období naštartovať tvorbu novej energie. Ak túžime byť aj v tomto období zdraví a vitálni, doprajme si výnimočnú a výživovo veľmi bohatú potravinu, ktorou sú klíčky. Každé semienko v sebe ukrýva výživnú energiu, vďaka ktorej môže vyrásť zdravá rastlina. Keď začne klíčiť, otvára sa pokladnica skrytej energie vo forme bielkovín, tukov, enzýmov, vitamínov a minerálov. Ak klíčky prijmú trocha vody, dejú sa s nimi pozoruhodné veci. Enzýmy, ktoré dovtedy odpočívali, ožijú, a keď ich zjeme práve vtedy, povzbudia do lepších výkonov aj naše enzýmy. Navyše sú veľmi chutné a ľahko stráviteľné.
Klíčky môžeme pridávať do mnohých jedál. Ideálne sú na ochutenie šalátov z čerstvej zeleniny, rada nimi posýpam nátierky, dusenú zeleninu alebo krémové polievky. Výborne chutia na cuketovej, tekvicovej aj mrkvovej.
Jedzme klíčky
zásobujú telo kompletnými živinami
spomaľujú starnutie
zlepšujú vitalitu
podporujú metabolizmus
posilňujú imunitu
upravujú trávenie
Ako na domáce klíčenie
Aby ste nemuseli za čerstvými klíčkami obehať celé mesto, pripravte si ich doma. Je to podľa mňa aj jediný spôsob, ktorý vám zaručí, že budú stopercentne čerstvé. Klíčky by totiž nemali byť skladované v chladničke dlhšie ako 24 hodín. Nakličovať môžete celú plejádu semien, ako je šošovica, fazuľa, cícer, sezam, slnečnica, pohánka, pšeno, sója, hrach, pšenica, jednoducho povedané, akékoľvek obilné zrno, strukoviny a semienka. Na začiatok odporúčam vyskúšať fazuľu mungo, ktorá vás očarí výbornou sladkastou chuťou podobnou mladému hrášku.
Foto: Shutterstock
Prezradím vám svoj postup, ktorý používam pri nakličovaní. Semienka dobre prepláchnem studenou vodou, nasypem do sklenenej alebo hlinenej nádoby a zalejem niekoľkými centimetrami studenej prevarenej vody. Zakryjem plátnom a nechám počas noci pri izbovej teplote a na tmavom mieste. Na druhý deň ich prepláchnem studenou vodou, dobre nechám odkvapkať a položím do misky. Preplachujem ich zvyčajne dvakrát denne, aby nesplesniveli, až dovtedy, kým nezačnú klíčiť. Potom ich na niekoľko hodín položím na svetlé miesto a hneď použijem na prípravu jedla.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku