Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Plody sú najskôr zelené, až neskôr pri dozrievaní sa ich farba zmení na výrazne žltú. Dozreté plody sú pekné veľké, majú jemné plstnaté chĺpky a intenzívne voňajú. Dule oberáme na jeseň čo najneskôr, ale ešte pred príchodom prvých mrazov, aby nenamrzli (niektoré zdroje uvádzajú naopak, zber až po prvých mrazoch). V našich zemepisných šírkach je to spravidla koncom októbra alebo začiatkom novembra. V dobrej suchej pivnici alebo komore vydržia nepoškodené plody veľmi dlho. Dozreté plody sú veľmi aromatické a iste sa mnohí z nás pamätajú, ako ich naše babičky dávali do skríň medzi bielizeň ako prírodný deodorant a odpudzovač molí.
Foto: Foto: Shutterstock
V Portugalsku toto ovocie nazývajú „marmelo“ a práve od neho je odvodený aj názov marmeláda. Plody dule sa najčastejšie využívajú na výrobu kompótov, džemov, želé, muštu, ale aj vína a destilátov. Obľúbenou pochúťkou je aj tzv. dulový syr. Recepty nájdete hlavne v starších kuchárskych knihách, ale aj na Vareche máme niekoľko vynikajúcich receptov z dulí. Máme tu napríklad recept na Dulový lekvár alebo Dulové želé cukríky a tiež Sušenú dulovú pastu alebo Jelšavský dulový syr. Skvelá chuť a vôňa dulových zaváranín a džemov je tak špecifická, že je veľmi ťažké ju opísať. Ak máte možnosť, odporúčam ochutnať. Toto zaujímavé, tak trochu zabudnuté a nedocenené ovocie by si zaslúžilo dôstojný návrat na náš stôl.
Do kapusty, pri nakladaní pridávam dulu veeeeeeľmi opatrne. Je aromatická :-)
Ja po takých krásnych duliach, ako na obrázku, len snívam! Ak mám šniekedy šťastie, urobím toto: očistím dule, rozkrojím na polovicu, jadierka dám do kastrólka, na ne reznou stranou dule, zasypem cukrom a dám trochu vody, udusím domäkka. Dám ich na tanierik, polejem ružovým sirupom, čo vznikne vďaka tým jadierkam, na to šľahačku a sekané orechy. Rozprávkové!!