Foto: kata50
Dula - ovocný strom ( http://korzar.sme.sk/c/4683889/dula-je-za-surova-nejedla-avsak-upravena-chuti-vyborne.html ), ktorého plody sú veľké a zelenožllté. Foto prikladám z webu. Pred každou Zobraziť celý popisDula - ovocný strom ( http://korzar.sme.sk/c/4683889/dula-je-za-surova-nejedla-avsak-upravena-chuti-vyborne.html ), ktorého plody sú veľké a zelenožllté. Foto prikladám z webu. Pred každou úpravou je potrebné ovocie dobre umyť a olúpať ako jablká. Je nutné vybrať aj jaderníky.
na 100 °C
Postup
-
1
Olúpanú dulu, zbavíme jaderníka, pokrájame na osminky a tie potom na kocky ( asi 2 cm ). Dáme do hrnca ( najlepšie s hrubým dnom ) podlejeme 2 dl vody a varíme. Ovocie začne púšťať šťavu a bude sa pekne variť do sklovita, až sa začne rozvárať.
- 2
To je chvíľa, keď prisypeme kryštálový cukor a varíme ďalej až sa celý cukor rozpustí.
- 3
A teraz sa môžete rozhodnút: 1. Takúto kašu s kúskami ovocia naložiť do fliaš a vysterilizovať. Máte ovocnú surovinu do bublaniny , závinov, buchiet - napr. 2. Túto kašu rozmixujeme ponorným mixérom, ochutnáme či nám vyhovuje sladkosť a ak áno , krátko privedieme do varu a ešte odparíme ak treba . Hustotu lekváru si regulujete sami.
- 4
Naplníme , do čistých 3 dl fliaš, dobre zavíčkujeme a ešte horúce otočíme hore dnom. Ráno potom prevrátim naspäť a odložím do pivnice. Pri tomto postupe sa mi ešte nepokazil.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
taktiež sme jedávali jadierka z marhúľ
Dula je trochu pozabudnuté ovocie. Manžel ju posadil v záhrade a najprv sme naozaj iba vdychovali jej krásnu vôňu. Je nenáročná na pestovanie - vyhýbajú sa jej škodcovia, tak že netreba ničím striekať . No a to je najväčší bonus v dnešnej dobe . Také BIO plody že až!!!!!!!!!
@frezia 68 pridaj dulové želé. To som ešte neskúšala.
@alena 45 aj mne ten džem trochu zhnedne, ale to vôbec nevadí. Radšej by som do takého čistého ovocia nedala chémiu. Keď čistím ovocie duly, hneď ho dávam do vody - aby nezhnedlo.
Okrem toho, čo ste tu všetko super pospomínali, som dulu ešte sušila, - ako sušené plátky ( 1 cm hrubé ) v sušičke na ovocie. Tie potom žujeme, ako preventívu pri začínajúcich zápaloch hrdla. Naozaj to pomáha.
@zinnajdha iba môžem potvrdiť a súhlasiť s tým čo si napísala.
www.davidlebovitz.com/2008/11/quince-tarte-tatin/...
@alena45 musí to byť celkom fajn a s tými ríbezľami ti to určite pekne zhustne a nemusíš dlho vyvárať.
@katka , ďakujem za prianie :-). Potom Ti dám vedieť, aká bola degustácia.