Dulové želé cukríky fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 25. apríla 2012

Mam priatelku ktora ma kazdy rok zasobuje s dulami. Nezabudla na mna ani tento rok. Teraz mam dobru zasobu duly, tak som mohla urobit Zobraziť celý popisMam priatelku ktora ma kazdy rok zasobuje s dulami. Nezabudla na mna ani tento rok. Teraz mam dobru zasobu duly, tak som mohla urobit nase oblubene zele cukriky. Nemozem povedat, ze su uplne zdrave. Je tam vela cukru, ale nie su tam ziadne umele chemicke pridavky.

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 kg
2 ks




Postup

  1. 1

    Dule som najprv umyla,

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom som ich ocistila, vybrala som jadierka a pokrajala som ich na mensie kusky. Dule som zaliala vodou a dala som ich varit.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Supky a jadierka z duli som zaviazala do platenej latky

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a vlozila som ich do hrnca s nakrajanymi dulami.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hrniec som prikryla a dule som takto varila pol hodinu.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarene makke dule som pretlacila cez sitko.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z pretlacenych duli som dostala hustu kasu. Snazila som sa pretlacat len dule, vyvar som nechala v hrnci. Ten som neskor osobitne prevarila s cukrom do ktoreho som este pridala stavu z jedneho citrona a vznikol vyborny sirup na pitie.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dulove pyre som dala naspat do hrnca a pridala som cukor. Z dvoch kilov duli som mala 1,5kg duloveho pyre. Na toto mnozstvo som dala 1kg cukru.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som este stavu z dvoch citronov a varila som to na miernom ohni este dalsiu hodinu.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dulove pyre som obcas premiesala. Postupne hustlo a tmavlo.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po hodine bola dulova kasa uz dobre husta a mala peknu oranzovocervenu farbu. Kasu som naliala do plechu velkosti 25/30cm. Plech som dala do velmi slabej rury 80C na celu noc. U nas je zima, kurime v sporaku, tak rura bola tepla celu noc. No nemusi sa to davat do rury. Moze sa to nechat len vonku, ide o to aby sa to vysusilo. Sposob akym som to robila ja bol rychlejsi. Susenie vonku niekde na teplom mieste bude trvat viacej dni.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z ususeneho duloveho zele som si povykrajovala rozne tvary, ktore som potom obalila v jemnom krystalovom cukre. Zbytky ktore zostanu z vykrajovania sa mozu zase prevarit a dat znova tym istym sposobom vysusit.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dulove zele je velmi chutne s tvrdym syrom a casto sa tu podava pri posedeniach a na oslavach.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dobre vysusene dulove zele obalene v jemnom krystalovom cukri sa moze skladovat v sklenenom pohari. Je to tiez vynikajuci darcek pre priatelov.

    Dulové želé cukríky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

sjuz
to je krásny recept, tiež mám v pláne robiť ale z čiernych ríbezlí, postup ten istý:)
alena45
a môj zdroj vyschol ! Tento rok sa asi k duliam nedostanem. Nádhera.
alena45
@sjuz , to ide aj z ríbezlí ? Tie tiež nemám, ale mám sľúbené čierne moruše, ešte sa načakám, ale teším sa, je to vzácnosť a pritom susedia nevedia čo s tým, tak to sypú hydine.
pacik
Ja vám závidím, dule a moruše som ešte na vlastné oči nevidela, musím skúsiť z niečoho iného :-)
evusik
tak týmto by som spravila veľkú radosť tomu môjmu, želé cukríky by dokázal jesť tuším na kilá :-) spraviť by to išlo asi aj z iného ovocia, také ktoré dobre rôsolovatie... určite vyskúšam :-)
marcy
ako vždy boduješ :O)) ...vyskúšam z čierných ríbezlí a josty,pridám zopár egrešov do časti zmesi ( obsahujú veľa pektínu ) bude to farebne zaujímavé
ula2
Pripájam sa naozaj krásny recept, ja mám dule ,ale doteraz som s nimi nič nerobila , tento rok mám vdaka varecháčom veľa receptou.Za to úprimná vdaka.
cervenka
Úžasné, ja to vyskúšam z popadaných jabĺk, ktoré sa vždy vyhodia a je mi ich ľúto. Veď aj dule sú jablká. Ďakujem za nápad.
kata50
Veľmi ma to zaujalo, a ukladám si to. Určite to vyskúšam. To želé máš ukážkové :-))
tatranka
Veľmi pekný recept.Myslím,že sa dá použiť rôzne ovocie,takže výber bude bohatý.Ukladám si tento recept s radosťou do kk.
tetrisss
Doma sme kedysi robili asi taketo nieco, ale volali to dulovy syr a bolo to straaaasne dobre. Zial, nemam pristup uz k tomuto ovociu, ale tvoj recept ma pohladil detstvom a za to ti dakujem.
domci4
z akého ovocia by sa dali ešte? superné :)
evanaaa
Dule mama dávala do skrine medzi prádlo. Známi majú strom-dulu, iste by mi dali, len pre seba by som to robiť nemohla, ale ako dar pre tých, čo cukor môžu, aspoň zatiaľ ukladám, Danielka, ty vieš všetko zužitkovať.
palokuchki
Velmi ma potesili vase komentare. Vsetkym vam za ne dakujem. @sjuz , mna by tiez zaujimalo ako to robis z tych ciernych ribezli. Ked to budes robit, mozes pridat recept? Trochu som sa popozerala po google a nasla som dalsie recepty na vyrobu ovocneho zele. Pripajam na ne link. Aj ked su v anglictine hadam niekomu pomozu. V podstate vsetko je to to iste. Ovocie treba prevarit, pridat cukor, citronovu stavu a varit do zhustnutia. Potom uz len vyliat na plech a nechat schnut. hestofbooks.com/food/recipes/Waldorf-Cook-Book/How-To-Make-Fruit-Paste. html  www.epicurious.com/recipes/food/views/Sephardic-Fruit-Past...
Ak ma ovocie menej pektinu moze sa pridat praskovy pektin, alebo sa moze pouzit viac druhov ovocia. Nasla som aj nejake videa. Tam profesionalny kuchari robili toto zele, ale len ukazali ako to miesali, naliali do formy a potom krajali. Tajomstvo co do toho davali si nechali pre seba. Pomyslela som si na nasho @ethanel ako sa on stedro s nami deli o svoje recepty. @tetrisss , velmi ma to tesi. @evanaaaa , toto zele obalene v jemnom praskovom cukri je naozaj pekny darcek. Pripajam tie linky od tych kucharov, mozno dobra inspiracia pre niekoho ako pripravit darcek pre priatelov.


 www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=...
jarunka
Velmi sikovna gazdinka, naozaj, vyslovujem svoj obdiv. Dule velmi pekne vonaju, my sme ich volali "voniace jablka" Babka ich mavala naukladane na skrini pre vonu. Ja mam velmi rada dulovy kompot.
martamm
Krasna a zdrava maskrtka. Mozem sa spytat, aky je rozdiel medzi dulou a jablkom? Moja kamoska taketo nieco robila a susila to na radiatoroch. Ja by som tiez pouzila trstinovy cukor, inac uzasne....
martamm
Este mam otazku, ako to treba skladovat a kolko to vydrzi?
irenaw
pozerám, kto má teraz dule a už je to jasné :-) čo by som ja dala za kamošku s dulami, ja mám dule len ak sa mi pošťastí natrafiť na trhu. dulový syr som už robila, ale takto pekné cukríky ešte nie. ukladám, ďakujem.
micca
To z ineho ovocia nejade uvarit,lebo dule su specificke maju strasne vela pektinov a to sposobi ze zeliruje.Jablka a ribezle maju pektiny ale malo.
kolka18
No tento recept musim vyskusat, dobra praca, dakujem :)
medovnicek
super recept, želové cukríky miluje môj syn, len škoda že nemám dule
palokuchki
Este raz vam vsetkym dakujem za mile komentare. Dufam, ze ked to budete skusat vam to vyjde a budete spokojni. @martamm , suhlasim s tebou, ze hnedy trstinovy cukor je zdravsi. Tento co som pouzila bol tiez trstinovy, ale vybieleny. No a chutovo je velky rozdiel medzi dulou a jablkom. Surova dula podla mna nie je vobec chutna. Ale v kompote a takto upravena je vynikajuca. Ak to dobre vysusis, malo by ti to vydrzat naozaj dlho. Vysusene, cukrom obalene to potom mozes skladovat v sklenenej flasi. @micca , ja som to este neskusala z ineho ovocia. Ked sa ale niektori pytali ci by sa dalo pouzit aj ine ovocie, tak som sa popozerala po receptoch na google. Co som nasla pridala som na to link. Na buduce, ked budem mat slivky a marhule vyskusam to tiez.
babav
Sikulka prevelika ...vyborny napad ako zuzitkovat ovocie .
Mne by asi chutili tie z mango (video)...dule som este
nikdy nechutnala ;-)
vavan
aj mne sa veľmi páčia,ďalší nádherný recept ako všetko od teba
irenaw
už sa suší, teším sa na vykrajovanie, ďakujem za recept a najmä za výborný nápad. len behám pre dule a spracúvam, ale čo narobím, dula má pre mňa čaro.. ;-)
palokuchki
@irenaw , dakujem. Ja som skoro vsetky moje dulove cukriky rozdala. Pekne, ozdobne zabalene je to naozaj vynikajuci darcek.
tori111222
náhodou som natrafila na tento receptík.. u nás sa volajú bišovky..sú vynikajúce na lekvár a perfektný je z nich kompót. aj my máme doma, už 40 ročný strom, ale každý rok zarodí tak, že musíme podopierať konáre
andys
Krásny recept! A skvelý nápad na darček :) Ukladám si, som rada, že som to tu po rokoch našla :)
amelie
veľmi pekné cukríky, v jeseni ich určite urobím. ukladám do KK a ďakujem:-)))