Foto: palokuchki
Mam priatelku ktora ma kazdy rok zasobuje s dulami. Nezabudla na mna ani tento rok. Teraz mam dobru zasobu duly, tak som mohla urobit Zobraziť celý popisMam priatelku ktora ma kazdy rok zasobuje s dulami. Nezabudla na mna ani tento rok. Teraz mam dobru zasobu duly, tak som mohla urobit nase oblubene zele cukriky. Nemozem povedat, ze su uplne zdrave. Je tam vela cukru, ale nie su tam ziadne umele chemicke pridavky.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Dule som najprv umyla,
-
2
potom som ich ocistila, vybrala som jadierka a pokrajala som ich na mensie kusky. Dule som zaliala vodou a dala som ich varit.
-
3
Supky a jadierka z duli som zaviazala do platenej latky
-
4
a vlozila som ich do hrnca s nakrajanymi dulami.
-
5
Hrniec som prikryla a dule som takto varila pol hodinu.
-
6
Uvarene makke dule som pretlacila cez sitko.
-
7
Z pretlacenych duli som dostala hustu kasu. Snazila som sa pretlacat len dule, vyvar som nechala v hrnci. Ten som neskor osobitne prevarila s cukrom do ktoreho som este pridala stavu z jedneho citrona a vznikol vyborny sirup na pitie.
-
8
Dulove pyre som dala naspat do hrnca a pridala som cukor. Z dvoch kilov duli som mala 1,5kg duloveho pyre. Na toto mnozstvo som dala 1kg cukru.
-
9
Pridala som este stavu z dvoch citronov a varila som to na miernom ohni este dalsiu hodinu.
-
10
Dulove pyre som obcas premiesala. Postupne hustlo a tmavlo.
-
11
Po hodine bola dulova kasa uz dobre husta a mala peknu oranzovocervenu farbu. Kasu som naliala do plechu velkosti 25/30cm. Plech som dala do velmi slabej rury 80C na celu noc. U nas je zima, kurime v sporaku, tak rura bola tepla celu noc. No nemusi sa to davat do rury. Moze sa to nechat len vonku, ide o to aby sa to vysusilo. Sposob akym som to robila ja bol rychlejsi. Susenie vonku niekde na teplom mieste bude trvat viacej dni.
-
12
Z ususeneho duloveho zele som si povykrajovala rozne tvary, ktore som potom obalila v jemnom krystalovom cukre. Zbytky ktore zostanu z vykrajovania sa mozu zase prevarit a dat znova tym istym sposobom vysusit.
-
13
Dulove zele je velmi chutne s tvrdym syrom a casto sa tu podava pri posedeniach a na oslavach.
-
14
Dobre vysusene dulove zele obalene v jemnom krystalovom cukri sa moze skladovat v sklenenom pohari. Je to tiez vynikajuci darcek pre priatelov.
Ak ma ovocie menej pektinu moze sa pridat praskovy pektin, alebo sa moze pouzit viac druhov ovocia. Nasla som aj nejake videa. Tam profesionalny kuchari robili toto zele, ale len ukazali ako to miesali, naliali do formy a potom krajali. Tajomstvo co do toho davali si nechali pre seba. Pomyslela som si na nasho @ethanel ako sa on stedro s nami deli o svoje recepty. @tetrisss , velmi ma to tesi. @evanaaaa , toto zele obalene v jemnom praskovom cukri je naozaj pekny darcek. Pripajam tie linky od tych kucharov, mozno dobra inspiracia pre niekoho ako pripravit darcek pre priatelov.
www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=...
Mne by asi chutili tie z mango (video)...dule som este
nikdy nechutnala ;-)