Domáca kvalitka:
Bez konzervantov aj bez odpadu. Vyrobte si vlastný jablčný ocot, je to naozaj jednoduché

Veronika Lucáková, 30. augusta 2024     4 minúty čítania

Ak ste zvyknutí v kuchyni používať jablčný ocot, zvážte jeho domácu výrobu. Ušetríte peniaze aj prírodu.



Foto: Shutterstock

Ovocný ocot, a najmä ten jablčný, je vďaka svojej všestrannosti a zdravotným benefitom čoraz populárnejší. Namiesto kupovania hotových produktov si môžete ocot ľahko vyrobiť doma s použitím bežne dostupných surovín. Navyše využijete aj staršie prezreté plody, vrátane šupky a jadrovníka.

Výroba domáceho jablčného octu

Na jeho prípravu budete potrebovať iba jablká, cukor a vodu. Ak máte doma prezreté jablká, je to ideálny spôsob, ako ich využiť. Jablká stačí rozkrájať na menšie kúsky, vrátane šupky a jadrovníka, a umiestniť ich do veľkej sklenenej nádoby.

Nasleduje pridanie cukru a vody, pričom zmes by mala byť dostatočne prekrytá vodou. Na výrobu postačí 4-6 jabĺk a 2 PL cukru (alebo medu), voda by mala byť prevarená a vychladnutá. Nádobu naplňte asi len do ¾.

Po dôkladnom premiešaní, nádobu zakryte čistou látkou a upevnite ju gumičkou. Nádobu nechajte na teplom a tmavom mieste, kde môže ocot kvasiť. Tento proces môže trvať približne tri týždne. Počas kvasenia treba zmes pravidelne kontrolovať a jemne premiešať.



Foto: Shutterstock

Keď je kvasenie dokončené, zmes preceďte cez jemné sitko alebo plátno a precedený ocot prelejte do čistých fliaš a uzavrite. Takto pripravený jablčný ocot skladujte v chlade a tme, kde vydrží niekoľko mesiacov.

Kde jablčný ocot využijete

V šalátových dresingoch: Kyslá chuť jablčného octu z neho robí skvelý doplnok do šalátových dresingov. Skombinujte ho s olivovým olejom, horčicou a bylinkami na jednoduchú a zdravú zálievku.



Foto: Shutterstock

Na starostlivosť o vlasy: Jablčný ocot môžete použiť na opláchnutie vlasov - vyváži pH pokožky hlavy, pomôže znížiť tvorbu lupín a vlasom dodá lesk. Zrieďte jednu časť octu s tromi časťami vody a naneste ho na vlasy po umytí šampónom.

Na starostlivosť o pleť: Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam môže byť jablčný ocot použitý ako prírodné tonikum na pomoc pri akné a zlepšenie textúry pleti. Zrieďte ho s vodou a aplikujte na tvár pomocou vatového tampónu.

Na čistenie: Kyslosť jablčného octu z neho robí vynikajúci prírodný čistič. Použite ho na dezinfekciu povrchov, odstránenie škvŕn alebo ako alternatívu k aviváži pri praní.

Ako pasca na vínne mušky: Pridajte k nemu ešte pár kvapiek prostriedku na riad a nechajte mušky, nech sa nachytajú.

Príprava iných druhov ovocného octu

Podobným spôsobom môžete vyrobiť aj iné druhy ovocných octov, napríklad z hrušiek, sliviek alebo bobuľového ovocia. Základný postup je rovnaký: ovocie nakrájate, pridáte cukor a vodu a necháte kvasiť. Každé ovocie prináša do octu jedinečnú chuť a vôňu, takže experimentovanie s rôznymi druhmi ovocia môže byť zábavné a kreatívne.

Výhody domácej výroby octu

Výroba octu doma prináša hneď niekoľko výhod. Prvým je kontrola nad zložením - viete presne, čo váš ocot obsahuje a môžete sa vyhnúť nežiaducim prísadám. Domáci ocot neobsahuje žiadne konzervačné látky ani iné chemikálie, ktoré sa často nachádzajú v komerčných produktoch.

Ďalšou výhodou je ekologický prínos. Využívaním ovocných zvyškov, ktoré by inak skončili v odpade, prispievate k zníženiu potravinového odpadu. A nakoniec, domáca výroba je ekonomická, pretože za minimálne náklady môžete získať kvalitný produkt.



ANKETA: Používate doma jablčný ocot?

80,8%



19,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist