Dobré rady:
Ako správne skladovať mak, aby dlho vydržal a ako poznáte, že už je pokazený

Jana Klimanová, 25. júla 2024     4 minúty čítania

Kam a v čom doma uložiť mak, aby nestratil na kvalite?



Foto: Shutterstock

Jemná chuť a unikátna textúra robia z maku ideálnu prísadu do koláčov, sladkých jedál, ale aj slaných pečených dobrôt. Aby sme však mohli naplno využiť jeho potenciál, je dôležité vedieť, ako ho správne uchovávať. Nesprávne skladovanie totiž nepriaznivo ovplyvňuje chuť a vôňu maku.

Suché a tmavé miesto je naj

Mak je citlivý na svetlo a vlhkosť. Svetlo môže spôsobiť oxidáciu a zhoršenie chuti, zatiaľ čo vlhkosť podporuje rast plesní. Aby sme predišli jeho znehodnoteniu je teda najlepšie ho uchovávať na suchom a tmavom mieste, .

Bez vzduchu mu bude lepšie

Plastové vrecká nie sú ideálne na dlhodobé skladovanie maku, pretože neposkytujú dostatočnú ochranu pred vzduchom a vlhkosťou. Mak môže navyše absorbovať pachy z okolia, čo môže zmeniť jeho chuť.



Foto: Shutterstock

Na ochranu maku pred vzduchom a vlhkosťou je ideálne používanie hermeticky uzatvárateľných obalov, ako sú sklenené nádoby s tesniacim vekom alebo plastové nádoby so vzduchotesným uzáverom. Vzduchotesné obaly tiež pomáhajú udržať jeho čerstvosť a zabraňujú prenikaniu pachov z okolia.

Keď je mak pokazený, prezradí ho:

  • Zmenená vôňa: Môže sa objaviť zatuchnutá alebo horká vôňa, ktorá naznačuje, že oleje v maku zoxidovali.
  • Horká chuť: Zoxidované tuky v mletom maku môžu spôsobiť horkú chuť, ktorá je znakom jeho znehodnotenia. Táto horkosť je nepríjemná a výrazne zhoršuje kvalitu jedál, v ktorých je takýto mak použitý.
  • Zmena farby: Mletý mak môže zmeniť farbu, keď sa začne kaziť. Pôvodná tmavomodrá alebo čierna farba môže prejsť do svetlejších odtieňov, prípadne do žltej alebo hnedastej farby, čo je znakom oxidácie.
  • Rast plesní: Ak je mletý mak vystavený vlhkosti, môže sa na ňom objaviť pleseň. Táto pleseň je zvyčajne viditeľná vo forme bielych alebo zelených škvŕn.


  • Do chladničky či mrazničky?

    Pre dlhodobé skladovanie je najlepšie umiestniť mak do chladničky. Chladné prostredie spomaľuje proces oxidácie a predlžuje jeho trvanlivosť.

    Tip z Varechy: Varecháčka @bubaya dáva mak do mrazničky: "Mak dávam do mrazničkových sáčkov, vytlačím dobre vzduch a poriadne uzavriem. Skladujem tak aj pomletý mak a mleté orechy, aj sušené hríby, už roky rokúce s úspechom a kvalita zostane nezmenená. Mám teplú špajzu a ešte teplejšiu pivnicu, čo by nepotuchlo, to by zlojovatelo alebo by sa do toho pustili mole," píše v diskusii o uskladnení maku na Varecha.sk.

    Nepomletý vydrží dlhšie

    Celý mak vydrží dlhšie ako mletý. Preto, ak to nie je nevyhnutné, melieme mak až tesne pred použitím. Pomletie urýchľuje oxidáciu tukov, ktoré sú v maku obsiahnuté, čo vedie k žltnutiu a znehodnoteniu chuti.



    Foto: Shutterstock

    Mletý mak taktiež ľahšie absorbuje vlhkosť z okolitého prostredia. Vlhkosť môže podporiť rast plesní a mikroorganizmov, ktoré vedú k jeho rýchlemu znehodnoteniu. Mletý mak navyše rýchlo stráca prchavé látky, ktoré prispievajú k jeho typickej vôni a chuti.

    Kupujte preto mak radšej v menších množstvách a častejšie, aby ste si vždy vychutnali čerstvý a kvalitný produkt.

    Vysoké teploty mu nesvedčia

    Vyvarujte sa skladovaniu maku na miestach vystavených vysokým teplotám, napríklad blízko kachlí či rúry. Teplo urýchľuje proces žltnutia a negatívne ovplyvňuje chuť aj vôňu maku. Rovnako priame slnečné svetlo znehodnotí jeho kvalitu.



    ANKETA: Kupujete aj už pomletý mak?

    25,9%



    74,1%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist