Na trhu som kúpila už tohoročný mak. Chcela by som ho uskladniť tak, aby si dlho zachoval terajšiu kvalitu.
Ako to mám urobiť? Ako Vy skladujete mak? Voľakedy som to presýpala do patentného 1,5 l pohára, teda do skla. Keďže už nemám patentné tesniace gumičky do tohto pohára (kedysi sa do takých pohárov zaváralo napr. ovocie ap.), plánujem ho nasypať do pláteného vrecka, ktoré som ušila zo starej plachty. Ktorý spôsob je najlepší? Ide o to, aby sa zamedzil prístup vzduchu a tak sa zabránilo potuchnutiu maku. Ďakujem za radu.
Ďakujem za radu, ale ja mám malú mrazničku spolu s chladničkou, nič sa mi tam už nezmestí.
Ty dávaš tam aj nemletý mak?
To sa mi pozdáva. :-)
Sterilizuješ aj celý mak? Ja si vždy pomeliem len toľko maku, koľko momentálne potrebujem.
Takže len nasypať nepomletý mak po hrdlo a vysterilizovať na 100 °C cca 10 min.?
varecha.pravda.sk/recepty/houby-makove-fotorecept/31694-r...
a proto mak pouzivam vzdy jen nemlety.
Srdečná vďaka za upresnenie. Asi sterilizovať v tej vode, len tak na sucho v rúre by som sa bála, ze pohár praskne. :-(
Pozrela som aj recept v linku. Milé, pekné...
Bod 2 naväzuje na bod 1 alebo sú to 2 rôzne spôsoby?
Mám tomu rozumieť, že keď vysmažíme podľa bodu 1 (bez maku, len bielok a múka), následne tie isté huby ešte dovysmážame aj s makom. Páči sa mi to.
Steriluju na sucho uplne bezne, jeste mi nikdy zadna sklenicka nepraskla, neni se ceho obavat, ver mi :-)
Vyskúšam teda na sucho. Pohár snáď postaviť na rošt (ten je ale obsadený plechom s koláčikom napr.). Na dno rúry ho položiť by bolo nebezpečné. :-)
Mne sa mraznička osvedčila, mak celý, aj mletý bez úhony prežije. Mletý je lepší, aj sa lepšie skladuje, a hneď ho môžem použiť. Ale zas lenivosť mi nedovolí namlieť si do zásoby trebárs pol kila.
Ďakujem pekne za úprimné rady. Áno, méš pravdu, že plesne sa tvoria tam, kde je vlhko. Základ je suchý mak, ale neviem posúdiť, či je tento môj dobre vysušený. Tak pre istotu ho vysypem na plech a volne necham dosušiť. Mám aj plátene vrecko a pre istotu aj pár pohárov 3 dcl vysterilizujem.
Máme od včera hody, tak až sa skončia, voľačo začnem s ním robiť. Teraz mám návštevu a veľa času trávim v kuchyni. :-)