Foto: Shutterstock
Hamburgery vo všetkých podobách patria celosvetovo k najobľúbenejším jedlám, ak sa chcete najesť rýchlo a sýto. Kým kedysi to bola výlučne záležitosť zariadení rýchleho občerstvenia, medzičasom si našli cestu aj do reštaurácií, špičkové nevynímajúc.
Hamburger dnes, to však už často nie je len mäsová placka s omáčkou a listom šalátu v rozkrojenej žemli, s ktorého konzumáciou nebol zásadný problém. V súčasnosti sú čoraz honosnejšie a rôzne doplnkové ingrediencie menia útly hamburger na objemné jedlo. Ako ho však jesť tak, aby všetko, čo držíme v rukách skončilo tam kde má, teda v žalúdku a nie na našom oblečení?
Ak ho jete rukami
Ak hamburger konzumujete niekde „na stojáka“, môžete vyskúšať jeden malý jednoduchý trik – otočne ho „dolu hlavou", to znamená spodnou časťou nahor a tak ho jedzte. Má to svoje opodstatnenie – spodná časť žemle je rovná a tým pádom sa ľahšie odhryzne.Tiež sa odporúča odhrýzať z hamburgeru tak, že vždy z neho viac odkusnete hornými zubami z vrchnej časti žemle, spodná tak zostáva väčšia a môže zachytiť šťavu. Alfou a omegou je, neodhrýzať si veľké sústa, ale menšie.
Niekto dokonca odporúča pred tým, než začnete hamburger jesť si trochu pretrénovať žuvacie svaly, to znamená pár krát doširoka otvoriť ústa.
Foto: Shutterstock
Hamburger by ste rozhodne mali držať obidvoma rukami a stláčať ho len jemne, aby z neho nič netieklo ani nevypadlo. Japonci dokonca vymysleli špeciálny spôsob, ako hamburger držať, aby z neho nič nevypadávalo – ak chcete, môžete ho vyskúšať.
Palcami a malíčkami držíte spodnú časť hamburgera a zvyšnými prstami zvyšok, pričom máte medzi prstami rovnaké rozostupy. Žemľu držíme bruškami prstov. Kto má väčšie ruky, alebo dlhšie prsty, môže prstenníkmi pridŕžať mäso.
Ak máte k hamburgeru aj hranolky, tie sa odporúča zjesť až potom, ako ste zjedli hamburger – z jednoduchého dôvodu, aby ste ho stále mohli držať obidvoma rukami a nič z neho nepadalo.
Ak ho jete v reštaurácii
Hamburgery v rozličných podobách majú v ponuke aj reštaurácie, dokonca aj tie s michelinskou hviezdou, takže vznikla etiketa jedenia tohto jedla v nóbl (aj menej nóbl) podnikoch.V princípe platí, že hamburger je jedlo, ktoré sa môže aj v tomto prostredí jesť rukami. Jeho jedenie si tu však môžeme zjednodušiť, keďže sa servíruje na tanieri a s príborom. To znamená, dať vrchnú časť žemle bokom na tanier, rozrezať ho na polovicu a tak jesť rukami, ale ešte pohodlnejšie je, jesť ho príborom. Aj tu platí – ľahšie sa je, ak si odkrajujeme malé sústa.
Ako je to pri kebabe v tureckej žemli?
Foto: Shutterstock
Kebab v žemli má síce trocha iný tvar, ale to, že sa pri jedení zašpiníte hrozí tiež. Kebab sa odporúča jesť tak, že ho držíme obidvoma rukami a odhrýzame si zľava doprava (alebo naopak) a naspäť. Tiež sa snažíme zachytiť všetko, čo hrozí, že vypadne.
Rovnako dôležité ako spôsob jedenia hamburgerov či kebabu je mať pri sebe dostatočnú zásobu obrúskov - pre prípad, že by sme sa predsa len potrebovali očistiť.
Diskusia k článku