Foto: Shutterstock
Čo je tajomstvom prípravy úžasného lososa? Správna marináda. Losos na rozdiel od jemných bielych rýb znesie aj dlhší pobyt v marináde, čo mu dodá úplne inú, delikátnu chuť. Najlepšie chutí, keď ho necháte marinádou nasiaknuť 2-3 hodiny alebo aj cez noc.
Lososa spolu s marinádou vložte do vrecka na mrazenie, vzduchotesne ho uzavrite a vložte do chladničky. Rybu môžete tiež vložiť do veľkej misy s marinádou, prikryť a tak dať do chladničky.
Foto: Shutterstock
Najpopulárnejšie marinády
Najobľúbenejšími marinádami na lososa sú ázijská a stredomorská. Na ázijskú potrebujeme na dve filety lososa približne 30 g zázvoru, 1 strúčik cesnaku, kôru z 1 limetky, 50 ml sójovej omáčky 1 PL medu, 1/2 ČL čili a 4 vetvičky koriandrovej vňate. Všetko pokrájame na kúsky, rozmixujeme a zmesou natrieme lososa.Stredomorskú marinádu urobíme z 1 strúčika cesnaku, 70 ml olivového oleja, 1 vetvičky tymianu, 2 vetvičiek rozmarínu a šťavy 1/2 citróna. Opäť všetko najprv pokrájame a potom spolu rozmixujeme. Marinády nesolíme, osolíme až pripravenú rybu.
Foto: Shutterstock
Vyskúšajte urobiť lososa na pare
Marinovaného lososa možno grilovať, piecť na panvici (na každej strane 2-4 minúty podľa hrúbky) alebo uvariť v pare. Príprava lososa v pare je mimoriadne šetrná, pretože už nie je potrebné pridávať žiadny ďalší tuk. Potrebujete len hrniec s podložkou na naparovanie, na ktorú lososa položíte. Voda by mala siahať len po podložku.Ak chcete rybe dodať ešte špecifickejšiu chuť, do vody pridajte víno, alebo citrónovú šťavu. Parený losos sa pripravuje sa na miernom ohni asi 10-15 minút.
Diskusia k článku