Delikátna ryba:
Losos je vždy vynikajúci, ale takto bude ešte lepší!

Jarmila Horváthová, 31. júla 2023     2 minúty čítania

Hovorí sa, že ryby sú najchutnejšie, keď sa pripravia úplne jednoducho. Stačí ich len potrieť olejom a posypať bylinkami. Losos je však výnimka.



Foto: Shutterstock

Čo je tajomstvom prípravy úžasného lososa? Správna marináda. Losos na rozdiel od jemných bielych rýb znesie aj dlhší pobyt v marináde, čo mu dodá úplne inú, delikátnu chuť. Najlepšie chutí, keď ho necháte marinádou nasiaknuť 2-3 hodiny alebo aj cez noc.

Lososa spolu s marinádou vložte do vrecka na mrazenie, vzduchotesne ho uzavrite a vložte do chladničky. Rybu môžete tiež vložiť do veľkej misy s marinádou, prikryť a tak dať do chladničky.



Foto: Shutterstock

Najpopulárnejšie marinády

Najobľúbenejšími marinádami na lososa sú ázijská a stredomorská. Na ázijskú potrebujeme na dve filety lososa približne 30 g zázvoru, 1 strúčik cesnaku, kôru z 1 limetky, 50 ml sójovej omáčky 1 PL medu, 1/2 ČL čili a 4 vetvičky koriandrovej vňate. Všetko pokrájame na kúsky, rozmixujeme a zmesou natrieme lososa.

Stredomorskú marinádu urobíme z 1 strúčika cesnaku, 70 ml olivového oleja, 1 vetvičky tymianu, 2 vetvičiek rozmarínu a šťavy 1/2 citróna. Opäť všetko najprv pokrájame a potom spolu rozmixujeme. Marinády nesolíme, osolíme až pripravenú rybu.



Foto: Shutterstock

Vyskúšajte urobiť lososa na pare

Marinovaného lososa možno grilovať, piecť na panvici (na každej strane 2-4 minúty podľa hrúbky) alebo uvariť v pare. Príprava lososa v pare je mimoriadne šetrná, pretože už nie je potrebné pridávať žiadny ďalší tuk. Potrebujete len hrniec s podložkou na naparovanie, na ktorú lososa položíte. Voda by mala siahať len po podložku.

Ak chcete rybe dodať ešte špecifickejšiu chuť, do vody pridajte víno, alebo citrónovú šťavu. Parený losos sa pripravuje sa na miernom ohni asi 10-15 minút.



ANKETA: Jete ryby aspoň raz týždenne?

57,4%



42,6%







Diskusia k článku

bugout
Aj niektoré japonské (alebo japonskom inšpirované) spôsoby sú dobré. Losos sa nemarinuje. Len sa opečie a potom sa na panvici podleje omáčkou v ktorej sa dokončí.... Je to výborné a bez čakania. Ak chce niekto skúsiť na začiatok môže kúpiť hotovú teriyaki omáčku aj v Bille. A potom začať experimentovať. Teriyaki omáčka nemám v zásade žiadne exaktné zloženie ale je to skôr spôsob prípravy. V toto poslednom sa možno mýlim, nemám toho toľko prečítané ako napríklad o ramene.








 



TOPlist