Čistenie bez chémie:
Ako vyčistiť rúru pomocou obyčajných kuchynských prísad, ktoré máte doma

Veronika Lucáková, 12. februára 2024     3 minúty čítania

Čím viac rúru na pečenie používate, tým častejšie ju treba čistiť. Nemusíte kvôli tomu kupovať žiadne drahé prípravky, stačí len vybrať pár surovín zo špajze.



Foto: TV Varecha

Všeumelec prášok do pečiva

Zmiešajte približne 2 lyžice prášku do pečiva a asi 4 lyžice vody (podľa potreby si namiešajte aj väčšie množstvo) a keď vznikne pasta, tak ju naneste na znečistené plochy v rúre.



Foto: TV Varecha

Nechajte polhodinku až hodinu pôsobiť a potom odstráňte pomocou hubky alebo kuchynskej utierky. Rúru následne dobre vytrite najprv vlhkou handričkou a potom ešte dosucha.

Citrón tiež nikdy nesklame

Do zapekacej nádoby alebo do jenskej misy nalejte asi 150 až 200 ml vody a primiešajte šťavu z 2 citrónov. Nádobu dajte do rúry a tú zohrejte na 120 °C. Nechajte takto pôsobiť asi 20 až 30 minút.



Foto: TV Varecha

Keďže sa voda s citrónom bude postupne odparovať, tak sa kyselina z citróna dostane v rúre všade a pomôže nečistoty uvoľniť. Na záver rúru vytrite vlhkou handričkou, aby ste špiny odstránili.

Soľ ako vždy nad zlato

Na pripáleniny pomôže aj obyčajná soľ. Stačí, keď rúru najprv vytriete mokrou handričkou a potom na znečistené plochy nasypete soľ.



Foto: TV Varecha

Potom rúru zohrejte asi na 80 °C a nechajte pôsobiť, kým soľ zaschne. Potom opatrne vytrite soľ handričkou a zvyšok soli najlepšie odstránite kuchynskou metličkou.

Neodkladajte čistenie na neskôr

Snažte sa znečistenú rúru dať do poriadku čo najskôr po tom, ako sa zašpinila. Niekedy vytečie tuk, občas vyprskne a prilepí sa cesto... Podľa možností to čo najskôr utrite, aby sa špina nezapiekla. A skvelého kuchynského pomocníka, akým rúra na pečenie bezpochyby je, vyčistite dôkladne aspoň raz za mesiac.

Prehľad tipov, ako vyčistiť rúru nájdete aj v našom videu:




ANKETA: Snažíte sa doma obmedzovať používanie rôznych chemických čistiacich prostriedkov?

87,0%



13,0%







Diskusia k článku

kucharka
Ja som raz chcela vyčistiť rúru pomocou sódy bicarbóny. Videla som jedno video, kde to vyzeralo všetko super jednoducho - vnútro sa posypalo a rozotrelo sódou, nechalo postáť, zotrelo vlhkou handričkou a rúra zostala ako nová.
Ešte šťastie, že to bolo počas Covidu, boli sme doma a mali čas! Sódu som utierala hodiny a hodiny, dostala sa všade, nešlo to von. Keď to bolo mokré vyzeralo to čisté ale keď sa to vždy usušilo, bolo to biele a šmuhové… vyzeralo to ako z krátkeho filmu "A je to!"
🤣






 



TOPlist