Foto: TV Varecha
Všeumelec prášok do pečiva
Zmiešajte približne 2 lyžice prášku do pečiva a asi 4 lyžice vody (podľa potreby si namiešajte aj väčšie množstvo) a keď vznikne pasta, tak ju naneste na znečistené plochy v rúre.Foto: TV Varecha
Nechajte polhodinku až hodinu pôsobiť a potom odstráňte pomocou hubky alebo kuchynskej utierky. Rúru následne dobre vytrite najprv vlhkou handričkou a potom ešte dosucha.
Citrón tiež nikdy nesklame
Do zapekacej nádoby alebo do jenskej misy nalejte asi 150 až 200 ml vody a primiešajte šťavu z 2 citrónov. Nádobu dajte do rúry a tú zohrejte na 120 °C. Nechajte takto pôsobiť asi 20 až 30 minút.Foto: TV Varecha
Keďže sa voda s citrónom bude postupne odparovať, tak sa kyselina z citróna dostane v rúre všade a pomôže nečistoty uvoľniť. Na záver rúru vytrite vlhkou handričkou, aby ste špiny odstránili.
Soľ ako vždy nad zlato
Na pripáleniny pomôže aj obyčajná soľ. Stačí, keď rúru najprv vytriete mokrou handričkou a potom na znečistené plochy nasypete soľ.Foto: TV Varecha
Potom rúru zohrejte asi na 80 °C a nechajte pôsobiť, kým soľ zaschne. Potom opatrne vytrite soľ handričkou a zvyšok soli najlepšie odstránite kuchynskou metličkou.
Neodkladajte čistenie na neskôr
Snažte sa znečistenú rúru dať do poriadku čo najskôr po tom, ako sa zašpinila. Niekedy vytečie tuk, občas vyprskne a prilepí sa cesto... Podľa možností to čo najskôr utrite, aby sa špina nezapiekla. A skvelého kuchynského pomocníka, akým rúra na pečenie bezpochyby je, vyčistite dôkladne aspoň raz za mesiac.Prehľad tipov, ako vyčistiť rúru nájdete aj v našom videu:
Ešte šťastie, že to bolo počas Covidu, boli sme doma a mali čas! Sódu som utierala hodiny a hodiny, dostala sa všade, nešlo to von. Keď to bolo mokré vyzeralo to čisté ale keď sa to vždy usušilo, bolo to biele a šmuhové… vyzeralo to ako z krátkeho filmu "A je to!"
🤣