Čistá kuchyňa:
Super nápad, ako si pri plnení džemu do pohárov poradiť bez lievika

Redakcia Varecha.sk, 6. júna 2023     2 minúty čítania

Lievik pri plnení džemu zabezpečí, že poháre i stôl zostanú čisté. Čo však, ak ho doma nemáte?



Foto: Shutterstock

Pri plnení pohárov uvareným domácim džemom je veľmi praktické použiť lievik. Bez neho to totiž zvyčajne končí nielen zafŕkaným stolom, ale čo je väčší problém, od džemu zababranými závitmi na pohároch. Tie je potom pred uzatvorením pohárov nutné dôkladne očistiť, aby viečko dobre priľnulo a džem sa nekazil.



Foto: Shutterstock

Odstraňovanie lepkavej zmesi zo všetkých závitov na pohároch však nie je nič zábavné, vyhnúť sa mu môžete práve použitím lievika. Ale čo ak ho doma nemáte?

Výborný tip, ako si v takomto prípade poradiť, sme našli v recepte na ríbezľový chilli džem od nášho prispievateľa @kimla. Napodobeninu lievika si podľa neho môžete vyrobiť z obyčajnej väčšej PET fľaše so širším hrdlom.



Foto: @kimlo

Stačí nožom odzerať spodnú časť fľaše vo vhodnej výške, aby výsledný lievik nebol zbytočne veľký. Zrezaný vrch fľaše nasadíte na pohár hrdlom dole a džem môžete smelo nalievať. Džemovanie vám pôjde pekne od ruky a stôl i poháre zostanú čisté.





ANKETA: Používate pri plnení pohárov džemom lievik?

45,8%



54,2%







Diskusia k článku

mamec
Tak pri tomto by som bola veľmi opatrná. PET fľaša je síce zdravotne nezávadná, ale ako sa bude správať vplyvom horúceho džemu? Nebudú sa z nej pri pôsobení vysokej teploty a kyslosti ovocia uvolňovať nejaké nežiadúce látky?
garanco
Tiež som taký lievik použila a žijem :-)) . V hornej časti som urobila taký držiak, zastrihla som do hĺbky dvakrát asi 3cm vo vzdialenosti
3-4cm, trochu ohla smerom von ako držiak ( len neviem, či som to zreteľne opísala😉)...






 



TOPlist