Trendy:
Chrumkavá husacina patrí k jeseni

redakcia, 4. novembra 2011     7 minút čítania

Sú vône, ktoré sú späté s jeseňou a jedna z nich špeciálne dáva do pohybu aj chuťové bunky. Vôňa husaciny. Kvôli nej a vynikajúcim lokšiam navštívi napríklad Slovenský Grob až stotisíc turistov ročne!


Foto: Pravda - Soňa Pacherová

Pečená hus je ozdobou stola.


Slovenský Grob, ale aj ďalšie obce neďaleko Bratislavy, je známy svojimi gastronomickými špecialitami. Okrem vína a čipiek je to najmä chutná husacina, ktorá spôsobila nevídaný svetový unikát, veď do obce s necelými dvoma tisíckami obyvateľov príde každoročne okolo stotisíc turistov, ktorí vyhľadávajú najmä upečenú husacinu s lokšami. Aj vďaka týmto gastronomickým klenotom sa o našej krajine vie aj ďaleko za jej hranicami.

Užitočné husi

Kým si predstavíme, ako sa má pripraviť tradičná chutná husacina, pozrime sa, ako je to s tradíciou chovu husí na našom území. Husi totiž od nepamäti patrili nielen medzi najbežnejšie, ale aj najužitočnejšie domáce zvieratá, a tak sa bez ohľadu na mapu stali súčasťou vidieckych gazdovstiev. Chovali sa takmer na každom dvore, trávy okolo potokov či močiarov bolo vždy dosť, obživa teda bola zadarmo.

Okrem toho, že sa stali pochúťkou, mali význam aj kvôli svojmu periu. Vyskúšali ste už spánok pod perinou s husacím perím, či na vypchatom vankúši? Úžasný relax! A periny s husacím perím boli aj dôležitou výbavou každej nevesty. Pri prechladnutí zas ľuďom pomáhala husacia masť, ňou sa totiž zvykli potierať obklady pri zápale priedušiek alebo pľúc a tie využívajú ľudia ako prírodnú medicínu dodnes.

Tradícia vznikla v chlebových peciach


Foto: Pravda - Marek Velček

Hus pečená v chlebovej peci je pochúťka.


Ťažko odhadnúť, kedy presne začali naši predkovia v malokarpatskej oblasti tak chutne pripravovať husacinu. Niekedy začiatkom 20.storočia začali ženy z obce piecť husi vo veľkých peciach na chlieb. Jednak sa tam zmestilo viac kúskov, jednak mali vypečené húsky krajší vzhľad.

Pečené a chrumkavé husacie dobroty potom gazdiné ponúkali návštevám a vznikla silná tradícia. Gazdiné najprv stávali pred domom a pozývali okoloidúcich na husacinu, lokše a kyslé uhorky. Dnes v Slovenskom Grobe majú na každých sto obyvateľov jednu reštauráciu a na jedálnom lístku jasne dominuje miestna špecialita. A tak ako má Peking svoju slávnu pekinskú kačicu, Slovensko dalo svetu vynikajúcu husacinu.

Chlebové pece už dávno vystriedali elektrické a plynové rúry, no niektorí fajnšmekri si stále chcú vychutnať chrumkavú husacinu pripravenú v klasickej peci, kde treba najprv v hornej časti rozpáliť drevo a keď sa po viacerých hodinách vyhrabú uhlíky, nasádžu sa do pece pripravené husi. Po dvoch hodinách je celý proces hotový a zbiehajú sa nielen slinky, ale aj hostia. Ak vám aj teraz naplno začali pracovať chuťové poháriky, vedzte, že objednať stôl treba aj 24 hodín vopred.

Dôkladná príprava husaciny


Foto: Pravda - Marek Velček

Jesenné hody na tanieri.


Výhodou klasickej pece je aj fakt, že mäso sa v nej nevysuší, ale je prírodné a aj po pečení vonia po dreve. Gazdinky už majú svoj vlastný grif a tak je každá hus jedinečným gurmánskym zážitkom. Hus sa musí nechať v soli asi dvanásť hodín. Po opláchnutí sa poleje mliekom a potom sa pečie dve hodiny. V plynovej alebo elektrickej rúre pečenie trvá ešte dlhšie, tam nechávajú gazdiné husičky „vyležať“ aj zo štyri hodiny pri nižšej teplote.

Správne upečená hus je vypečená do zlatista a rozprávkovo chrumkavá. Podáva sa s lokšami, uhorkami, čalamádou či červenou kapustou s knedľami, no a konzumujúci majú potom doslova nebíčko v ústach, ako sa tvrdí v jednom slovenskom seriáli. Gazdinky to majú už tak rutinne zdokonalené, že aj počas pečenia vedia, čo husičke pomôže. Jednoducho treba hus niekoľkokrát otočiť, prípadne prepichnúť bublinky vytvorené na jej povrchu. A popri pečení husi je zároveň čas aj na prípravu neodmysliteľnej prílohy – lokší.

Lokše nesmú chýbať

Kým sa hus pečie, môžu sa pripravovať lokše. Treba na ne nastrúhať varené zemiaky, pridať hladkú múku a zároveň kontrolovať, aby sa cesto nelepilo a bolo vláčne. Gazdinky, ktoré pripravujú lokše pravidelne, vedia, že na ich prípravu sú najvhodnejšie zemiaky staršie, nie nové. Z cesta sa vytvorí valček, ten sa pokrája na rovnaké kúsky a z nich sa potom vyvaľkajú okrúhle tvary. Pečú sa na suchej platni a takto pripravená pochúťka umocní zážitok z chutnej husaciny.


Foto: Pravda - Marek Velček

Husacia pečeň patrí medzi absolútne lahôdky.


Gurmánske hody však nie sú len o lokšiach a husacine – dojem umocňuje aj chýrna husacia pečeň. Husací výpek, ktorý má silnú slanú chuť, potom doplní chuť pečienky. Pomletá a udusená sa používa napríklad aj ako plnka v lokšiach. A lokše sa dajú využiť aj ako dezert po hlavnom husacom jedle. Posypané makom alebo zomletými orechmi tvoria sladký záver chutného hodovania.

Výborné sú aj trhané lokše s tvarohom na slano – hotové a upečené sa potrhajú alebo rozkrájajú na štvorčeky a v sitku prelejú horúcou vodou. V hrnci ich potom treba posypať tvarohom, pridá sa kyslá smotana a celý objem sa pomastí lyžičkou husacej masti. Komu nechutí tvaroh, môže si namiesto neho či smotany pridať aj bryndzu, je to takisto vynikajúca pochúťka.

Chutia aj zahraničným návštevám

Pri návšteve cudzích krajín možno aj vy zvyknete nové miesto doslova ochutnávať. To znamená, že cez špeciality a inovatívne recepty daného miesta, vlastným žalúdkom, spoznávate špecifiká inej krajiny. A podobne to majú aj zahraniční turisti so Slovenskom.

Iste, odnesú si suveníry či fotky, ale ten lahodný pocit na jazyku a v plnom bruchu, ktorý dokáže vyvolať slovenská husacina, je neopakovateľný. A nielen cudzinci, na husacinu si čoraz častejšie zvykli chodiť aj našinci. Skúste aj vy obohatiť sychravý jesenný večer týmto kulinárskym zážitkom. A potom nám napíšte, či to naozaj stálo za to.








Diskusia k článku

robus44
Výborne rady,najblzsie to odskúsam,tá nízka teplota je moc vázny faktor,zostáva potom priestor na lokse,dík za rady....
eraserhead
Pečená hus 1 ks 51 €, Košík chlieb 1 1,30 €
 www.husacinauskripovych.sk/index.php?husacina=jedalny-listok...


Toto je to čo na SVK nikdy nepochopím, vypýtať si za 1 ks pečenú hus 51 € a EŠTE pýtať peniaze za chlieb. Ten chlieb tam má byť zdarma a v neobmedzenom množstve, takisto uhorky, feferónky.
Zdôrazňujem že nehodnotím cenu za hus, to je relatívne či je drahá alebo lacná, ide mi o ten chleba za 1,30 € v čom je pridaná hodnota?
lulu12
presne, moja reč, to je zdieranie ludi ,nahodiť taketo ceny,ale my SLOVACI sme hlupy narod,ked to podporujeme, nepodporujte to a radšej si ju upečte doma a budete to mať lacnejšie.......dobru chuť prajem
alena45
lulu12, diskutujúci často používajú množné číslo na svoje výlevy. Už som tu raz písala, aby každý hovoril za seba. Okrem iného Slováci nie sú hlúpy národ, naopak. Nikdy som takéto zderstvo nepodporovala, ani iné zderstvo.
tinca
boli sme v Grobe na husacine, je to zážitok a navyše ak je človek sám a piecť celú hus, lebo vcelku je najonakvejšia, tak potom si vyberiem túto variantu. Jasné, že tam nechodím každý rok.
majo51
v článku bol uvedený Chorvácky Grob ale pisateľ určite myslel Slovenský Grob alebo nie? Zdieranie považujem v tedy,keď by mi naúčtovali čo som nekonzumoval a prehnana cena je taka keď je nepredajná a boli by blbí keď by išli dole s cenou a do konca roku sa tam nezastavia a musia myslieť aj na to že 8.mes. sa tam nič nedeje.Kto na to nemá určite tam nepôjde a nieje ani prinútený.
hubata
Husi sa pečú aj v Slovenskom ale aj v Chorvátskom Grobe. My ich voláme jednoducho: grobané, teda skrátenie gróbska husacina.
majo51
Dcéra býva v Chorvátskom Grobe ale nebolo vidieť že by sa tam okolo husaciny niečo dialo.






 



TOPlist