
Foto: Pravda - Soňa Pacherová
Pečená hus je ozdobou stola.
Užitočné husi
Kým si predstavíme, ako sa má pripraviť tradičná chutná husacina, pozrime sa, ako je to s tradíciou chovu husí na našom území. Husi totiž od nepamäti patrili nielen medzi najbežnejšie, ale aj najužitočnejšie domáce zvieratá, a tak sa bez ohľadu na mapu stali súčasťou vidieckych gazdovstiev. Chovali sa takmer na každom dvore, trávy okolo potokov či močiarov bolo vždy dosť, obživa teda bola zadarmo.
Okrem toho, že sa stali pochúťkou, mali význam aj kvôli svojmu periu. Vyskúšali ste už spánok pod perinou s husacím perím, či na vypchatom vankúši? Úžasný relax! A periny s husacím perím boli aj dôležitou výbavou každej nevesty. Pri prechladnutí zas ľuďom pomáhala husacia masť, ňou sa totiž zvykli potierať obklady pri zápale priedušiek alebo pľúc a tie využívajú ľudia ako prírodnú medicínu dodnes.
Tradícia vznikla v chlebových peciach

Foto: Pravda - Marek Velček
Hus pečená v chlebovej peci je pochúťka.
Pečené a chrumkavé husacie dobroty potom gazdiné ponúkali návštevám a vznikla silná tradícia. Gazdiné najprv stávali pred domom a pozývali okoloidúcich na husacinu, lokše a kyslé uhorky. Dnes v Slovenskom Grobe majú na každých sto obyvateľov jednu reštauráciu a na jedálnom lístku jasne dominuje miestna špecialita. A tak ako má Peking svoju slávnu pekinskú kačicu, Slovensko dalo svetu vynikajúcu husacinu.
Chlebové pece už dávno vystriedali elektrické a plynové rúry, no niektorí fajnšmekri si stále chcú vychutnať chrumkavú husacinu pripravenú v klasickej peci, kde treba najprv v hornej časti rozpáliť drevo a keď sa po viacerých hodinách vyhrabú uhlíky, nasádžu sa do pece pripravené husi. Po dvoch hodinách je celý proces hotový a zbiehajú sa nielen slinky, ale aj hostia. Ak vám aj teraz naplno začali pracovať chuťové poháriky, vedzte, že objednať stôl treba aj 24 hodín vopred.
Dôkladná príprava husaciny

Foto: Pravda - Marek Velček
Jesenné hody na tanieri.
Správne upečená hus je vypečená do zlatista a rozprávkovo chrumkavá. Podáva sa s lokšami, uhorkami, čalamádou či červenou kapustou s knedľami, no a konzumujúci majú potom doslova nebíčko v ústach, ako sa tvrdí v jednom slovenskom seriáli. Gazdinky to majú už tak rutinne zdokonalené, že aj počas pečenia vedia, čo husičke pomôže. Jednoducho treba hus niekoľkokrát otočiť, prípadne prepichnúť bublinky vytvorené na jej povrchu. A popri pečení husi je zároveň čas aj na prípravu neodmysliteľnej prílohy – lokší.
Lokše nesmú chýbať
Kým sa hus pečie, môžu sa pripravovať lokše. Treba na ne nastrúhať varené zemiaky, pridať hladkú múku a zároveň kontrolovať, aby sa cesto nelepilo a bolo vláčne. Gazdinky, ktoré pripravujú lokše pravidelne, vedia, že na ich prípravu sú najvhodnejšie zemiaky staršie, nie nové. Z cesta sa vytvorí valček, ten sa pokrája na rovnaké kúsky a z nich sa potom vyvaľkajú okrúhle tvary. Pečú sa na suchej platni a takto pripravená pochúťka umocní zážitok z chutnej husaciny.

Foto: Pravda - Marek Velček
Husacia pečeň patrí medzi absolútne lahôdky.
Výborné sú aj trhané lokše s tvarohom na slano – hotové a upečené sa potrhajú alebo rozkrájajú na štvorčeky a v sitku prelejú horúcou vodou. V hrnci ich potom treba posypať tvarohom, pridá sa kyslá smotana a celý objem sa pomastí lyžičkou husacej masti. Komu nechutí tvaroh, môže si namiesto neho či smotany pridať aj bryndzu, je to takisto vynikajúca pochúťka.
Chutia aj zahraničným návštevám
Pri návšteve cudzích krajín možno aj vy zvyknete nové miesto doslova ochutnávať. To znamená, že cez špeciality a inovatívne recepty daného miesta, vlastným žalúdkom, spoznávate špecifiká inej krajiny. A podobne to majú aj zahraniční turisti so Slovenskom.
Iste, odnesú si suveníry či fotky, ale ten lahodný pocit na jazyku a v plnom bruchu, ktorý dokáže vyvolať slovenská husacina, je neopakovateľný. A nielen cudzinci, na husacinu si čoraz častejšie zvykli chodiť aj našinci. Skúste aj vy obohatiť sychravý jesenný večer týmto kulinárskym zážitkom. A potom nám napíšte, či to naozaj stálo za to.
www.husacinauskripovych.sk/index.php?husacina=jedalny-listok...
Toto je to čo na SVK nikdy nepochopím, vypýtať si za 1 ks pečenú hus 51 € a EŠTE pýtať peniaze za chlieb. Ten chlieb tam má byť zdarma a v neobmedzenom množstve, takisto uhorky, feferónky.
Zdôrazňujem že nehodnotím cenu za hus, to je relatívne či je drahá alebo lacná, ide mi o ten chleba za 1,30 € v čom je pridaná hodnota?