Chrumkanie s benefitmi:
Klíčky mungo sú nízkokalorické a výživné. Ako si ich dopestovať doma?

Jana Klimanová, včera 06:00     5 minút čítania

Naklíčená mungo fazuľka je skvelým doplnkom zdravého jedálnička. Jej domáce klíčenie je jednoduché a rýchle a využitie všestranné - do šalátov, polievok aj hlavných jedál.



Foto: Shutterstock

Mungo fazuľa (Vigna radiata), pôvodne pochádzajúca z Indie, je strukovina, ktorá bola tisíce rokov súčasťou tradičných jedál východnej Ázie, najmä v Indii, Číne a Japonsku.

V Indii je známa ako „moong dal“ a používa sa ako základ pre množstvo jedál. Je to malá, zelená fazuľa, ktorá je prirodzene bohatá na bielkoviny a vlákninu.

Výživný poklad

  • Vysoký obsah vitamínov a minerálov: Mungo klíčky sú bohaté na vitamín C, vitamín K, kyselinu listovú a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre metabolizmus a tvorbu energie. Obsahujú vápnik, mangán, fosfor, draslík, železo aj horčík.
  • Podpora trávenia: Klíčky obsahujú vysoké množstvo vlákniny, ktorá napomáha tráveniu a znižuje riziko zápchy. Fazuľky mungo podporujú zdravú rovnováhu črevných baktérií.
  • Zníženie cholesterolu: Pravidelná konzumácia mungo klíčkov môže prispieť k zníženiu hladiny LDL cholesterolu.
  • Proti starnutiu: Obsah antioxidantov v klíčkoch, ako je vitamín C a flavonoidy, pomáha bojovať proti voľným radikálom, čím spomaľujú proces starnutia.
  • Podpora imunitného systému: Vďaka obsahu vitamínov a minerálov klíčky podporujú imunitný systém a chránia telo pred infekciami.
  • Nízky obsah kalórií: Mungo klíčky sú ideálne pre tých, ktorí sledujú svoj kalorický príjem, pretože sú nízkokalorické, ale výživovo veľmi hodnotné.


  • Domáce klíčenie

    Najzdravšie sú mungo fazuľky naklíčené. Ich klíčenie je veľmi jednoduché a je to skvelý spôsob, ako si doma pripraviť chutnú ingredienciu do šalátov, ale aj hlavných jedál.



    Foto: Shutterstock

    Základom je kvalitná sušená mungo fazuľa, najlepšie v bio kvalite. Fazuľky prepláchnite pod studenou vodou a nechajte ich namočené vo vode cez noc (8 - 12 hodín), aby sa prebudili k životu a naštartovali sa v nich potrebné enzymatické procesy.

    Po namočení fazuľu zlejte, prepláchnite čistou vodou, dajte ju do veľkej nádoby alebo do špeciálnej misky určenej na klíčenie a nechajte klíčiť.

    Dvakrát denne fazuľu prepláchnite vlažnou vodou, aby sa zabránilo plesniam. Po 2-4 dňoch začnú fazuľky klíčiť. Klíčky sú pripravené na konzumáciu, keď majú približne 2-3 cm, čo trvá asi tri dni. Po tomto čase ich môžete skladovať v uzatvorenej nádobe v chladničke, kde vydržia ďalšie 3 až 4 dni.

    Chcete vedieť viac o domácom klíčkovaní? Prečítajte si článok Jednoduchý manuál, ako si vypestovať vlastné klíčky.

    Do šalátov, sendvičov aj smoothies

    Mungo klíčky sú univerzálne a dajú sa použiť v rôznych jedlách. Čerstvé klíčky sú skvelým doplnkom zeleninových šalátov. Pridávajú im nielen chrumkavosť, ale najmä výživnú hodnotu.



    Foto: Shutterstock

    V receptoch ázijskej kuchyne sa klíčky často používajú v rýchlych jedlách pripravovaných na panvici, kde sa kombinujú so zeleninou, tofu alebo hovädzím či kuracím mäsom. Sú takisto vynikajúce v rizote alebo v kombinácii s cestovinami.


    Klíčky môžete pridať do zeleninových, miso polievok, ale napríklad aj do hovädzieho vývaru tesne pred podávaním.

    Klíčky sú vynikajúcim prídavkom do sendvičov, wrapov alebo burritos, ktorým dodajú sviežu a chrumkavú textúru. Odvážnejší môžu klíčky mungo pridať aj do zeleninových smoothies.



    ANKETA: Už ste doma niekedy klíčkovali?

    88,9%



    11,1%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist